Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OPREZ U TRGOVINAMA: Ova ‘zdrava hrana’ je zapravo NEZDRAVA

OPREZ U TRGOVINAMA: Ova ‘zdrava hrana’ je zapravo NEZDRAVA

musli-sObmanuti riječima “zdrava hrana” u nazivu prodavonice, potrošači ne znajući kupuju upravo ono što žele izbjeći: mnoštvo nezdravih masti, šećera, aditiva, konzervansa, emulgatora …

KEKSI

Staklene ladice prodavaonica zdrave hrane pune su najrazličitijih vrsta keksa. Neki imaju predznak “dijet”, neki “integralni”, neki “zdravi”, ali svi sadrže štetni hidrogenirana biljna ulja, koja se ponekad na etiketi proizvoda spominju i kao “monogliceridi” ili “digliceridi”, i sadrže šećere koji mogu da se sakriju pod pedesetak različitih naziva.

EKSPANDIRANE ŽITARICE

To su žitarice koje su pod velikim pritiskom i visokom temperaturom napuhane. Kako ovakve žitarice nemaju nikakav okus, prelijevaju se uljima ili šećerom. Takve žitarice se nalaze u kupovnim Muslija i rižinog Galeta.

MUSLI

Samo jedan pogled na deklaraciju pokazat će vam da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, to jest četiri-pet žličica šećera. Tijekom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranjive tvari, a napuhani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale dobar okus, dodaje im se šećer.

INTEGRALNI ŠTAPIĆI

Dok kupujemo vrećicu integralnih štapića, uvjereni smo da pazarimo zdravu grickalicu. Ipak, samo pola sata kasnije, vrećica u kojoj stoje biće natopljena mašću jer je margarin jedan od osnovnih sastojaka ovih grisina, koje se, povrh svega, prže u ulju.

BILJNI SIREVI

Biljne sireve čine biljna mast, biljni proteini, pšenični škrob, emulgator 450, pojačivači arome, konzervansi, boje … jer sve je to potrebno da bi nešto što je napravljeno od biljnih masti izgledom i okusom što više podsjećalo na kačkavalj. Dobra zamjena za vrijeme posta, ali nikako i zdravija.

ENERGETSKE PLOČICE

Pločice od žitarica s medom i suhim voćem i opet neizostavnim hidrogenirana biljnim mastima su slatkiš, a ne zdrava hrana. Mnoge od njih sadrže čokoladu, karamel ili slične dodatke zbog kojih nikako ne mogu da se uvrste u zdrave namirnice.

SUHO VOĆE

Iako smo uvjereni da sa suhim voćem nema greške, brusnice, suhe šljive, datulje i grožđice često su kandirane, odnosno ušećerene, a čim sadrže dodane šećere, više ne mogu da se podvedu pod zdravu hranu.

LANENE PLOČICE

Mnogi ih jedu za doručak uz jogurt, misleći da čine dobro svom organizmu. Istina je potpuno drugačija jer ove pločice sadrže više soli i margarina, odnosno loših transmasnih kiselina nego lana, i kao takve nisu izvor omega-3 masnih kiselina. Osim toga, nesamleveni lan naš želudac ne može probaviti, pa samim tim ni da iz njega uzme hranjive tvari.
 
(blic.rs/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,