Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PATRIJARH KIRIL: Nadam se da će moj susret s papom pomoći izgraditi globalnu vjersku civilizaciju

PATRIJARH KIRIL: Nadam se da će moj susret s papom pomoći izgraditi globalnu vjersku civilizaciju

kiril-fanjo-papa-patrijarhOni imaju plan, plan za globalnu civilizaciju, svjetski vjerski poredak. Plan koji samo oni znaju

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril sreo se u Havani s kubanskim čelnikom Fidelom Castrom (89). Razgovarali su iza zatvorenih vrata – o “raznim temama”, iključujući “međunarodne probleme”.

Razgovor je potrajao dulje od sata, a Castro je naglasio da jučerašnji susret patrijarha Kirila i pape Francisca smatra važnim.

Njih dvojica su se već sretala u listopadu 2008-me, a Fidel – koji se školovao u zatvorenim katoličkim koledžima – prošle godine se sreo i sa papom Franciscom.

Kiril je inače – u intervjuu televiziji RT America – rekao da će njegov susret u Havani s papom “pomoći da se izgradi nova globalna civilizacija zasnovana na moralnom konsenzusu koja će moći iskorijeniti terorizam”

(vestinet.rs,youtube.com/uredio:NSP)

Pritom je naglasio: “Mi to moramo pokušati. Vjerujem da je to moguće. U tom smislu je moj susret s papom Franciscom bio vrlo važan”.

Dodao je da su dvije najveće crkve – čiji poglavari su se sreli da “usuglase satove” – ​​razgovarale o istim problemima, svaka sa svoje točke gledišta.

“Uvjerili smo se da možemo doći do zajedničkog odgovora, i to lako, zato što je među nama već postojao moralni konsenzus – vjera u Gospodina Isusa Krista, u Njegove zapovijedi i Njegove zakone” – naglasio je patrijarh Kiril.

Odmah potom je upozorio: “Danas nema nikakvog pozivanja na moral kad je u pitanju ograničavanje ljudskih sloboda. Mi se, na žalost, sve više udaljavamo od onoga što nas je dubinski i ontološki spajalo. Ako se ovaj rascjep bude povećavao – čovječanstvo ima lošu perspektivu. Nadam se da moj susret s papom Franciscom daje doprinos formiranju moralnog konsenzusa za sve ljude “.

Kiril je naglasi da nije dogovoren nikakav novi susret, pa dodao: “Ali, pošto je došlo do ovoga, moguće je da dođe i do drugog i do trećeg susreta”.

Francisco je sa svoje strane – dok je letio za Meksiko – rekao da je oduševljen susretom s Kirilom.

“Osjećao sam da sam pored brata, a i on je meni rekao to isto. Mi smo kao dva episkopa razgovarali o problemima svojih crkava io situaciji u svijetu, o ratovima koji prijete da u sebe uvuku sve … Zaista sam osjetio unutarnju radost koja je od Gospodina “.

Francisco je otkrio da su razgovoru prisustvovali ruski mitropolit Ilarion i katolički kardinal Kurt Koch.

“Kako sam već govorio, jedinstvo se gradi u učenju, u izučavanju bogoslovlja. Ali, pošto Gospodin dolazi – svi ćemo još graditi jedinstvo. Jedinstvo se gradi tijekom putovanja, dok idemo i neka Gospod, kada dođe, vidi da smo bar na putu”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,