Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak » TAJNA KOLEKCIJA GRUPE BILDERBERG: Razgledajte umjetnine misteriozne skupine svjetskih moćnika

TAJNA KOLEKCIJA GRUPE BILDERBERG: Razgledajte umjetnine misteriozne skupine svjetskih moćnika

St-Moritz-Art-MastersDekadencija u svijetu kaosa. S jedne strane organiziraju ratove, ekonomske krize, i kaos u svijetu, a s druge strane su nježni i pomalo umjetnički raspoloženi. Zbirka o kojoj se ne zna ništa, kao ni o njezinim vlasnicima: Umjetnine tajne grupe čiji skupovi okupljaju svjetsku političku i poslovnu elitu prvi se put izlažu u St. Moritzu

Najmisterioznija umjetnička kolekcija na svijetu u vlasništvu još misterioznije Bilderberg grupe prvi će put biti predstavljena javnosti krajem ovoga mjeseca kao dio umjetničke manifestacije St. Moritz Art Masters, koja se svake godine održava u poznatom okupljalištu svjetskog jet-seta u švicarskim Alpama, prema kojem i nosi ime.

Kolekciju Bilderberg osnovali su 1984. najistaknutiji članovi istoimene tajne grupe, jedne od najenigmatičnijih i ujedno najutjecajnijih organizacija na svijetu koju čine šefovi država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstvanici najznačajnijih medija – u svakom slučaju, svjetski drmatori i ljudi za koje se vjeruje da vladaju svijetom iz sjene.

Prema nekim teorijama zavjere, ali i procjenama koje su javno objavljene, riječ je o jednoj od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih i poslovnih grupa koja se sastaje na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravljanja o budućnosti svijeta.
Više od tisuću djela

Uoči prve izložbe djela iz kolekcije Bilderberg u St. Moritzu ovih je dana u javnost, iako doduše na kapaljku, procurilo nekoliko informacija o umjetninama popraćenih s par ilustracija, ali bez ikakvih legendi – imena umjetnika, godine nastanka, tehnike. Ipak, doznajemo kako kolekcija broji više od tisuću djela i čine je umjetnine dospjele iz privatnih zbirki samih članova grupe Bilderberg.

Kolekcija ima i svog kustosa, berlinskog umjetnika Christopha Steinmeyera, koji je na toj funkciji zadnje tri godine, a sada je za potrebe izložbe u Švicarskoj, koja će se prirediti u Muzeju Chesa Planta Samedan, među brojnim umjetničkim radovima najistaknutijih umjetnika u posljednjih osamdeset godina, odabrao njih trideset.

Organizatori izložbe naglašavaju kako anonimnost, kad je riječ o autorstvu i vlasništvu umjetnina, omogućava fokusiranje na ono što je esencijalno – a to su sama umjetnička djela. “Zvučna imena ne smiju zasjeniti doživljaj i percepciju izložbe. Ovim načinom želimo omogućiti promatraču da ostvari vlastiti sud koji nije pod utjecajem umjetničkih trendova, kultova vezanih za pojedince, već je u središtu umjetnost sama po sebi”, poručuju.

Pogledajte fotogaleriju

St. Moritz Art Masters ove se godine održava sedmi put, a osnivač te sve utjecajnije svjetske umjetničke smotre naše je gore list. Fotograf Čedo Komljenović, poznat i po umjetničkom imenu Monty Shadow, 2008. godine pokrenuo je manifestaciju koja svake godine dobiva na sve većoj važnosti, o čemu svjedoče i impresivni sponzori, među kojima su Cartier i Mercedes, a koja će prva predstaviti i najtajnovitiju umjetničku zbirku na svijetu.

Program je i ove godine u znaku promicanja suvremenih umjetničkih strujanja, s naglaskom na indijskoj umjetničkoj sceni. Čedo Komljenović na pitanje kako je uopće došao u kontakt sa zbirkom Bilderberg, diplomatski odgovara – “To su sve dogovorili moji kustosi, a ja ne mogu ulaziti u njihovu sferu.”
Utjecajni članovi

Bilderberg grupa, osnovana prije točno šezdeset godina, naziv je dobila prema hotelu u kojem je održana njezina prva godišnja konferencija. Utjecaj te grupe na događanja u biznisu i politici posljednjih godina neki smatraju većim od utjecaja G8 i ostalih sličnih okupljanja članova političkih elita. Za razliku od međunarodnih summita viskog ranga, sastanci Bilderberg grupe odvijaju se u strogoj tajnosti, medijima je zabranjen pristup – iako glavni urednici najutjecajnihih medija znaju biti prisutni na njima – te objavljuju jednom godišnje listu onih koji su prisustvovali ali ne donose pritom nikakve rezolucije niti vode zapisnike.

Imena članova komiteta grupe, koji su ujedno i utemeljitelji umjetničke zbirke, drže se u tajnosti. Lista sudionika godišnjeg skupa koji je neslužbenog karaktera, međutim, daje približnu sliku važnosti grupe.

Primjerice, na ovogodišnjem skupu bili su nazočni, među ostalim, bivši ravnatelj NSA-e Keith Alexander, bivši američki državni tajnik i savjetnik predsjednika Nixona i Forda Henry Kissinger, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, bivši ravnatelj CIA-e David Petraeus, generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, španjolska kraljica, predsjednik uprave Goldman Sachsa Peter Sutherland….

Kad je riječ o samim umjetninama, imena njihovih autora, kao uostalom i članova Bilderberg grupe, također su tajni, a briga o njima vodi se prema pravilima Chatam Housea, Kraljevskog instituta za međunarodne odnose. Letimični pogled na djela koja su objavljena povodom skore izložbe koja se otvara 21. kolovoza i koja će zasigurno privući mnoge ljubitelje umjetnosti, ali i brojne druge znatiželjnike u njihovoj namjeri da osjete barem dio ekskluzivnog i tajnog svijeta vladara iz sjene, otkriva neke od omiljenih umjetnika Grupe Bilderberg – to su, među ostalim, Andreas Gursky, George Grosz i August Wilhelm Dressler.

Osnivač St Moritz Art Mastersa, ograđujući se od zbirke koja u svakom slučaju intrigira javnost, naglašava važnost tog festivala za koji kaže da je osmišljen za istinske ljubitelje umjetnosti a ne za one koji se samo žele praviti važni. To, ističe, Čedo Komljenović, razlikuje St. Moritz Art Masters od drugih umjetničkih manifestacija poput Art Basela i sličnih događanja. Njegov je festival ekskluzivan i drugačiji, ne naplaćuje sudjelovanje po kvadratu kako to čine ostali razvikani sajmovi, tvrdi.
Zavjet šutnje

Komljenović kaže i kako je tajna njegova uspjeha u vrsnim kustosima koje je angažirao, a koji tijekom cijele godine imaju zadatak pronaći umjetničke dragulje – poput pasa tragača za tartufima – slikovito opisuje Komljenović misiju koju je zadao svojim “kuratorima”, kako ih naziva.

A njegovi kuratori došli su mu tako i s prijedlogom za izlaganje djela grupe o čijim se članovima ništa ne smije znati, a isto tako niti o djelima koje posjeduju. Zavjet šutnje, izgleda, kustosi su prenijeli i na Komljenovića, koji ponavlja kako se ne želi miješati u kustoski posao pa tako niti komentirati navedene umjetnine. No na pitanje zna li ipak nešto više o umjetninama Bilderberg grupe, Komljenović u svom stil, vješto izbjegavajući odgovor, kaže:

“Znate, u umjetnosti svi sve znaju. No sve je stvar diskrecije.”
 

 
 
(jutarnji, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18315"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,