Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI Hrvatska, ZDRAVLJE I MEDICINA » SKRIVENE OPASNOSTI VODE ZA PIĆE

SKRIVENE OPASNOSTI VODE ZA PIĆE

voda-za-piceDr. Susanne Bennett, specijalist alergolog

Rođena sam u ranim 1960-im godinama u Seulu, Koreja, gdje je bilo teško doći do čiste vode. Kupali smo se na lokalnim kupalištima, te smo imali toalete izvan kuće. Kao dijete, sjećam se da smo crpili vodu iz bunara u našem dvorištu. Smjeli smo prati ruke, noge i odjeću s bunarskom vodom, ali nikada ju nismo smjeli piti. Moja majka je imala dnevni ritual koji se sastojao od sat vremena prokuhavanja naše vode u dvije do tri posude.

Zatim je slijedio proces hlađenja još sat vremena, te bi od toga radila “boriche” – čaj od pečenog kukuruza. To je trajalo cijeli dan. Južna Koreja ima slabu infrastrukturu, a komunalnu vodu moguće naći samo u  velikim gradovima i u američkim vojnim bazama.

Kad je moja obitelj emigrirala u Monterey, Kalifornija, u ljeto 1975. g., bila sam oduševljena kad sam saznala da možemo piti vodu izravno iz slavine, bez prokuhavanja. Posebno sam obožavala piti svježu, hladnu vodu iz crijeva u našem vrtu, na vrućini ljetnog dana, nakon igranja s mojim novim prijateljima iz susjedstva!

Danas, 40 godina kasnije, možda vjerujete da je gradska voda čista i pitka, ali previše uznemirujućih studija pokazuju suprotno.

Jedno istraživanje u New York Times-u, primjerice, pokazalo je da američka voda iz slavine doprinosi problemima kože kao što su osip, svrbež i peckanje, nagriza zubnu caklinu, a često sadrži arsen, olovo, barij i druge otrovne kemikalije.

Isptivanjem, koje je proveo Associated Press, ustvrđene su brojne štetne tvari u vodi američkih škola u svakoj državi. Podaci iz Agencije za zaštitu okoliša (EPA) pokazali su da u jednoj od svakih pet škola voda nije bila ispravna za piće tijekom proteklog desetljeća.

EPA i Kongres regulirali su preko 100 zagađivača i kemikalija kroz 91 članak u Zakonu o vodi za piće. No, upraviteljica EPA-e Lisa Jackson, priznaje da američka voda ne ispunjava javnozdravstvene ciljeve, a provedba Zakona o vodi za piće neprihvatljivo je niska.

Bezbroj mikroorganizama i toksina u vodi iz slavine može doprinijeti razvoju alergija i bolesti. Uklanjanjem tih kemikalija iz vode dolazi do značajnog smanjenja toksične opterećenosti u  Vašem tijelu, te poboljšanja obrambenog mehanizma i imuniteta u borbi protiv alergena.

 U drugom danu moje knjige „Sedmodnevni alergijski preobražaj“  fokusirala sam se na čišćenje vode iz slavine i koje je njeno najoptimalnije pročišćavanje.

Čista voda je esencijalni nutrijent, temeljna tekućina svih živih organizama, stoga je potrebna za održavanje života. Voda mora biti čista, bez toksina i mikroorganizama kako bi se spriječila bolest. Voda se smatra univerzalnim otapalom, što može pomoći u smanjenju simptoma alergije kroz staničnu hidrataciju. Pijenje vode može pospješiti lječenje bolesti, jer s dovoljno količine vode u tijelu smanjujete koncentraciju toksina i histamina, perete crijeva od nečistoća, otpada i mikroba.

Pozivam Vas da uključite sljedećih pet koraka u svoj životni stil, kako biste sigurno uklonili toksine, čestice i mikrobe iz vode iz slavine, kako biste dobili adekvatne količine čiste vode koja će smanjiti simptome alergije i vratiti Vaše zdravlje.

Korak 1:

Pijte samo pročišćenu vodu

Voda čini oko 60% posto ljudskog tijela. Vaša krv je 93% posto vode, a mišići oko 75% posto vode. Optimalan unos vode je bitan za ljudski opstanak.

Voda iz slavine, voda pročišćena samo malim ugljičnim filterima, alkalna voda, pa čak i neka flaširana voda sadrži kemikalije, teške metale, radioaktivne čestice, potencijalne alergene, …

Pijenje čiste vode smanjit će izloženost zagađivačima i može smanjiti alergijske simptome.

Pročišćenu vodu možete dobiti: destilacijom i reverznom osmozom.

Mnogi me pacijenti pitaju: “Nije li destilirana voda mrtva voda? Nema minerala u njoj!”

Da, destilirana voda i voda pročišćena reverznom osmozom lišene su minerala, ali konzumiranje pročišćene vode bez minerala nije štetno za vaše tijelo.

Većina zemalja „trećeg svijeta“ još uvijek pije kišnicu.

