Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska » DOGOVORENI RAT NA BALKANU: CIA tajni dokumenti govore da su Milošević i Tuđman bili cijelo vrijeme u kontaktu

DOGOVORENI RAT NA BALKANU: CIA tajni dokumenti govore da su Milošević i Tuđman bili cijelo vrijeme u kontaktu

šah-balkan-rat-milosevic-tudjmanCIA je nedavno skinula oznaku tajnosti sa 300 dokumenata koji se odnose na vrijeme prije početka rata na Balkanu s početka ‘90-ih te na ratno razdoblje, a bivši predsjednik Clinton ih je javno predstavio 1. listopada. Američki stručnjak za Balkan Steven Meyer izjavio je da najava objavljivanja više od 300 američkih obavještajnih dokumenata predstavlja dobru vijest, ali je istakao da je to vrlo mali broj jer su obavještajne, vojne i diplomatske službe tijekom rata prikupile tisuće dokumenata

CIA se tako osvrnula na reakciju Miloševićeva režima za vrijeme akcije Hrvatske vojske “Oluja”. Otvoreno je izražena nevjerica izostankom bilo kakve reakcije Miloševića i njegovih ljudi za vrijeme “Oluje”. Može se primijetiti kako su Amerikanci očekivali mnogo burniju reakciju službenog Beograda. Vidljivo je da je nekakav dogovor bio po srijedi.

CIA predvidjela rat u BiH

Američka je procjena bila i kako službeni Beograd neće braniti Banju Luku u slučaju da taj grad bude ugrožen ili padne u ruke hrvatskih i bošnjačkih strana koje su tada potiskivale srpske snage na svim frontovima. CIA je još 19. prosinca 1991. predvidjela kako će doći do rata u BiH, te kako će početku sukoba doprinijeti priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Njemačke i nekih europskih država.

Iz dokumenata se zaključuje kako su Sjedinjene Američke Države neodlučne po pitanju priznanja samostalnosti bivših jugoslovenskih država jer strahuju kakve bi reakcije na terenu mogao izazvati takav čin.

Odluka Njemačke i drugih zemalja Europske zajednice da priznaju neovisnost jugoslovenskih republika će vjerovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj. Ovo bi moglo izazvati lančanu reakciju nasilja dok lokalne grupe budu nastojale spriječiti ili pospješiti aneksiju tih područja – navodi se u dijelu jednog od objavljenih dokumenata.

Zanimljivo je kako je CIA tražila i scenarij prema kojemu bi se mogao izbjeći sukob većih razmjera, makar je malo u to tko vjerovao.

Amerikanci su smatrali kako kontrolu nad stanjem u BiH u tome trenutku treba uzeti umjerena struja, koja će kasnije kroz pregovore podijeliti BiH i stvoriti većinske hrvatske i srpske teritorije koji bi se možda priključili Hrvatskoj i Srbiji. Za Bošnjake su predviđali vjerojatno pripajanje Hrvatskoj.

U izvješću CIA-e pod brojem R 70-14 1OCT2013 napisanom 11. rujna 1995 nazvanim “Hrvatska vizija Bosne stoji”: “Budući je Hrvatska uspješno u kolovozu vratila Krajinu, njeni lideri smatraju da moraju imati aktivniji angažman za postizanje mira u Bosni. Zapažen je napredak u suradnji sa Sarajevom. U Splitu je 22. srpnja 1995. potpisana Deklaracija što je temelj za hrvatske vojne intervencije u Bosni. Ministar vanjskih poslova Granić je rekao američkim diplomatima da će zajedničkim vojnim operacijama u Bosni proširiti teritorij pod kontrolom Federacije na oko 60 posto, što će predstavljati osnovu za dogovore oko Federaciju za pregovaračkim stolom. Takve operacije su privremeno na čekanju zbog mirovih pregovora.”

CIA piše da su medijska izvješća pokazuju da je broj sastanke na visokoj razini znatno porastao od splitske Deklaracije i da su Tuđman i Izetbegović složni da ubrzaju provedbu sporazuma o Federaciji spajanjem Republika Herceg – Bosna ali Amerikanci procjenjuju da se to neće brzo dogoditi. Zaključuju da i dalje postoji nepovjerenje među liderima a da je zajednička suradnja usmjerena samo na postizanje određenih ciljeva poput razbijanja opsade Bihaća.

