Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SPREMA SE KAOS: Britanski zvaničnik rekao da se EU raspada na dva dijela!?

SPREMA SE KAOS: Britanski zvaničnik rekao da se EU raspada na dva dijela!?

schengen-eu-raspadEuropska unija bi se prema ministrima unutarnjih poslova u Bruxellesu mogla rascijepiti na dva dijela!

Neimenovani dužnosnik EU potvrdio je za britanski “Daily Mail” da se ozbiljno razmatra izmjena Schengenskog sporazuma, po kojem bi šest država bilo izbačeno iz zone, dok bi unutar Unije ponovno bile uspostavljene granice.

Novi Schengen praktično predviđa podjelu EU na dvije zone (unutarnju i vanjsku, pogledajte kartu), između kojih bi se prelazilo samo uz putovnicu. Za Hrvatsku to ne bi značilo ponovno uvođenje viza, ali bismo zato do Njemačke prelazili dvije granice, do Italije dvije, a do Španjolske čak četiri.

Izvor “Daily Maila” iz EU objasnio je da je podjela Europe inicirana pokoljem u Parizu i migrantskom krizom, a dolazi na prijedlog Francuske.

Njemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Austrija, Švicarska, Češka, Slovenija … činile bi unutarnji prsten, ili “mini-Schengen“, dok bi šest zemalja bilo izbačeno iz sporazuma.

Među njima su Španjolska, Italija, Grčka i tri države istočne Europe. Ideja podrazumijeva da se između te dvije zone vrate granice, jer se smatra da bi u tom slučaju sigurnost unutar EU bila veća, kao i kontrola granica – kaže neimenovani dužnosnik EU.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nije demantirao ova saznanja, već je potvrdio da nešto mora mijenjati unutar Schengenske zone, jer “sat otkucava”.

Schengenski sporazum je u velikoj opasnosti. Nalazimo se u utrci s vremenom, a imamo namjeru pobijediti u toj utrci. Nešto moramo učiniti, pod hitno, a prvi korak je jača kontrola vanjskih granica Schengena – najavio je Tusk.

Izmjena Schengenskog sporazuma odrazila bi se i na građane Hrvatske, ali to, barem za sada, ne bi značilo ponovno uvođenje viza. Ipak, ako do podjele EU dođe, do nekih zemalja bismo, umjesto jedne, prelazili dvije, tri, pa čak i pet granica. Smatramo da bi uvođenje ovakvih mjera žestoko zakompliciralo život Europljana.

Schengen nije osmišljen samo radi lakšeg kretanja ljudi, već i robe. To znači da, ukoliko se neka roba transportira iz Austrije u Španjolsku, ona se do Španjolske ne otvara.

Ako bi se ukinuo Schengen, to bi značilo jaču kontrolu te robe, provjere na svim granicama, a to iziskuje mnogo više novca i vremena.

Politički analitičar Branko Radun smatra da bi uvođenje “mini-Schengena” dovelo do kaosa u Europi.

To bi označilo formiranje posebne, uže Europe. Ovo ne samo da će napraviti potpunu pomutnju u političkom smislu već u gospodarstvu, trgovini, turizmu … Pa zamislite da na svakom prijelazu čekate, dajete putovnicu, kontrolira vam se prtljaga, vrše milijun nekih dodatnih provjera. To traje i usporava cijeli granični proces – naglašava Radun.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da je ova ideja besmislena i da će napraviti kaos u Europi.

Ako se ovo radi zbog terorizma, onda je bitnije da se bolje kontroliraju granice unutar ovog “mini-Schengena” jer većina terorista je porijeklom iz Francuske i Belgije.

Ovako će podjelom Europe na dvije zone samo biti otežana komunikacija i napravt će se kaos. Ovo može biti i nagovještaj da se sprema potpuna transformacija EU.
 
(intermagazin.rs/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,