Topao i vlažan zrak, nastao prirodnim isparavanjam velikih vodenih masa (uključujući rijeke, jezera i oceane), diže se u nebo i stvara oblake. Kondenzacijom vodene pare stvaraju se veće kapljice vode, a kada su kapljice dovoljno teške, počinju padati u obliku kiše. Ovaj proces isparavanja vode i kondenzacije je najveći proces destilacije na Zemlji!

Kišnica nije “mrtva voda!”. Minerali su neophodni za naš stanični metabolizam, rast i vitalnost, ali mi većinu minerala dobivamo iz prehrane, a ne iz vode. Jedite puno povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki i bit ćete optimalno mineralizirani i alkalizirani.

Neke punionice vode koriste trostruki sustav pročišćavanja vode:

Filtracija ugljenom (uklanja klor, kemikalije i veće čestice), Ozonizacija (iskorjenjuje mikrobe) i Reverzna Osmoza (RO) (uklanja teške metale, aluminij, radioaktivne čestice, …).

Možete kupiti pročišćenu vodu za piće u velikim bocama, po mogućnosti staklenim u raznim trgovinama.

2. korak:

Pijte pravu količinu pročišćene vode

Dehidracija usporava metabolizam, kao i prirodni proces ozdravljenja tijela.

Kada pijete dovoljnu količinu vode, možete smanjiti alergijske simptome i osjećat će te se budniji i energeničniji.

Zaboravite mit od osam čaša na dan. Želim da se bazirate na unošenje vode sukladno vašoj tjelesnoj težini:

Popijte jednu trećinu svoje tjelesne težine (kg) u decilitrima vode. Drugim riječima, ako težite 72 kilograma, trebali biste piti 24 decilitra vode (2,4 litre).

Povećajte unos vode ako se pretjerano znojite od groznice ili vježbi ili ako konzumirate alkohol, kavu i ostale kofeinske napitake, jer su to diuretici, pa bi moglo doći do dehidracije vaših stanica i tkiva. (I ne, ta pića se ne uračunavaju u preporučenu količinu vode.)

Gutljaj pročišćene vode – nemojte naglo gutati. Takav način pijenja samo pojačava mokrenje! Kada vodu pijete polako,  dajete svojim stanicama vremena da je apsorbiraju, te smanjujete učestalo mokrenje.

Usporedite naglo pijenje vode kao polijevanje suhe kože kantom vode. Ona neće adekvatno apsorbirati vodu, ali ako voda polako kapa na kožu, ona počinje njegovati dehidriranu kožu, koža postaje elastična i podatna dugo vremena.
Najbolje je piti vodu sobne temperature, umjesto hladnu ili ledenu, jer ona djeluje blagotvorno na Vaš probavni sustav.

Korak 3:

Investirajte u sustav za pročišćavanje vode Reverznom Osmozom (RO)

Ako želite značajno smanjiti zagađenje vode, kupite sustav  Reverzne Osmoze (RO).

Među otrovnim kemikalijama koje RO sustav eliminira je ARSEN. Uznemirujuće istraživanje u časopisu Environmental Health Perspectives otkrilo je da arsen prevladava u američkoj vodi za piće i može urokovati rak kože.

KLOR je drugi toksin koji se nalazi u vodi iz slavine. Studija u časopisu Environmental Health Perspectives otkriva da dezinfekcija vode klorom uzrokuje nusspojeve – TRIHALOMETANE (THM), koji potencijalno mogu pridonijeti niskoj porođajnoj težini, prijevremenom porodu, urođenim manama, smrti fetusa i drugim problemima u trudnoći.

RO sustav potpuno filtrira sve prirodne i sintetičke toksine, mikrobe, čestice i anorganske minerale. Kada pročišćavate vodu kroz RO sustav, možete biti sigurni da dobivate 100 % čistu, visoko kvalitetnu pitku vodu, koja ima odličan okus.

Dok ne instalirate sustav reverzne osmoze kupujte pročišćenu vodu u bocama, koja je trostruko filtrirana (reverzna osmoza, ugljični filter i ozonizacija) i po mogućnosti u staklenim bocama (nikako plastične boce). Na deklaraciji boce treba biti označeno da je voda podvrgnuta filtraciji na temelju reverzne osmoze (RO).
Druga mogućnost: Nađite tvrtku koja se bavi dostavom vode. Navedite da želite vodu pročišćenu reverznom osmozom, a ne izvorsku ili fluoriranu vodu.

Korak 4:

Nabavite i sustav za pročišćavanje vode za cijelu kuću

“Najbolja stvar koju možete učiniti za svoju kosu košta manje od devet centi dnevno – uzmite filter od ugljena i stavite tuš glavu”, rekao je dr. Oz u jednoj epizodi Oprah.

Vaša koža također upija vodu kad perete ruke ili se tuširate. Toksini iz vode ulaze kroz Vašu kožu u Vaše stanice, što izaziva i pogoršava alergije.

