Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » BLOOMBERG: 10 Najboljih scenarija za 2016! Donald Trump dobiva izbore, Putin Obamu vrti oko malog prsta…

BLOOMBERG: 10 Najboljih scenarija za 2016! Donald Trump dobiva izbore, Putin Obamu vrti oko malog prsta…

putin-OBAMA-dalekozroBloomberg je sastavio popis od deset najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušao prognozirati do čega mogu dovesti uspjesi ruske politike na međunarodnoj areni, pobjeda populističkih raspoloženja u SAD i migracijska kriza u Europi

Putin dobija sve što želi

Prema prvom scenariju, “Putin vrti oko malog prsta Obamu” u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv ISIS-a promovira uvjete koji odgovaraju Moskvi.

Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priljev izbjeglica i skidaju ogroman teret s leđa kancelarke Njemačke i drugih europskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima europskog biznisa i pristaje da oslabi antiruske sankcije.

Na ovaj način, Vladimir Putin dobiva sve što želi: učvršćuje svoj utjecaj na Bliskom istoku i tjera Europu, najvećeg trgovinskog partnera Rusije, da mu izađe u susret, navodi list.

Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja

Prema drugom scenariju, Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priljev izbjeglica izazivaju političku krizu u Europi.

Kancelarka Njemačka Angela Merkel je prinuđena podnijeti ostavku, jer njenu politika “otvorenih vrata” ne podržava nitko iz njene partije.

U isto vrijeme, Marine Le Pen, čija pobjeda na narednim izborima postaje sve izvjesnija, pokreće val populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava opće-europske principe.

Pobjeda Donalda Trumpa

Neugodno iznenađenje, smatra Bloomberg, postat će pobjeda Donald Trumpa među republikancima i njegovo daljnje napredovanje na izborima za predsjednika SAD.

Milijarder namjerava realizirati planove za transformaciju američkog poreznog kodeksa, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracijske politike – do zabrane na ulazak u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici s Meksikom.

“Teško je predskazati što će biti s američkom politikom pod rukovodstvom administracije Trampa”, navodi Tom Fulerton, profesor ekonomije i financija na Sveučilištu El Paso u Teksasu.

U pesimističke scenarije ulaze i eskalacija cyber napada na američke banke, slabljenje kineskog gospodarstva, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promjena, napad Izraela na vojne objekte Irana, nerede u Latinskoj Americi i rast cijena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka.

Nekome pesimistični scenarij, a nekome optimistični scenarij!
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,