Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 8 razloga zašto dijete treba odmah udaljiti od mobilnih uređaja

8 razloga zašto dijete treba odmah udaljiti od mobilnih uređaja

dijete-telefon-mobilnDa li se vaše dijete često igra s laptopom, tabletom ili smart “pametnim” telefonom?

Istraživanje pokazuje da izlaganje male djece tehnologijama zapravo šteti jer su izloženi kritičnim faktorima za razvoj, ponašanje i učenje. Što nas još treba zabrinjavati?

Tablet utječe na rast mozga
Između rođenja i prvog rođendana, mozak se utrostruči u veličini i nastavlja se ubrzano razvijati dok ne napune 21 godinu.

Ovo zahtijeva širok spektar stimulacije koje ne obuhvaćaju izlaganje spomenutim tehnologijama. U nekim slučajevima, ove tehnologije će izazvati kognitivna kašnjenja, oslabljeno učenje i povećanu impulzivnost.

Odlaže društveni razvoj
Mališani koji koriste stvari kao što je iPod, često odlažu razvoj socijalne vještine za razgovor i akademska postignuća.

Pretilost
Jedno od četvero kanadske djece i jedno od troje američke djece su pretili. Ovi uređaji često čine da naša djeca više žive neaktivni stil života. To je jednako debljanju.

Nedostatak sna
Također ne iznenađuje. Nije neuobičajeno da djeca ostanu do kasno igrajući računalne igre.

“Digitalna demencija.”
Brzi medijski sadržaji doprinosi da pažnja bude u deficitu i smanjuje koncentraciju. Ovo je uzrokovano “odljevanjem znanja” neuronalnih puteva u frontalnom korteksu.

Povećan rizik od ovisnosti
Ove tehnologije često odvoje djecu od roditelja. To je dokazano da kada je roditeljska vezanost odsutna, šanse za bolest ovisnosti raste, posebno za onu tehnologiju koja im je dostupna.

Izlaganje radijaciji
WHO je klasificirao mobilne telefone kao mogući kancerogen zbog zračenja koje emitiraju. U 2013, dr Anthony Miller iz Sveučilišta u Torontu škole za javno zdravlje, preporuča da na temelju istraživanja, da izlaganje radio frekvencijama treba biti reklasificirano kao vjerojatno kancerogeno.

Naprezanje očiju
Trošenja previše vremena ispred ekrana može biti pritisak na oči bilo koga. Na djecu posebno. Djeca mogu razviti Computer Vision sindrom, što je vrsta naprezanja očiju. Ako vaša djeca koristiti ove tehnologije, ograničite ih na 30 minuta odjednom. Što se tiče kratkovidnosti u Japanu je postotak kratkovidne djece nevjerojatnih gotovo 90%.
 
(ifehack.org,webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,