Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Andrei Babish: Granice EU odmah zatvoriti, tko hoće izbjeglice – neka ih iz Turske dovozi avionima

Andrei Babish: Granice EU odmah zatvoriti, tko hoće izbjeglice – neka ih iz Turske dovozi avionima

ceska-imigrantiPotpredsjednik vlade Češke: “Nismo u stanju primiti izbjeglice, a nismo ni dužni”

Češka nije u stanju, a nije ni dužna primati izbjeglice na bazi kvota koje “gura” Europska komisija – izjavio je Andrei Babish.

Potpredsjednik češke vlade, koji je istovremeno i ministar gospodarstva i financija, bio je potpuno otvoren:

“Situacija se danas principijelno izmijenila. Ne postoji ništa što Češku obvezuje, a smatram i da mi nismo u stanju da u ovim trenucima bilo koga primiti. Češki političari su dužni prvo jamčiti sigurnost svojim građanima, a tek potom razmišljati o mogućnosti da se pokaže solidarnost s izbjeglicama. Češka i svojih problema ima više nego dovoljno”.

Sve je ovo Babish rekao u intervjuu praškom listu “Pravo”, a našao je za moguće i potrebno da i ovo izgovori:

“Ako neke zemlje žele još primati izbjeglice, iako nisam siguran da više takve postoje, neka ih uzimaju izravno u Turskoj i prevoze u svoje zemlje avionima. Moje je uvjerenje da Europa treba uputiti jasan signal da je prepunjena izbjeglicama i da ih više ne može primati”.

Babish je uvjeren da val migranata treba zaustaviti na europskoj granici Turske. Još je ukazao:

“Prije nego što ih je gospođa Merkel pozvala u EU, ti ljudi su u Turskoj, Libanonu i Jordanu čekali uspostavljanje mira u Siriji. Schengenske granice moraju biti odmah zatvorene. Na njima mora postojati isti režim kao na granicama između Slovačke i Ukrajine ili Mađarske i Srbije”.

Neće ovo, međutim, ići ni lako ni glatko.

Njemački ministar za ekonomsku suradnju Gerd Müller izjavio je da službeni Berlin traži da zemlje koje odbijaju primaju sirijske izbjeglice moraju uplaćivati ​​”odgovarajuće sume novca u zajednički fond”.

Miller je precizirao: “Svaka europska zemlja koja odbija primiti izbjeglice – takvim uplatama bi barem pomagala obnovi Sirije. Izbjeglice su za Europu zajedničko iskušenje. Uostalom, Europa treba formirati humanitarnu organizaciju koja bi raspolagala s najmanje 10 milijardi eura”.

Europska komisija traži da manje zemlje-članice EU, poput Hrvatske – prema utvrđenim kvotama – prime 160.000 izbjeglica.

Protiv toga su se na različite načine pobunile: Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Češka, Estonija, Latvija i Litva.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,