Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » LOŠE PROGNOZE: Evo što čeka Europu nakon rušenja s vlasti Angele Merkel

LOŠE PROGNOZE: Evo što čeka Europu nakon rušenja s vlasti Angele Merkel

merkel-euBiračko tijelo u Njemačkoj reklo je svoje: prvi put po uspostavljanju politike otvorenih vrata, Angela Merkel je doživjela posljedice

Njezina Kršćansko-demokratska unija zabilježila je razočaravajući rezultat na izborima u tri pokrajine, a da stvar bude još gora, najviše je napredovala AFD, islamofobna ultradesničarska stranka. Debakl Merkeline partije imat će veći utjecaj nego što se to u prvi mah čini, a posljedice će osjetiti i Europa. “Politiko” izdvaja četiri epiloga izbora u Njemačkoj.

1. Centar europske moći pomaknuo se ka Bosforu

Tjedni poraz stavio je kancelarku Merkel u još neugodniju poziciju od one u kojoj se već nalazila. “Politiko” navodi da je Njemačka sada u milosti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. Krajem ovoga tjedna slijedi nova runda pregovora lidera EU i Turske, koji mnogi u Njemačkoj vide kao posljednju šansu za spas Angeline politike i kontrolu izbjegličkih valova. Ipak, nitko ne se zna cijenjkati kao Turci.

Ankara zna da je Merkel očajna, te je zato turska delegacija sebi dala slobodu da traži po mnogima bezobraznu naknadu za zadržavanje migranata u Turskoj. Ona uključuje mogućih devet milijardi eura, članstvo EU i potpunu viznu liberalizaciju za građane Turske. Iako je prvi zahtjev Turaka odbila, njemačka kancelarka će morati dobro se zamisliti ovog puta, piše “Politiko”.

2. Kultura dobrodošlice je mrtva

Do sada, Merkel je uspjela odbiti napade političkih protivnika zbog svoje politike otvorenih vrata. Ignorirala je čak i prijetnje i kritike iz bavarske CSU, najvećeg koalicijskog partnera, koja se zalagala za strožu kontrolu na granicama i limitirani prijem migranata.

Ipak, nedjeljni izbori su otrijeznili kancelarku, a rezultati su pokazali da je ljudima dosta statusa quo, navodi list. narednih dana, Angela Merkel može očekivati ​​još žešći pritisak zaustaviti priljev migranata, kako iz EU tako i iz vlastitog dvorišta. “Politiko” navodi da ovoga puta kancelarkini protivnici neće prihvatiti ne kao odgovor.

3. Utrka za Angelinog nasljednika je počela

Do početka izbjegličke krize, Angela Merkel je djelovala nepobjedivo. Narod ju je obožavao, a nadimkom “muti” Merkel (mama Merkel), tepala joj je većina građana Njemačke. Ipak, njena nemogućnost uvjeriti ostatak EU da pošteno preuzme dio tereta izbjegličke krize, koji je tako spao na pleća Njemačke, Merkel je po prvi put postala ugrožena. Rezultati nedjeljnih izbora najbolji su pokazatelj toga. A kada netko do skora bio nepobjediv počne posrtati, daje jasan signal političkim protivnicima da ozbiljnije pretendiraju na kancelarsku fotelju.

4. I Njemačka, poput većine Europe, naginje udesno

Njemačka je godinama važila za jednu od rijetkim europskih oaza koja je bila pošteđena ultradesničarskih partija, barem onih relevantnih. Nijemci su razvili jednu vrstu traume i velike odbojnosti prema nacionalizmu, prije svega zbog Hitlerovih užasa. Na kraju se ispostavilo da su glasači ultradesnice uvijek bili tu, samo da – nisu glasovali. U sve tri pokrajine u nedjelju, AFD je dobila podršku onih koji do sada nisu glasali.

Također, privukla je tisuće onih koji su do skoro podršku davali Merkelinoj stranci CDU, ljudima u kojima se očito probudilo razočarenje zbog prijema izbjeglica. Rast potpore koju AFD dobiva pokazuje da ultradesnica tu, i plania dugo ostati na političkoj sceni, piše “Politiko”.
 
(Politico/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,