“Bosanski predsjednik Izetbegović strahuje – vjerojatno s pravom – da će Hrvatska pokušati zadržati kontrolu nad svojim teritorijem u Bosni a Federaciju doživljava kao priliku da podijeli Bosnu”- piše CIA.

Tuđman tvrdoglav nakon pobjede

Komentiraju kako je Tuđman tvrdoglav nakon pobjede u Oluji i “besramno je” američkim diplomatima iznio svoju viziju za budućnost regije koja glasi podjelu Bosne između Hrvatske i Srbije. Tuđman je, procjenjivala je CIA-a vjerojatno takvo rješavanje problema vidio kao dugoročni proces koji će neizbježno dovesti do uključivanja bosanskih Hrvata u teritorij u “Velikoj Hrvatskoj” ostavljajući “krnju” bosansku muslimansku državu u najboljem kao protektorat Hrvatske.

Amerikanci su procijenili da je mala vjerojatnost da se Tuđmanova vizija ostvari, ali su predvidjeli da će Zagreb i dalje jačati neovisni identitet bosanskih Hrvata, neće ih pritiskati da surađuju s bosanskom dužnosnicima, a čelnici bosanskih Hrvata, vjerojatno će stvarati daljne zapreke za produbljivanje suradnje što može izazvati nove muslimansko-hrvatske borbe.

CIA analizira da predsjednik Izetbegović vjerojatno s pravom strahuje da će Hrvatska pokušati zadržati kontrolu nad osvojenim teritorijem u Bosni. “Na duge staze, smatra Izetbegović, Zagreb vidi Federaciju kao priliku da podijeli Bosnu i stvori svoj zaseban politički intetitet. Predsjednik Federacije Zubak, rekao je diplomatima u Zagrebu da Fedraciju doživljavaju kao “sredstvo za podjelu Bosne. Hrvatska politika osiguravajući da bosanska država i dalje bude slaba i ovisna zna da će takva biti neprestano ranjiva na vanjske utjecaje.

Dok bi Hrvatska radije bosansku državu kao tampon, ne bi bili spremni obnoviti rat sa Srbijom kako bi osigurali opstanak Bosne. Hrvatski čelnici možda žele zadržati Federaciju kao sredstvo ograničavanja islamskog utjecaja. Tuđman je nedavno izjavio da je dužnosnicima EU rekao da je Hrvatska u Federaciji da bi imali bosanske muslimane pod kontrolom. Doista, Tuđman možda namjerava koristiti Federaciju kao trojanskog konja da dobije eventualnu kontrolu nad bosanskom državnom iako će svaki takav pokušaj Zagreba biti snažno odbačen u Sarajevu. Ako aktivni angažman Zapada u regiji prestane, preživljavanje Federacije može biti u opasnosti – stoji na kraju izvještaja koje potpisuje Norman Chindler iz odjela za Balkan.

Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Njemačke i nekih europskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podjele zemlje između Hrvatske i Srbije – navodi se u dokumentu CIA od 19. prosinca 1991. godine o procjenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH, pišu Nezavisne novine.

Bill Clinton, bivši američki predsjednik, je najavio da će početkom listopada povodom objave ovih dokumenata organizirati i okrugli stol.

U dokumentima s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, vjerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uvjerenje kod europskih država da se drže po strani u rastućoj krizi.

U spomenutom dokumentu od 19. prosinca, kao najvjerojatniji scenarij za BiH su “rasprostranjeno nasilje i građanski sukob”.

Odluka Njemačke i drugih zemalja Europske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će vjerojatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj – navodi se u procjeni.

Kao najpozitivniji scenarij, odnosno scenarij s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umjerene snage koje će kroz pregovore podijeliti BiH i dijelove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine .

Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obavještajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje dijelova BiH njihovim teritorijima. Štoviše, izvještaji pokazuju da su njih dvojica cijelo vrijeme u kontaktu usprkos sukobima. Ljetos je Tuđman njemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da ju je on spreman podijeliti – navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali “umjerenim muslimanom”, 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati kompliciranu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno dijeliti moć.

Procijenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banja Luku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. rujna 1995. godine.
 

 

 
(slobodnadalmacija.hr,vecernji.hr,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,