Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » TOP 10 najčuvenijih špijuna

TOP 10 najčuvenijih špijuna

james bond špijun

1 Mata Hari

Danas priznata kao prototip fatalne žene, Margareta Gertruda Cele, poznata kao Mata Hari, bila je čuvena plesačica egzotičnog plesa, koja je ubijena 1917. godine zbog špijuniranja za Njemačku tijekom Prvog svjetskog rata. Slavu je stekla u Parizu svojim plesanjem, a kad je izbio rat bila je ljubavnica i dama za pratnju mnogih bogatih ljudi i vojnih osoba.

Kao državljanka neutralne Nizozemske, Mata Hari je često prelazila državnu granicu, što je u jednom trenutku privuklo pažnju savezničkih sila. Na informativnom razgovoru u britanskoj obavještajnoj službi, tvrdila je da je tajni agent koji radi za Francusku, međutim, francuska vlada je tu izjavu demantirala. Ubrzo potom, Francuska je presrela njemačku radio vezu, u kojoj se govorilo o detaljima jednog od njihovih najsupešnijih špijuna. Sve je ukazivalo na to da se radi slavnoj plesačici, i ona je ubrzo uhićena i optužena da je doprinijela smrti 50.000 ljudi. Na suđenju je osuđena i nad njom je izvršena smrtna kazna u listopadu 1917. godine. Iako nikad nije bilo točno utvrđeno da li je zaista radila za Nijemce ili Francuze, Mata Hari se pamti kao jedan od najslavnijih špijuna svih vremena.

2 Kim Philby
Možda jedan od najčuvenijih duplih agenata Hladnog rata, Kim Philby bio je britanski špijun, svjetski putnik, koji je zapravo bio socijalista po opredjeljenju pod kontrolom sovjetskog KGB. Tijekom svoje karijere, koja ga je vodila put Španjolske, Afrike, Sjedinjenih Država, Istanbula i Moskve, Philby je stekao reputaciju jednog od najsposobnijeg britanskog špijuna, koji je sve vrijeme slao tajne informacije sovjetskoj ambasadi u Parizu. Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća dobio je zadatak da bude posrednik između britanskih i američkih tajnih službi u Washingtonu. Za to vrijeme, proslijedio je značajne informacije o američkom naoružanju i zalihama atomskog oružja. Mnogi smatraju da su njegovi izvještaji imali veliki utjecaj na Staljinove političke odluke i da su doveli do početka Korejskog rata. Britanske obavještajne službe su sumnjale da je špijun, ali nisu mogli ništa dokazati, tako da je dugo ostao u “ladicama” obavještajnih službi, dok nije 1963. godine prebjegao u Sovjetski Savez. Nastavio je raditi u okviru sovjetske tajne službe sve do smrti 1988. godine, kada je dobio brojna posthumna odlikovanja od ruske vlade.

3 Nathan Hale
Nathan Hale bio je vojnik Kontinentalne vojske kada se 1776. godine dobrovoljno prijavio za opasni obaveštajni zadatak iza neprijateljske linije. godine dobrovoljno prijavio za opasni obavještajni zadatak iza neprijateljske linije. Hale, koji je tada imao samo 21 godinu, došao je prerušen u New York kako bi izvijestio o kretanju britanske vojske, ali, nakon što je grad pao u britanske ruke, pronašao ga je jedan britanski časnik i uhitio. Iako tada špijuniranje nije bilo toliko rasprostranjeno, Hale je optužen da je bio ilegalni borac i obješen nekoliko dana po hapšenju. Priča se da je, prije nego što je ubijen, izrekao čuvenu rečenicu “žao mi je što imam samo jedan život da dam za svoju zemlju”. Ova izjava i njegove špijunske aktivnosti donijele su mu reputaciju heroja Revolucionarnog rata. I dan danas njegova statua stoji ispred glavnog sjedišta CIA.

