Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ERDOGAN POTVRDIO DA SU MIGRANTI IPAK ORUŽJE: Preplavit ćemo Europu migrantima, da to je ucjena!

ERDOGAN POTVRDIO DA SU MIGRANTI IPAK ORUŽJE: Preplavit ćemo Europu migrantima, da to je ucjena!

Recep_Tayyip_Erdogan_imigrantiTurski predsjednik Tayyip Erdogan u studenom je zaprijetio da će Europu preplaviti migrantima ukoliko mu čelnici Europske unije ne ponude bolji sporazum kako bi pomogla u upravljanju bliskoistočnom izbjegličkom krizom, izvješćuje grčki informativni portal euro2day.gr

Objavljujući zapisnik vrlo napetog razgovora iz studenoga prošle godine, grčki portal vijesti otkriva duboko međusobno nepovjerenje i netrpeljivost na razgovorima između Erdogana i dvojice visokih europskih dužnosnika, predsjednika Europske komisije i člana Bilderberg grupe Jean-Claude Junckera i predsjednika Europskog vijeća Donald Tuska.

“Možemo otvoriti vrata prema Grčkoj i Bugarskoj bilo kada i ukrcati izbjeglice na autobuse (…) I kako ćete izaći na kraj s izbjeglicama bez sporazuma? Ubiti ih?”, prenosi portal Erdoganove riječi koje se nalaze u prijepisu zapisnika tog sastanka. Prema istom izvoru, Erdogan je od EU-a zatražio šest milijardi eura tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a kada je Juncker kazao da je u ponudi samo polovicu iznosa, odgovorio mu je da Turska novac EU-a ionako ne treba.

Europska unija pomaže s tri milijarde eura

EU je na kraju dogovorio fond pomoći od tri milijarde eura za poboljšanje prihvata izbjeglica u Turskoj. U užarenoj raspravi, kako pokazuje dokument, Erdogan je često prekidao Junckera, bivšeg luksemburškog premijera, i Tuska optužujući EU da je prevarila Tursku te Junckera optužio za neuljuđeno ponašanje prema njemu osobno. Erdogan mu je, kako navodi euro2day.gr, rekao da bi trebao pokazati više poštovanja prema zemlji od 80 milijuna stanovnika te da je “Luxembourg tek kao običan gradić u Turskoj”.

Bruxelles u međuvremenu ponavlja da se priljev migranata iz Turske nije znatnije smanjio od summita dviju strana u Ankari u studenom kada je i dogovorena pomoć Turskoj za zbrinjavanje migranata.

Spomenuti sastanak na kojem se nisu birale riječi je najvjerojatnije održan 16. studenoga u Antaliji, nakon summita G20, tvrdi grčki portal.

Na tursku granicu stiže 600.000 izbjeglica?

Trenutno Turska strahuje da će zbog borba koje se trenutačno vode u okolici sirijskog grada Alepa na njenu granicu stići 600.000 novih izbjeglica, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik vlade Numan Kurtulmus nakon sjednice vlade.

“Najgori scenarij koji bi se kratkoročno mogao dogoditi na tom području je dolazak još 600.000 izbjeglica na tursku granicu”, rekao je novinarima glasnogovornik turske vlade.

Ofenziva protiv pobunjenika u okolici grada Alepa koja je počela prije tjedan dana a vodi je vojska vjerna sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu uz potporu ruskih zračnih snaga, nagnala je desetke tisuća civila na egzodus.

“Zbog takve situacije (u okolici Alepa), vidimo da je 200.000 ljudi prisiljeno na egzodus, od kojih 65.000 u smjeru Turske a 135.000 unutar Sirije”, dodao je Kurtulmus.

Tridesetak tisuća njih, uglavnom žene i djeca, natiskalo se, na hladnoći i u iznimno neizvjesnim okolnostima, na turskom graničnom prijelazu Oncupinaru, koji turska vlada zasad drži zatvorenim.

“Naš je cilj zasad što je više moguće zadržati taj migrantski val dalje od turskih granica i ondje im pružiti potrebne usluge”, rekao je premijer.

Turske vlasti već nekoliko dana opetuju da se njihova politika “otvorenih vrata” prema Sirijcima nije mijenjala i da su spremne, bude li potrebno, prihvatiti i ovaj novi val.

“Jasno da ćemo kao i dosad priteći u pomoć našoj sirijskoj braći i primiti ih kada to bude potrebno”, rekao je u ponedjeljak premijer Ahmet Davutoglu nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ankari.

Davutoglu je ipak jasno upozorio da njegova zemlja, koja je već prihvatila 2,7 milijuna Sirijaca, neće moći sama nositi “sav teret” prihvata izbjeglica.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,