Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » BANKSTERI RAZORILI MOLDAVIJU: PROSVJEDNICI SE SUKOBILI SA POLICIJOM I POKUŠALI UĆI U PARLAMENT

BANKSTERI RAZORILI MOLDAVIJU: PROSVJEDNICI SE SUKOBILI SA POLICIJOM I POKUŠALI UĆI U PARLAMENT

moldavija-banka-prosvjedViše od 1 milijarde $ opljačkano je prošle godine od najsiromašnije zemlje u Europi

Stotine prosvjednika u glavnom gradu Moldavije, Chisinau su se pokušali probiti kroz policijski kordon i ući u parlament u srijedu.

Prosvjednici su prozvali zakonodavce izdajicama koji su imenovali Pavel Filipa, člana glavne proeuropske koalicije, na mjesto premijera.

Moldavija nema vladu još od izglasavanja nepovjerenja u listopadu i ukinuta je administracija premijera Valeriu Streletu.

Glasovanje je došlo nakon skandala koji razotkrio pljačku više od 1 milijarde dolara koje su izvršile tri banke, iznosa koji čini 15% BDP-a Moldavije u maloj zemlji od 3,5 milijuna ljudi.

Moldavija je najsiromašnija zemlja u Europi s prihodom od 300 dolara mjesečno po glavi stanovnika.

Banke koje su opljačkale Moldaviju: Banca Sociala, Banca de Economii (BEM) i Unibank su preuzele kontrolu nad 30 posto aktive bankovnog sektora Moldavije.

Banke su izdale kredite od 1 milijardu dolara koje su zatim prebacili u Latviju, a zatim ga raspršili u zbunjujuće puno tvrtki.

“Ovaj iznos je izdan pod državnim jamstvom i malo je vjerojatno da će banke ikada moći vratiti taj novac, u konačnici porezni obveznici će morati će biti oni koji že to platiti”, rekao je Adrian Lupusor, izvršni direktor Expert-Grup, ekonomski think-tank u glavnom gradu Kišinjevu (Chisinau).

Izvješće je izdala američka tvrtka za upravljanje rizicima Kroll i stavlja glavnu odgovornost za krađu na izraelca Ilan Shora. Moldavski oligarh je povezan s bivšim premijerom Vlad Filatom, liderom Liberalno-demokratske partije Moldavije (PLDM), najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

Izvješće agencije Kroll, međutim, “nije preciziralo o kojim je odgovornim osobama riječ u državnim tijelima koji su znali i tolerirali pljačku.

Vlad Filatu je oduzet imunitet u listopadu nakon što je optužen za primanje 250 milijuna dolara mita i mita zbog njegove navodne uloge u shemi bankovne prijevare.

Poveznice između dvojice muškaraca otkriveno je nakon što je Renato Usatii, ljevičarski gradonačelnik grada Balti, drugog po veličini u Moldaviji, izbacio u javnost podatke sigurnosne službe koje su presrele razgovor između Filata i Ilan Shora. Usatii je uhićen zbog curenja tajnih informacija.
 

 
(infowars.com,youtube.com/preveo:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,