Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni » TAJNA DRUŠTVA: Između fikcije i stvarnosti

TAJNA DRUŠTVA: Između fikcije i stvarnosti

tajna-drustva-illuminatiTajna društva oduvijek su intrigantna tema i vječna inspiracija brojnim raspravama. Fascinacija onim što se zbiva iza dobro zatvorenih vrata ovih društava, ako zaista postoje, ne jenjava, a pretpostavke gotovo uvijek imaju negativnu konotaciju. Je li to opravdano?

Teško je reći s obzirom na to da su informacije koje šira javnost ima o njima ograničene i uglavnom dolaze iz izvora kao što su filmovi, knjige i slični mediji koji (velike) rupe u znanju o tajnim društvima vješto popunjavaju fikcijom.

No, ponešto se ipak i zna. Vjerojatno su svi čuli za Opus Dei, barem iz Dan Brownova bestselera “Da Vincijev kod”. Cilj ovog društva je zaštititi tajne katoličke Crkve i, navodno, potomke Isus Krista na zemlji. Tako smo barem čitali. Činjenice su sljedeće: Opus Dei osnovan je 1928. godine uz blagoslov samog pape. Što je veoma zanimljivo s obzirom na to da Crkva brani formiranje tajnih društava kao i pripadanje istima.

Zlatna zora, što je skraćena inačica naziva “Zatvoreni red Zlatne zore”, tajno je društvo osnovano krajem 19. stoljeća, a cilj društva je proučavanje okultnog i paranormalnog. Članovi društva sebe navodno smatraju “odabranima”, odnosno “magičnima”, a u nekim se izvorima tvrdi da su članovi bili i neki iz redova slavnih osoba, poput Brama Stokera, autora “Drakule”.

Društvo još uvijek postoji, a navodno, iako su se odmaknuli od prvobitnih ciljeva, još uvijek prolaze kroz mnogobrojne i komplicirane inicijacijske testove. Unatoč tome, postoje tvrdnje da broj članova rapidno raste.

Društvo Ordo Templi Orientis, ili skraćeno O. T. O., međunarodnog je karaktera i navodno je formirano na temeljima strukture Slobodnih zidara, a jedan od najpoznatijih članova, kako stoji u nekim zapisima, bio je poznati engleski pisac Aleister Crowley, koji je čak bio i vođa organizacije. Društvo je religioznog karaktera, međutim, mnogi izvori tvrde da im je glavni cilj bio jačanje veza između sebe i snažno povezivanje radi ostvarivanja vlastitih interesa.

tajna-drustva-illuminati-okupljanjeRed Zmaja poznato je tajno društvo, barem iz filmova i knjiga. Utemeljeno je s ciljem obrane kršćanstva i uništenja svih onih koji mu na ovaj ili onaj način žele nauditi. Članovi su u početku bili isključivo vitezovi i vojnici, uglavnom plave krvi, a utemeljeno je 1408. godine. Utemeljitelj je bio mađarski kralj Sigismund koji je kasnije zavladao Europom. Član ovog društva bio je, navodno, i Vlad II Drakula, otac poznatijeg grofa Drakule.

Slobodni zidari još su jedno tajno društvo, koje se već dugo vremena često spominje, posebno u raspravama o teorijama zavjera, pa mu pridjev “tajno” baš više i ne pristaje. No, povijesni zapisi potvrđuju postojanje ovog društva, i ono je u početku zaista bilo – tajno. Društvo je utemeljeno s ciljem povezivanja i jačanja, tada još male, grupe zidara iz koje je kasnije nastala Velika masonska loža. Vjeruje se da su masoni, odnosno slobodni zidari, danas jedna od najjačih i najpovezanijih organizacija na svijetu.

I dolazimo do Iluminata koji su vječna tema kontroverzi. No, stručnjaci se većinom slažu u stajalištu da danas na svijetu više nema ni jednog člana ovog društva. Kroz povijest je, pak, njihovo postojanje zabilježeno, kao i snažan utjecaj koji su imali na znanost, umjetnost i društvo u cjelini. Bavarski Iluminati osnovani su 1776. godine s ciljem razdvajanja države od religije. Navodno im je u fokusu bila znanost, zbog čega su bili proganjani od strane crkvenih otaca. Danas, iako se vjeruje da više ne postoje, mnogi teoretičari zavjera pokušavaju uvjeriti javnost o “povratku” Iluminata pa s njima povezuju i mnoge slavne osobe.

No, dokaza o njihovom postojanju i aktivnostima u današnjem vremenu nema. Ili se možda, zaista, toliko dobro skrivaju.

Tajnih, kao i “tajnih”, društava ima još na desetke. Pogledajte 10 najtajnijih društava na svijetu:

 

 
(index, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: Illuminati, Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,