Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » Amazon poÄeo s cenzurom digitalnih knjiga: ‘Teorije zavjere’ prve na udaru

Amazon poÄeo s cenzurom digitalnih knjiga: ‘Teorije zavjere’ prve na udaru

spaljivanje-knjigaCenzura knjiga nije nešto novo niti strano u svijetu zabrane nepoćudnih tekstova, no ono što je definitivno novost jest korištenje segmenta digitalizacije kao poligona za ovakva (ne)djela

Korporatizam i monopol kao Vladin ‘alat’ cenzure

Iako se sama definicija cenzuriranja knjige odnosi na ‘uklanjanje knjiga iz tiska ili s polica knjižnica i knjižara’, ovaj primjer može poslužiti tomu da se takve zastarjele definicije trebaju nadopuniti. Isto tako, cenzori su nekoć dolazili iz legislativnog sektora ili pak s odgovornih pozicija, kao i iz domene religija (kljuÄne vjerske knjige proživjele su tisuće radikalnih izmjena kroz ruke raznih intelektualnih grupacija) – ovaj put dolaze od strane samih izdavaÄa koji su stekli dovoljnu moć da mogu primjenjivati monopolistiÄke odredbe.

Hitlerov ‘Mein Kempf’ primjer je kako se ‘govor mržnje’ koristi kao cenzorski alat, a brojne Vlade branile su materijale koji bi njihovu vladavinu mogli kompromitirati. Nama blizak sluÄaj onaj je u odnosu UDBA-e i Äurekovića. Zabrane novijeg datuma najÄešće se odnose prema literaturi koja vrijeÄ‘a vlastite Äitatelje (zabrana knjige ‘The Truth About Muhammad’ Roberta Spencera u Pakistanu) ili pak moralne dogme (‘Pedeset nijansi Sive’ u Maleziji ili ‘AmeriÄki Psiho’ u Australiji). No, cenzori su kroz godine doradili priÄu i u ‘neoliberalnom’ druÅ¡tvu nitko ne želi biti etiketirani ‘cenzor’ pa se zabrane prebacuju u domenu korporatizma.

Teorije zavjere prve na udaru

Tako je Amazon kao vodeći svjetski prodajni lanac knjiga odluÄio zabranjivati knjige pod domenom ‘teorija zavjera’, ili u ovom sluÄaju specifiÄno – ‘false flag’ teorije. ‘Operacija pod lažnom zastavom’ podrazumijeva sve vojne i paravojne napade za koje je naknadno optužena snaga koja ih u stvarnosti nije izvela, najÄešće na suprotnoj strani vage ili pak željeni cilj za vojnu ekspanziju.

Ovakve operacije izvode se tijekom mirnodopskog razdoblja od strane razliÄitih interesnih skupina, teroristiÄkih ćelija ili Vlade u sjeni. Iako su kroz povijest itekako poznati primjeri ovakvog ratovanja, primjena je postala globalna tek u dvadesetom stoljeću. Od ranijih spomena mora se podcrtati rusko-Å¡vedski rat, francusko-pruski rat, kao i neki antiÄki sukobi. Kako svaka ‘False Flag’ teorija usko graniÄi s teorijama zavjere, tako je i potapanje Lusitanije koje je uzrokovalo Prvi svjetski rat u toj domeni.

Ono Å¡to pod takvim tipom napada razmatramo danas su teorije da 11/9 nije teroristiÄki napad već ‘Inside Job’, kako napadi poput Sandy Hook incidenta služe kao izlika za drugaÄiji režim ‘državne sigurnosti’, a pariÅ¡ki ili bostonski napadi u potpunosti su inscenirani. Paljenje knjiga dobilo je posve novu razinu i baÅ¡ je Amazon ukazao kako ga izvesti.

Naime, ameriÄko tržiÅ¡te danas obiluje digitalnim knjigama koje su zbog Amazonove platforme postale svojevrsni ‘Must Have’ tamoÅ¡njih Äitatelja, poput iPhonea. Otisnuti primjerci smatraju se reliktom proÅ¡log vremena i dolazimo do krilatice ‘Tko nema e-book izdanje, nije ni izdao knjigu’. Naravno, ono Å¡to su autori poput Davida Ickea godinama navodili kao skrivenu agendu je Å¡iroka mogućnost zabrane takvih materijala.