4 Frederick “Fritz” Joubert Duquesn
Frederick “Fritz” Joubert Duquesn bio je pisac, vojnik i avanturist koji je stekao slavu njemačkog špijuna za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. Kao mladić, borio se protiv Engleske u svojoj rodnoj Južnoj Africi za vrijeme Prvog i Drugog burskog rata, kada se u jednom trenutku prijavio u britansku vojsku kako bi sabotirao njihove operacije i izvještavao o kretanju vojske. Ovo iskustvo pomoglo mu je da se u njemu ukoreni mržnja prema svemu što je englesko. Po izbijanju Prvog svjetskog rata, Duquesne počinje raditi kao špijun za Nijemce. Postavio je nekoliko bombi na britanske brodove. Uhićen je 1917. godine i izručen u New York, ali nakon dvije godine zatvora uspijeva pobjeći tako što je presjekao šipke u svojoj ćeliji i uz pomoć ljestava sišao niz zatvorski zid. Neko vrijeme je bio nestao, radeći kao novinar suradnik. Tada je čak i napisao svoju biografiju, prije nego što se opet vratio starom poslu kada je počeo Drugi svjetski rat. Njegovi špijunski dani okončani su 1942. Njegovi špijunski dani okončani su 1942. godine, kada je zajedno sa još 33 nemačka tajna agenta uhapšen i osuđen na najvećem suđenju špijunima u američkoj istoriji. godine, kada je zajedno sa još 33 njemačka tajna agenta uhićen i osuđen na najvećem suđenju špijunima u američkoj povijesti.

5 Sidney Reilly
Jedan od glavnih modela po kojem je osmišljen lik Jamesa Bonda, bio je Sidney Reilly, vrhunski špijun koji je radio za brojne vlada početkom dvadesetog stoljeća. Poznat kao “as špijuna”, Riley je bio ekspert za prijevaru i osobnu promociju, tako da su mnoge činjenice o njegovom životu pod velom tajne. Ono što se zna, jeste da je bio majstor prerušavanja, i da je često prelazio državne granice pod različitim imenima, a zadatak mu je bio da dolazi do vojnih tajni, planova izgradnje i prototipova aviona. Također je bio poznat po svom veselom karakteru, i često je koristio svoj šarm kako bi zavodio žene političara i vojnih osoba. U svom najčuvenijem zadatku, Riley je radio kao vođa britanske obavještajne skupine koja je imala za zadatak svrgavanje boljševičke vlade u Rusiji 1917. godine. Sudjelovao je u izvođenju neuspješnog državnog udara, i predvodio je pokušaj ubojstva Lenjina. Međutim, njegova grupa je bila raskrinkana, a on je za dlaku izbjegao uhićenje, uzevši identitet Nijemca i uspio je pobjeći u Finsku. Ruska vlada ga je u odsutnosti osudila na smrt. Godine 1925. u tajnoj operaciji namamljen je u Sovjetski Savez i uhićen. Iako nikad nije priznao da je bio tajni agent, streljački vod je izvršio smrtnu kaznu nad njim.

6 Richard Zorg
Richard Zorg, koga smatraju jednim od najvještijih špijuna 20. stoljeća, bio je sovjetski majstor špijunaže koji je djelovao diljem svijeta prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tijekom većeg dijela svoje karijere, tajno je radio kao profesionalni novinar, putovao je diljem Europe, i prikupljao informacije o mogućem širenju komunizma. Po izbijanju Drugog svjetskog rata, Zorg je otputovao u Japan prerušen u nacističkog reportera i počeo Sovjetima da šalje vrijedne obavještajne podatke o japanskim i njemačkim vojnim operacijama. Upozorio ih je na napad na Pearl Harbor, na planiranu njemačku invaziju Rusije, i na bezbroj drugih vojnih misija. Međutim, Staljin je jednostavno ignorirao masu njegovih podataka. Japanci su ga uhvatili 1944. godine, i , iako nikad nije priznao da je sovjetski špijun, čak ni prilikom mučenja, ubrzo je ubijen. Sovjeti nisu priznavali ni njega ni njegov rad sve do 1964. godine, kada je proglašen nacionalnim herojem.

