Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » RAK: Rani znakovi upozorenja koji se ne mogu ignorirati

RAK: Rani znakovi upozorenja koji se ne mogu ignorirati

rak-tumor-znaciKada je u pitanju rak, nitko ne želi biti uhvaćen nespremljen sa takvom dijagnozom

Nažalost, mnogi ljudi su u početku iznenađeni kad čuju da imaju znakove određene vrste raka samo kasnije shvate da su znakovi bili tu već neko duže vrijeme.

Budući da je rano otkrivanje često ključ za bolju prognozu izliječenja, imperativ je da se sljedeći znakovi ranog upozorenja raka ne može ignorirati.

Povećani umor

Dok se umor može danas smatrati gotovo normalan s obzirom na zauzeti dnevni raspored koji ima čovjek današnjice, no ako osoba iznenada utvrdi da mora dugo odspavati kako bi provela svoje dnevne obaveze  i odgovornosti, to je razlog za zabrinutost.

Izvještaj Američkog društva za rak napominje da bi u tom slučaju to mogao biti znak raka poput leukemije, raka debelog crijeva ili raka želuca. Ostale vrste raka koje izazivaju veliki gubitak krvi, također mogu biti u igri.

Slaba groznica (prehlada) koja traje duže vrijeme

Slabija groznica ili prehlada – obično se klasificira kao tjelesna temperatura između 37.6ºC i 38.2ºC stupnjeva celzijusa – može biti znak brojnih infekcija. Osim toga, ona također može biti znak raka, kao što su Hodgkinova bolest, leukemija i ne-Hodgkinov limfom. Zato što bi mogao biti prvi znak takvog raka, važno je da se takva groznica i prehlada niske temperature ponavlja nekoliko puta.

Problemi s gutanjem

Ako imate problema s gutanjem, uz druge zabrinjavajuće znakove koje ne treba zanemariti uključujući ranice na ustima koje ne zarastaju u normalnim vremenskim parametrima, upala grla koja ne odlazi i ne zalječuje se i ponavlja se, trajna promuklost koja ne odlazi i dolazi natrag, krvarenje koje je neuobičajeno ili neobjašnjiva bol u ustima.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, navedeni znakovi mogu biti zbog oralnog oblika raka, kao što su rak grla, rak jednjaka i rak jezika. Osim toga, drugi, ne-kancerogen uzroci mogu biti razlog.

Gubitak težine koji se ne može objasniti

Iako se može činiti kao paradoks s obzirom na epidemiju pretilosti koja je poznata diljem svijeta, osoba koja ne može objasniti svoj iznenadni gubitak težine treba biti zabrinuta.

Dok je u normalnim okolnostima gubitak težine dobrodošao prizor, ako pojedinac uvidi da je iznenada izgubio na težini bez da je pokušao bilo kakvu dijetu i smanjio prehranu, više vježbao ili provodio druge promjene načina života, to može biti posljedica raka.

Američko društvo za rak navodi da ova vrsta naglog mršavljenja može biti znak raka želuca, raka pluća, raka jednjaka ili raka gušterače, iako bi to moglo biti povezano s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, isto tako.

Ako osoba bilježi bilo koji od gore navedenih znakova, najbolje je da posjeti liječnika što je prije moguće. U stvari, bilo kakve značajne tjelesne promjene koje osoba nije namjerno napravila treba prijaviti liječniku što je prije moguće.

Nakon što vas obavijesti liječnik o rezultatima, kakvi god oni bili, vrijeme je da krenete mijenjati svoje životne navike, jer vam je dana još jedna šansa za oporavak, naravno ako je moguće, izvan medicinskih ustanova.
 
(preveo i uredio: mag. spec. preh. teh. Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,