Preporučujem Vam da kupite i pročišćivač vode za cijelu kuću, koji se spaja na vodovodni sustav (na ulasku u Vašu kuću), koji će maknuti klor, kemikalije i omekšati vodu. Ova voda ne smije se koristiti za piće, već samo za pranje zuba, pranje ruku i tijela, pranje rublja i sanitarne potrebe.

Korak 5:

Izbjegavajte fluoriranu vodu

U većina gradova SAD-a fluor se dodaje u gradsku vodu. Osim u vodi iz slavine, fluor nalazimo i u brojnim proizvodima, kao što su paste za zube, tekućine za ispiranje usta, lijekovi, zeleni i crni čaj, gazirani i prirodni sokovi.

Neki kritičari tvrde da fluor u vodi iz slavine sprječava karijes, ali nikada se nije dogodila nikakva bolest povezana s nedostatkom fluora. Da biste spriječili karijes, fluor najbolje djeluje kada se primjenjuje samo na vanjskoj površini zuba, a ne kada on odlazi unutrašnjost tijela. Pa zašto ga onda pijemo?

Članak u časopisu Journal of American Dental Association iz 2001. god. zaključuje da je količina fluora koju popijemo u vodi nedovoljna da bi imala ikakav mjerljiv učinak na smanjenje karijesa. Oralni unos fluora nije potreban i štetan je za zdravlje!

U časopisu Journal of American Dental Association, još jedna je studija pokazala da je fluor otrovna tvar koja uništava zube u razvoju male djece i beba.

Ukratko, fluor nije nešto što želite u svom vodi za piće. Ako Vaš grad dodaje fluor u vodu iz slavine za piće trebali biste ju filtrirati sa reverznom osmozom (RO).

“Osobno koristim sustave za pročišćavanje vode već 15 godina.”….

***

voda filteri za voduA KAKO JE U HRVATSKOJ?

Često se ističe kako je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja vodom u svijetu.
Što se tiče Hrvatske, treba istaknuti kako se po mnogim skupovima istiþe da je ona jedna od najbogatijih zemalja vodom. Dokument UN-a izrađen u okviru FAO istraživanja pokazuje da je Hrvatska smještena na 9. mjestu u svijetu i na 3. u Europi po količini vode.

Po mojem mišljenju, stvaraju se pogrešni zaključci. Dakle, Hrvatska je zemlja nevjerojatno bogata resursima koji mogu omogućiti blagostanje. Kada se to stavi u brojčane korelacije, onda je sasvim drukčije. Hrvatska je u redoslijedu zemalja članica UN-a u svijetu, po veličini svoje površine, na 115. mjestu i na 123. mjestu po broju stanovnika, dok je na 88. mjestu po broju stanovnika na kvadratnom kilometru. Sada se može postaviti pitanje kako to da smo došli na 9., odnosno 3. mjesto po drugim mjerilima.

Zbog nagle industrijalizacije Zagreba nakon II. svjetskog rata i nemara onečišćena su gotovo sva vodocrpiliãta u samom gradu pa su tako do 1993. godine iz redovnog vodoopskrbnog sustava isključena 23 zdenca i 14 vodocrpilišta. Procjene su da je Zagreb time izgubio 2500 litara pitke vode u sekundi ili 50% sadašnjeg vodoopskrbnog kapaciteta.

U samo devet godina zbog zagađenja vode otrovnim spojevima, teškim metalima i bakterijama zatvoreno je čak 11 zagrebačkih vodocrpilišta:

• 21. veljače 1984. zatvoreno crpilište u Daničićevoj ulici zbog pojave teških metala i bakterija
• 2. ožujka 1984. zatvoreno crpilište u Selskoj ulici zbog pojave teških metala i bakterija
• 13. travnja 1984. zatvoreno crpilište u Zagorskoj ulici zbog pojave teških metala i bakterija
• 10. srpnja 1986. zatvoreno crpilište u Vrapþu zbog pojave amonijaka i nitrata (bakterija)
• 5. veljače 1987. zatvoreno crpilište kod Botaničkog vrta zbog zagađenja nitratima i tetrakloretanom
• 17. studenoga 1987. zatvoreno crpilište u Zadarskoj ulici zbog zagađenja toulenom i nitratima
• 1. siječnja 1988. zatvoreno crpilište u Vrbiku zbog jakog zagađenja nitratima
• 4. studenoga 1989. zatvoreno crpilište u Držićevoj zbog zagađenja nitratima i kloriranim ugljikovodicima
• 8. listopada 1992. zatvoreno crpilište na Krugama zbog zagađenja tetrakloretanom
• 17. rujna 1993. zatvoreno prvo crpilište na Žitnjaku zbog zagađenja nitratima i teãkim metalima
• 1. prosinac 1993. zatvoreno drugo crpilište na Žitnjaku zbog zagađenja nitratima i teškim metalima (Jutarnji list, 2007.)

….. A DALJE ???
 
 
(huffingtonpost.com,Hrvatski vojnik,broj 80.,Jutarnji.hr/uredio: nsp)
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=16971"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: VIJESTI Hrvatska, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,