Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Obrok koji će vam promijeniti život – recept za najzdraviji doručak na svijetu!

Obrok koji će vam promijeniti život – recept za najzdraviji doručak na svijetu!

dorucakSvaki od moćnih sastojaka ovog doručka ima niz hvalospjeva sam za sebe, a zajedno su super energetska bomba idealna za početak dana

Doručak predstavlja prvi obrok tijekom dana. Doručak se kao vrsta obroka razlikuje od kulture do kulture diljem svijeta.

Nutricionisti smatraju doručak najvažnijim obrokom u jednom danu.

Ovo mišljenje zasnovano je na studijama velikog broja ljudi na Zapadu koji preskaču doručak, što negativno utječe na njihovu koncentraciju, metabolizam i težinu.

Ovaj recept za doručak jednostavan je za pripremiti, tako da se niti oni najzaposleniji ne mogu izvlačiti, a sigurno će im koristiti.

Probajte jesti ovaj doručak svako jutro tijekom mjesec dana i samo promatrajte promjene na bolje.

Sastojci

  • 1 jogurt
  • 1 žlica jabučnog pektina (recept u nastavku)
  • 1 žlica meda
  • 40-50 grama sjeckanih oraha
  • pola žličice cejlonskog cimeta
  • 30 kapi propolisa
  • 3 žlice zobene kaše i suho voće po izboru (opcija)

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Što je pektin i kako ga napraviti

Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, jabuke sadrže posebno visok udio pektina. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utječe na razmjenu masnih tvari.

Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane i pospješuje rad debelog crijeva. Više o dobrobitima pektina pronađite na dnu članka.

Recept za domaći pektin

  • Treba vam 1 kg organskih jabuka i 2 ,5 dl vode.
  • Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade.
  • Stavite 2,5 dl vode u lonac i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti.
  • Jabuke i vodu brzo zakuhajte u loncu.
  • Kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta.

Potom miješajući nastavite kuhati dok se masa ne zgusne na polovicu.Žlicom ocijedite kroz cjedilo i odmah smjesu pektina spremite u sterilizirane staklenke.

Kako pripremiti ovaj doručak?

Večer prije pomiješajte jogurt i jabučni pektin i ostavite u hladnjaku, da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, no onda čete morati čekati da se pektin rastvori.

Ujutro dodajte ostale sastojke i sve pomiješajte.

Neka malo odstoji da se povežu sastojci, jogurt dođe na sobnu temperaturu i rastopi zobena kaša.

Zašto je ovaj doručak najbolji?

– Jača imunitet.
– Prevencija je mnogim infekcijama.
– Djeluje antiupalno.
– Podržava krvožilno zdravlje.
– Daje ljepši izgled koži i kosi.
– Štiti zdravlje zubiju.
– Pomaže u mršavljenju.

Dobrobiti jabučnog pektina

Smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je skup faktora koji doprinose razvoju srčanih bolesti, udaru i visokom šećeru u krvi. To su visoki krvni tlak, visoki krvni šećer i visoki trigliceridi, visoki kolesterol i prevelik obujam struka. Studija iz 2008. otkrila je da konzumacija jabučnog pektina reducira šećer u krvi, totalne razine kolesterola, triglicerida i težinu. Redukcija bilo kojeg od ovih faktora doprinosi i redukciji visokog krvnog tlaka također. Jabučni pektin bi jednog dana moga biti i službeni tretman za metabolički sindrom.

Poboljšava crijevnu floru

Zdrav crijevni trakt sadrži i dobre i loše bakterija, u optimalnom okruženju dobre nadmašuju loše. Posao intestinalnih bakterija je da nam pomognu probaviti hranu, apsorbirati nutrijente i držati viruse i bakterije na daljini. Povećani unos jabuka poboljšava crijevnu floru,a u tome najviše ima ulogu baš jabučni pektin.

Dobrobiti propolisa

Propolis je jedan od najjačih prirodnih štitova jer štiti košnice od zaraza.

Propolis općenito jača imunitet i štiti od virusa i bakterija. Mnogi pojedinci potvrđuju i da podiže energiju. Konzumacija propolisa smanjuje pojavu akni jer aktivno djeluje protiv uzročnika.

Propolis djeluje i protiv parazita, u 50-60 % slučajeva eliminira parazit giardiasis. Propolis može značajno povećati šanse za zatrudnjivanje kod endometrioze. Smanjuje i pojavu karijesa za 60 posto.

U kombinaciji s medom pomaže u očuvanju glasa.

Djeluje protiv infekcija, bakterija, gljivica, slobodnih radikala i raka. Pomaže kod većine dišnih tegoba.

Izvrstan je i u vanjskoj primjeni jer značajno potiče zacjeljivanje, smanjuje upale, održava zdravlje desni i uklanja kondilome.

Med i cimet

Med i cimet sada su već čudesna kombinacija za zdravlje koju potvrđuju i brojni znanstvenici. No tradicija ovog lijeka duga je 5000 godina i potječe iz ajurvede. Ayurveda med naziva Yogavahi – „baza ljekovtiih vrijednosti koja liječi stanice i tkiva“, te smatra da kad se kombinira s nekom biljkom omogućuje njegovo dublje djelovanje u tkivima i bolju ljekovitost.

Ova kombinacija pomaže kod artritisa, infekcija mjehura, gubitka kose, zubobolje, kolesterola, prehlade, loše probave, prištića, lošeg zadaha, gojaznosti i produljuje život.

Jogurt

Fermentirana hrana koja uključuje i jogurt jedan je od najboljih izbora za održavanje općeg zdravlja organizma.

Dnevna konzumacija jogurta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 zbog poboljšanja intestinalnog zdravlja. Kulture iz jogurta pomažu u stabiliziranju probave i poboljšanju metabolizma dobrih bakterija u crijevima. Uravnotežena probava utječe i na uravnoteženost šećera u krvi, što smanjuje napadaje gladi te pojačanu potrebu za slatkim što pomaže i u gubitku kilograma.

Probiotički jogurti dokazano uravnotežuju kolesterol i podižu dobar kolesterol.

Preporučljivo ga je svakodnevno konzumirati ženama koje su podložne vaginitisu. Stručnjaci ga uvrštavaju u top namirnice za ljepotu.
 
(atma.hr/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,