Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SIGURAN PLAN: Europa će od Balkana napraviti izbjeglički kamp?

SIGURAN PLAN: Europa će od Balkana napraviti izbjeglički kamp?

imigranti-vatraEU nema plan za izbjeglice i male su šanse da će ga imati do 7. ožujka, kada se održava summit EU – Turska. Najveći teret budućeg priljeva izbjeglica na sebe će primiti balkanske zemlje

Izbjeglička kriza potresa Europu već duže vrijeme, a europski čelnici nisu ni do danas uspjeli dogovoriti kako će na nju odgovoriti. Isprva su europski dužnosnici mirno gledali kako rijeke ljudi iz Sirije, Iraka, Afganistana, s rubova Afrike i iz Nigerije klize ka europskom kontinentu, smatrajući da će najizloženije članice EU, Grčka, Italija i Španjolska uspjeti da se s njima same izbore uz financijsku potporu.

Potom su pojedini europski dužnosnici počeli provoditi politiku “otvorenih vrata”, kojoj su se usprotivili lideri istočnoeuropskih članica. Kada je mađarski premijer Viktor Orban najavio podizanje žičane ograde na granici sa Srbijom, ne bi li na taj način usporio dotok izbjeglica u svoju zemlju, iz briselske centrale je prozivan kao čovjek koji ne poštuje odluke središnjih tijela Unije.

Međutim, zbog stalnog dolaska velikog broja izbjeglica, žičane ograde su počele nicati i na granicama drugih zemalja; mnoge članice Unije suspendirale su primjenu Schengenskog sporazuma; sustav kvota, koji je predložio predsjednik Europske komisije i član Bilderberg grupe Jean Claude Juncker nije donio rezultate, a rezultate ne donosi ni dijalog s Turskom, zemljom koja izbjeglicama služi kao sabirni centar pred odlazak u europske zemlje.

Erdoganov režim je u dijalogu s EU do sada vidio priliku da ušićari tako što bi Unija ubrzala pregovarački proces o pristupanju Turske i da eventualno zaradi nešto novca namijenjenog za zadržavanje izbjeglica u Turskoj.

Kao “Dan D” za rješavanje izbjegličkog problema, EU je odredila 7 ožujka, dan održavanja summita EU – Turska. Prema europskim dužnosnicima, to je dan kada bi sve trebalo biti riješeno, ili će Europa propasti.

“Ukoliko ne bude slaganja i dogovora 7. ožujka, to će nas voditi u propast”, apokaliptično je najavio europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Za rješenjem problema izbjeglica EU ubrzano traga, smatra Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku.

“Teško je očekivati ​​neko rješenje koje će u kratkom roku dovesti do adekvatnog rezultata, ali čini se da je EU prvi put na svim razinama i u potpunosti suočena s činjenicom da se kriza može svakog trenutka ponovno razbuktati, da je neophodno na svakodnevnoj razini tragati za adekvatnim rješenjem”, kaže Joksimovićeva.

Prema riječima političkog analitičara Andreja Manojla, člana znanstvenog savjeta pri Vijeću sigurnosti Rusije, Europa nema konkretan plan što učiniti s izbjeglicama, a znak za to je da su se u Beču 23. veljače okupili ministri unutarnjih poslova, a ne šefovi država i vlada.

“Da je EU imala plan, ne bi došlo do poteza poput onog koji je napravio službeni Beč. Time što nije pozvala Grčku da sudjeluje na ovom sastanku, Austrija je praktično u ime EU poručila Ateni da neće rješavati grčke probleme, iako je od početka godine u ovu zemlju stiglo oko 100 tisuća novih imigranata”, kaže Manojlo.

Europski čelnici su zbunjeni, nemaju konkretan plan i najvjerojatnije će stvarati sustav zaštite od nekontroliranog ulaska migranata unutar schengenske zone, a ne na vanjskim granicama Unije, smatra on.

Ukidanje bezviznog režima i slobodnog kretanja unutar država-članica Schengenskog sporazuma potkopalo bi ideološke osnove EU, smatra politolog Igor Šatrov, jer slobodno kretanje ljudi, pored slobodnog kretanja roba i kapitala jedino je vidljivo obilježje europskog saveza.

“Ako postoji način da se problem s migrantima riješi na neki drugi način, onda neće biti narušena mogućnost slobodnog kretanja građana”, kaže Šatrov.

Za Šatrova, Velika Britanija predstavlja primjer na što su sve spremni europski čelnici.

“Političari su spremni na ustupke određenim državama, u prvom redu vodećim državama. Da li razumijete što se zapravo tu događa? U tom slučaju će sav teret opet leći na ramena onih država takozvane nove Europe, odnosno istočne Europe”, zaključuje on.

Prema mišljenju Andreja Manojla, osnovni udar nakon summita 7. ožujka past će na Balkanske zemlje, koje, kako kaže, nisu u stanju se suprotstaviti pritisku iz EU. U nedostatku plana za izbjeglice, za Staru Europu mnogo je zgodnije da Balkan postane kamp za prihvat izbjeglica kako bi one što duže ostale izvan europskih granica.
 

 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , ,