Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Nova generacija računalnih miševa: Pokreti i klikanje otkrivat će vaše raspoloženje tajnim službama

Nova generacija računalnih miševa: Pokreti i klikanje otkrivat će vaše raspoloženje tajnim službama

kompjuter-miš-pcNakon uređaja ‘Smart Meter’ i ‘Smart TV’ tehnologija za koje je utvrđeno da prikupljenu telemetriju šalju države centrale i njihov sadržaj analiziraju tajne službe, novost u toj obavještajnoj paradigmi su i ‘pametni miševi’ i tipkovnice

Društvena analiza ili društveni inženjering?

Nakon što je ravnatelj CIA-e otvorio Pandorinu kutiju izjavom ‘Ako niste teroristi, nemate se čega bojati’, građanske slobode su došle na najveći udar od 9/11.

Nova regulacija tako bi, ukoliko je vjerovati Sveučilištu Brigham Young University i RT-u, jednog dana trebala zahvatiti računala. Istraživanje je obuhvatilo analizu klikanja, pomaka i obuhvaćanja prostora mišem, te utjecaja tih parametara u referenciji s emocionalnim stanjem korisnika.

I ne samo to – cilj je bio analiza i predviđanje korisnikovog mentalnog stanja, naročito negativnih emocija. Nezadovoljstvo je tako okarakterizirano sporijim, kraćim, nepravilnijim i nepreciznijim pomacima miša. Slične stavke su i kod zadovoljstva, živčanosti, rastresenosti…

‘Ova tehnologija bi i web stranice trebala učiniti pametnijima’ smatra voditelj projekta Jeff Jenkins. ‘Web bi mogao ići ispred pukog predstavljanja informacija – mogao bi te osjetiti. Mogao bi shvatiti tvoje osjećaje u realnom vremenu’.

Subliminalna manipulacija korisnika

Sve je regularno dok je u domeni istraživanja, no što se događa kada se ovakvi podaci zlouporabe u marketingu i društvenom inženjeringu?

‘Oglašivači će moći poraditi na subliminalnom planu web iskustva – usluga će biti bliža korisnicima, a negativne emocije neće ometati istraživanje’ tvrdi članak – no, ovakve ‘podsvijesne’ igrice zabranjene su i EU zakonima.

Sudeći po ranijim iskustvima, tako što nije nimalo strano oglašivačkom i obavještajnom sektoru pa to više niti ne skrivaju.

Ovaj eksperiment čiji će se rezultati tek upotrebljavati uključio je 65 nasumičnih korisnika ‘Mechanical Turk’ tržnice Amazona gdje su namjerno frustrirani kroz posebni zadatak. Njihove navike su se analizirale i tako se došlo do rezultata.

Slična stvar ponovljena je na lažnoj e-oglas online tržnici gdje je čak 81.7% korisnika imalo iste reakcije mišem pri istim osjećajima.

Trenutno je u procesu zaključivanje koje emocije predstavljaju konkretne radnje, a sljedeći istraživački poligon bit će tipkovnica. Ne sumnjamo da će doći trenutak kada će tajne službe ovakve podatke koristiti u neke sasvim drugačije svrhe.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,