Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MORATE ZNATI: Evo koje bolesti uzrokuje NEREDOVNO pranje zuba!

MORATE ZNATI: Evo koje bolesti uzrokuje NEREDOVNO pranje zuba!

zubi-bolestiPrema podacima Svjetske stomatološke organizacije oko 80 posto djece školskog uzrasta te čak 95 posto odraslih ima barem jedan karijes i to zbog neredovitog pranja zubi. Evo zašto ih trebate prati!

Savjeti stomatologa o  svakodnevnom pranju zubi uzimaju se zdravo za gotovo, a plačemo tek kada zaboli, Ako ste navečer prije spavanja prelijeni da bi se prošetali do kupaone i oprali zube možda vas ovi podaci potaknu na promijene.

Bolesti srca

Britansko istraživanje provedeno na 12.000 ispitanika potvrdilo je da oni koji ne peru zube dva puta na dan imaju 70 posto veći rizik od razvoja bolesti srca.

Infekcije

Bakterije iz usta, nakon što uđu u krvotok, mogu prouzročiti infekcije u tijelu. Naročito u slučaju oslabljenog imuniteta.

Ispadanje zubi

Ako između zubi i ispod granice desni nastane plak, posljedica može biti i ispadanje zubi.

Rak

Ako zube ne perete redovito, između sloja plaka i zubi stvorit će se sloj bakterija. Posljedica je upala zubnog mesa. Ako se ne liječi, ona može izazvati parodontitis, ozbiljnu infekciju zubnog mesa, te akutan nekrotizirajući ulcerativni gingivitis, što je najteži oblik upale zubnog mesa. Istraživanja su pokazala kako su infekcije te bolesti desni uzrokovane nakupljanjem plaka povezane i s ubrzanom smrtnosti od raka.

Moždani udar

Bakterije iz usne šupljine mogu prouzročiti upale i u arterijama. Posljedica može biti nastanak aterosklerotskog plaka u arterijama, a zbog njega se povećava rizik od srčanoga ili moždanog udara.

Demencija

Američko istraživanje provedeno na 5000 ispitanika pokazalo je da redovito pranje zubi i održavanje higijene desni može smanjiti rizik od razvoja demencije u starijoj dobi . Ne perete li zube barem jedanput na dan, rizik od demencije viši je za 65 posto.

Alzheimerova bolest

U mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti ima više bakterija koje uzrokuju bolesti desni nego u mozgu zdravih ljudi. Pretpostavlja se da te bakterije mogu izazvati oštećenja mozga.

Upala pluća

Aspiracijska pneumonija među vodećim je uzročnicima smrti starijih ljudi. Često nastaje zbog udisanja krhotina proteze ili zuba. Kad te čestice dospiju u pluća, mogu uzrokovati opasnu upalu. Svakodnevno čišćenje proteze je preporučljivo.
 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,