Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Otkriće rukopisa masona Isaaca Newtona o alkemijskoj živi

Otkriće rukopisa masona Isaaca Newtona o alkemijskoj živi

issac-newtonJedan od Isaac Newtonovih alkemijskih rukopisa iz 17. stoljeća, koji je zadržan desetljećima u privatnoj zbirci, otkriva recept za materijal koji bi mogao biti korak ka stvaranju mitskog Kamena mudraca

Alkemičari su vjerovali da Kamen mudraca posjeduje magična svojstva, pa čak i da može pomoći ljudima da postanu besmrtni.

Rukopis je na jednoj aukciji kupila Zaklada Chemical Heritage iz Philadelphije, a ovaj rukom pisani dokument sadrži upute za stvaranje “filozofske” žive koje je Newton kopirao iz teksta drugog poznatog alkemičara. James Voelkel, kustos rijetkih knjiga ove zaklade navodi kako je ovaj rukopis od posebne važnost jer prikazuje dio alkemijskih aktivnosti Isaaca Newtona.

Sve do 18. stoljeća, alkemičari su vjerovali da se od nekih metala mogu dobiti drugi, cjenjeniji metali, poput zlata. Razvili su široku simboliku i napisali brojne rukopise u tajnim kodovima, kao dio razrađenog procesa kako bi spriječili one koji su bili nedostojni njihovih uzvišenih ciljeva. Treba reći da su rani alkemijski eksperimenti potakli razvoj moderne kemije.

Izrada filozofske žive je bio samo jedan od koraka u alkemijskim procesima, a to je korak, kako su vjerovali alkemičari, potreban da se olovo transformira zlato, ali napravi i Kamen mudraca koji bi pomogao ljudima da postanu besmrtni. Zbog toga je to bila najviše tražena tvar u alkemiji.

Voelkel navodi kako je Newtonov recept za filozofsku živu izvorno napisao američki kemičar George Starkey koji je studirao na Sveučilištu Harvard, a u Englesku se preselio 1650. kako bi radio s eminentnim kemičarima tog doba. Radio je s Robertom Boyleom, jednim od Newtonovih suvremenika.

Starkey je objavljivao pod pseudonimom Eirenaeus Filaleta, što mu je omogućavalo da drugim kemičarima kontrolira pristup svojim eksperimentima. Voelkel zaključuje kao ovaj rukopis povezuje Newtonovu alkemijsku praksu s Georgom Starkeyom.

Iako povjesničari ne mogu reći je li Newton provodio Starkeyeve alkemijske eksperimente, Voelkel smatra da je to vrlo vjerojatno. U stvari, Newton je pravio bilješke i ispravio pogrešku u izvornom tekstu, a na poleđini rukopisa je zapisao jedan od svojih eksperimenata za destilaciju olovne rude.

Povjesničari procjenjuju da iako je Newton najpoznatiji po svojoj studiji gravitacije i zakonima gibanja, on je također napisao jako puno alkemijskih bilješki. Na žalost, većina njegovih rukopisa je prodana od strane njegovih potomaka, pa su se mnogi našli u rukama privatnih kolekcionara. Srećom, neki od njih su darovani ili prodani javnim ustanovama, a tako je i ova zaklada došla do ovog rukopisa koji će biti dostupan na intermetskoj stranici.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,