Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA NAPOKON PRIZNALA: Sredstvo protiv korova vjerojatno izaziva rak!

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA NAPOKON PRIZNALA: Sredstvo protiv korova vjerojatno izaziva rak!

gmo-rak-glifosat-monsantoSredstvo protiv korova koje je u širokoj uporabi diljem svijeta od strane korporacije Monsanto, vjerojatno može izazvati rak, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije par dana, a prenosi Reuters

Podružnica WHO-a, Međunarodna agencija za istraživanje o karcinomu (IARC), navodi kako je glifosat, aktivni sastojak Monsantovog herbicida Roundup, klasificiran kao vjerojatno kancerogen za ljude.

Navedeno je također da postoje ‘ograničeni dokazi’ da glifosat izaziva non-Hodgkinov limfom.

Iz Monsanta, vodećeg svjetskog proizvođača herbicida glifosata, izvijestili su znanstveni podaci ne podupiru zaključke IARC-a te ih pozvao da sazovu hitan sastanak i objasne svoje nalaze.

“Na znamo kako je IARC došao do zaključka koji tako drastično odstupa od istraživanja svih drugih regulatornih agencija diljem svijeta” – kazao je Philip Miller iz Monsanta

Glifosfat na hrani vruća je tema o kojoj se u Sjedinjenim državama naveliko razglaba, a savezna država Vermont prošle je godine uvela obavezno označavanje hrane koja je genetski modificirana.

Glifosat je kao tema jako aktualna i u Hrvatskoj, te na čitavom Balkanu, jer je njezin “otac” zločinačka korporacija Monsanto.

Američka vlada je izjavila da je ovaj herbicid siguran za ljude. 2013. godine Monsanto je zatražio i dobio odobrenje Američke Agencije za Zaštitu Okoliša, da podigne razinu tolerancije za glifosat, tj. da poveća njegovu razinu.

Glifosfat se uglavnom koristi na genetski modificiranim žitaricama poput kukuruza i soje.

“Ubojica korova” kako još nazivaju glifosat je otkriven u hrani, vodi i u zraku, nakon što je prskan, prema izvješću agencije WHO. Međutim, uporaba glifosata je uglavnom mala u blizini naselja u kojoj bi se suočila s najvećim rizikom izloženosti, navodi se u izvješću.

Dokazi za WHO zaključak dolazi iz studije, većinom poljodjelaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Švedske, koja je objavljena 2001. godine.

Karcinogene tvari mogu dovesti do raka pod određenim razinama izloženosti.

Uskoro i kod nas kreće proljetna sezona ‘špricanja’, a Monsantov herbicid u Hrvatskoj je u širokoj primjeni. “Živi” bili pa vidjeli.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(jutarnji,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,