7 Aldrich Hazen Ames
Dok je većina špijuna angažirana u tajnim operacijama iz političkih ili ideoloških razloga, Aldrich Hazen Ames radio je kao agent CIA iz čisto financijskih motiva. Ames je radio kao analitičar kontrašpijunaže u Vašingtonu. Ames je radio kao analitičar kontrašpijunaže u Washingtonu. Kako mu je novac očajnički bio potreban, počeo je prodavati informacije Sovjetima, od kojih je, navodno, primio preko četiri milijuna dolara. Tijekom devet godina, Rusima je odao bezbroj tajni, uključujući imena preko stotine američkih doušnika koji su radili u Rusiji, od kojih je najmanje deset potom bilo ubijeno. Tako zarađeni novac trošio je na luksuzni način života, što je privuklo pozornost njegovih kolega iz CIA. Međutim, zahvaljujući dobroj obučenosti, uspijevao je nekoliko puta proći detektor laži. Napokon je 1994. godine uhićen, kada je priznao da je radio kao krtica, i osuđen je na doživotnu robiju. Interesantno je da je najmanje dva milijuna dolara ostalo na neotkrivenom bankovnom računu, a Rusi do današnjeg dana odbijaju vratiti taj novac američkim vlastima.

8 Elizabeth Van Liew
Elizabeth Van Liew bila je špijunka koja je radila za Uniju u vrijeme američkog Građanskog rata. Radila je predstavljajući se da je suradnica dobrotvornog društva. Bilo joj je dozvoljeno da ulazi u ozloglašeni zatvor Libi u Richmondu, gdje je zatvorenicima Unije donosila hranu i ostale potrepštine. Tamo je prikupljala informacije o kretanju vojske Konfederacije i prenosila ih američkim snagama. Također je djelovala u okviru malog špijunskog kruga sa sjedištem u okolici Richmonda, koji je uključivao nekoliko visokih dužnosnika konfederativne vlade. Čak su kružile glasine da je uspjela da zaposli jednog od svojih bivših robova u Bijeloj kući Konfederacije, koji je bio njen doušnik. Nakon završetka rata, Van Liew je kapetan Grant smatrao najvrednijim izvorom informacija iz glavnog grada Konfederacije. Zajedno sa Belle Boyd sa južnjačke strane, ostala je zapamćena kao najčuveniji špijun iz Građanskog rata, i postavljena u Hall slavnih vojne obavještajne službe.

9 Klaus Fuchs
Njemački teoretičar fizike i stručnjak za tehnologiju pravljenja atomske bombe, Klaus Fuchs opskrbio je brojnim značajnim tajnama o naoružanju tadašnji SSSR dok je radio kao znanstvenik za američku vladu. Napravio je nekoliko vrijednih otkrića na polju nuklearne fizija, i sudjelovao je u poznatom projektu Manhattan, koji je doveo do nastanka prve atomske bombe. Kao mladog komunistu, KGB ga je regrutirao 1941. godine, i tako je on godinama prenosio Sovjetima informacije o tehnologiji izrade bombe io stanju američkog naoružanja. Bio je uhićen 1946. godine nakon što je obavještajna služba Savezničkih snaga provalila sovjetsku šifru. Prilikom ispitivanja priznao je da je radio za Ruse. Iako nije toliko poznat kao što su bračni par Julius i Ethel Rosenberg, tajne o atomskoj bombi koje je odavao Klaus Fuchs više su utjecale na saznanja Rusa o američkom nuklearnom programu, i čak su im pomogle da razviju svoje nuklearno oružje.

10 Allan Pinkerton
Allan Pinkerton bio je škotski detektiv koji je uveo mnoge tehnike špijuniranja koje se koriste i danas. Bio je prvi detektiv koji je bacio u zasjenak svoje “mete”, a njegove tajne operacije, koje je nazivao “tumačenjem uloge”, pomogle su da se oblikuje moderna špijunaža. Godine 1850. osnovao je Nacionalnu detektivsku agenciju Pinkerton. Njegov tim bio je dobro poznat u 19. stoljeću, a najviše su ostali zapamćeni po sudjelovanju u praćenju i hvatanju nekolicine ondašnjih poznatih kriminalaca. Za vrijeme američkog Građanskog rata, Pinkerton je stajao na čelu Obavještajne službe Unije, i bio je blizak suradnik i savjetnik Abrahama Lincolna. Pomogao je da se osujeti zavjera ubojstva Lincolna 1861. godine, tako što je postavio agente unutar vojske Konfederacije, i čak je bio na tajnom zadatku kao časnik Konfederacije, kako bi izvještavao o pokretima vojnih trupa.
 
 
(blitz.rs/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=8231"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,