‘Nobody Died at Sandy Hook’ opasna literatura?

I tu dolazimo do spornog naslova koji je izazvao buru. RijeÄ je o knjizi ‘Nobody Died at Sandy Hook’ (‘Nitko nije umro u Sandy Hooku’) koja je zbir desetaka analiza renomiranih analitiÄara, a urednik izdanja je dr. Jim Fetzer. Sam sadržaj za ovakav tip cenzure zapravo nije niti bitan, no možemo spomenuti kako je rijeÄ o FEMA-inoj namjeÅ¡taljci Äiji je cilj kontrole posjedovanja oružja na federalnoj razini.

Tako je nakon zabrane Konfederacijske zastave Amazon poÄeo blokirati i sadržaje zbog ‘politiÄke nekorektnosti’. KljuÄno je za naglasiti da je ovakva odluka selektivna i licemjerna poÅ¡to se i dalje prodaje Äitav niz knjiga koji doista progovara ‘govor mržnje’ ili sliÄna tumaÄenja za koje akademska zajednica može ustvrditi da im nedostaje ‘znanstvene pozadine’.

Dakle, cenzura je Äisto politiÄka i doÅ¡la je s viÅ¡e instance vlasti. Fetzer je o svom problemu razgovarao i s novinarima Natural News portala. ‘Amazon nije dao razlog cenzure. Situacija je posve apsurdna – ako se ne slažete s Vladinom vizijom bilo Äega, Amazon uklanja vaÅ¡u knjigu.’ Autor dalje zakljuÄuje da bi ovom logikom monopolistiÄki izdavaÄ mogao poÄeti uklanjati knjige koje kritiÄki progovaraju o dogmama ameriÄke državnosti – poput OÄeva OsnivaÄa, Monsanta i sl. ‘Možda se oformi i Ministarstvo istine’ veli autor. ‘Što je toliko opasno u mojoj knjizi da zahtjeva zabranu? Ionako 90% Amerikanaca već pri pogledu na naslov odbija Äitanje zbog ‘sulude teorije zavjere’ bez imalo propitkivanja… Možda bi ova knjiga skeptike pretvorila u ‘vjernike’, pa je zato zabranjena’.

Besplatno skidanje knjige kao otpor

No, kao Å¡to smo spomenuli – ovaj puta nije Äak niti sadržaj knjige ono Å¡to plijeni pozornost. Problem je zabrana knjige Äiji sadržaj nije u skladu sa službenim stavovima ameriÄke Vlade. I samo to – jer da je cenzurirana zbog nekog viÅ¡eg plana poput ‘govora mržnje’ bila bi referentna toÄka za zabranu svih ostalih knjiga sliÄnih karakteristika.

Ovako su zabrane rezervirane iskljuÄivo za onu literaturu koja kritiÄki raspravlja o potezima trenutne Vlade i politike. Akcija koju je pokrenuo autor mogla bi ostvariti ono Å¡to paradoksalno svaka cenzura na koncu uÄini – zabranjenu knjigu uÄini izuzetno bitnom i traženom. Možda je digitalna lomaÄa uÄinila svoje s obzirom na reperkusije uklanjanja s financijske strane, no autori su povodom ovakve situacije odluÄili napraviti ustupak.

Kako je knjiga na Amazonu ocjenjivana iskljuÄivo s peticama, Fetzer se odluÄio za razgovor sa skupinom autora, te su knjigu odluÄili pustiti na besplatni download. S obzirom na iskustva koja je s takvim nastupom podijelio Paulo Coelho – nije iskljuÄena ni opcija da ih sada Amazon tuži, poÅ¡to su im prava na sadržaj regulirana ugovorom, a nigdje ne stoji Å¡to će se dogoditi ukoliko sadržaj bude cenzuriran.

Tako bi ovakva hipotetska situacija mogla u budućnosti biti osnova pravnih odnosa autora i knjižara gdje bi se ugovorom obvezali na ustupanje sadržaja koji bi potom mogao biti zabranjen ili maknut iz distribucije. Nakon cenzure bi ugovor služio kao zabrana daljnjeg raspaÄavanja pod prijetnjom zatvora.

Digitalne knjige koje će se cenzuritati poput ove, link za skidanje OVDJE.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,