Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Najveća ovisnost danaÅ¡njice: Zdravlje vaÅ¡eg djeteta nakon 10 dana bez Å¡ećera

Najveća ovisnost današnjice: Zdravlje vašeg djeteta nakon 10 dana bez šećera

secer-djecakIstraživanje financirano od strane Nacionalnog instituta za zdravlje donosi znaÄajne dokaze kako se nevjerojatno brzo može poboljÅ¡ati zdravlje djece i to samo uz smanjenje dodanog Å¡ećera u djeÄjim obrocima

Za potrebe ovog istraživanja ukljuÄeno je 43 pretile djece te je otkriveno da je smanjenje unosa Å¡ećera, Äak i uz zadržavanje istog broja kalorija i nezdrave, ali nezaslaÄ‘ene hrane u prehrani, dovelo do pozitivnih promjena u zdravlju i to u samo deset dana. Djeca koja su odabrana nisu patila samo od pretilosti, nego i od kroniÄnih poremećaja metabolizma, poput visokog krvnog tlaka ili kolesterola te poviÅ¡enog Å¡ećera u krvi.

Znanstvenici su konstruirali dijetu u kojoj je dodani Å¡ećer zamijenjen s drugom vrstom ugljikohidrata. Uklonili su ili smanjili hranu poput zaslaÄ‘enih žitarica i zamijenili su je primjerice pecivima, dok se ukupna razina masti, proteina, ugljikohidrata i kalorija u njihovoj tipiÄnoj dnevnoj prehrani nije promijenila. Jednostavno, smanjili su potroÅ¡nju Å¡ećera s 28% na 10% od ukupnog dnevnog unosa, u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

UnatoÄ Äinjenici da djeca nisu promijenila unos kalorija i druge masne hrane, već je samo dodani Å¡ećer smanjen ili uklonjen, uoÄena su poboljÅ¡anja koja ukljuÄuju niži krvni tlak, nižu razinu masnoća i Å¡ećera u krvi i poboljÅ¡anu funkciju jetre i guÅ¡teraÄe, a kod nekoliko ispitanika je uoÄeno i smanjenje težine. Tijekom istraživanja, zamijenili su zaslaÄ‘ene žitarice i kolaÄe sa pecivima, a zaslaÄ‘ena jela poput piletine teriyaki s hamburgerima ili hrenovkama. 42 od 43 ispitanika je zakljuÄilo kako im je ovaj novi naÄin prehrane ukusan i da se osjećaju sito.

Studija podupire dokaze da je dodani Å¡ećer Å¡tetan sastojak koji treba puno strože regulirati, a pojam dodani Å¡ećer se odnosi na zaslaÄ‘ivaÄe koji se dodaju hrani za poboljÅ¡anje okusa, produženje roka trajanja ili niže troÅ¡kove proizvodnje. ZaslaÄ‘ivaÄi su obiÄno izvedeni iz Å¡ećerne trske ili repe, kukuruza, sirka, meda, javorovog sirupa ili agave, a dodaju se u veliki broj namirnica. U ovo se naravno ne ubrajaju Å¡ećeri koji se prirodno nalaze u hrani, poput voćnog Å¡ećera.

Veliku zabrinutost podiže visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS), jeftin sastojak koji se dodaje brzoj hrani i gaziranim pićima, a Å¡est je puta slaÄ‘i od Å¡ećera dobivenog iz Å¡ećerne trske. KoriÅ¡tenje ovog sirupa je povezano s masnom jetrom, dijabetesom i povećanjem pretilosti, no postoje i indikacije da utjeÄe i na rad mozga, Å¡to potvrÄ‘uje istraživanje provedeno na animalnom modelu. Ova je studija prouÄavala utjecaj HFCS-a na Å¡takorima, koji imaju sliÄnu kemiju mozga kao ljudi. Å takori su trenirali u labirintu pet dana prije poÄetka eksperimentalne prehrane. Labirint je imao samo jedan izlaz, a sadržavao je vizualne oznake koje su pomagale Å¡takorima da zapamte put kroz labirint.

Podijeljeni su u dvije skupine, a obje su dobile kukuruzni sirup za piće, no samo jedna skupina je dobila i hranu obogaćenu s omega -3 kiselinama. Å takori su potom testirani u labirintu 6 tjedana nakon perioda treniranja. UtvrÄ‘eno je da su se Å¡takori, koji su dobili i omega-3, puno bolje snalazili kroz labirint, Å¡to upućuje da su zapamtili put. MeÄ‘utim, Å¡takori koji su dobili samo HFCS imali su znatno smanjenu sposobnost pronalaženja puta. Pobližom inspekcijom tkiva mozga Å¡takora, utvrÄ‘eno je da je inzulin imao mali ili nikakav uÄinak na moždane stanice kod onih iz skupine koji su dobili samo HFCS. Autori studije zakljuÄuju da je konzumiranje previÅ¡e HFCS-a moglo blokirati sposobnost inzulina da regulira kako stanice mozga pohranjuju Å¡ećer za energiju Å¡to je potrebno za obradu misli.

Istraživanja objavljena u vezi dodanog Å¡ećera takoÄ‘er otkrivaju da se u otprilike od 600.000 ispitanih namirnica u SAD-u, u 74% njih nalazi dodani Å¡ećer. To znaÄi da se dnevno u prosjeku konzumira Äak 23 žliÄica Å¡ećera dnevno. Polovica tog Å¡ećera se nalazi u gaziranom piću, energetskim i voćnim napitcima i Äajevima, a gotovo 20% dolazi iz namirnica koje ne služe kao desert, nego se konzumiraju kao redovni obrok. Ostatak Å¡ećera nalazi se u grickalicama i desertima.

Rezultati studije dolaze u trenutku kada se predložu promjene u oznaÄavanju hrane gdje se od proizvoÄ‘aÄa hrane traži da navedu koliÄinu dodanog Å¡ećera u svojim proizvodima, kao i navoÄ‘enje preporuka o dnevnoj prosjeÄnoj vrijednosti, u skladu s preporukom WHO. No, naravno, prehrambena se industrija protivi takvim promjenama, navodeći kao razlog nedostatak znanstvenih dokaza koji potvrÄ‘uju da Å¡ećer uzrokuje mnoge bolesti i poremećaje.

Budući da vam prehrambeni struÄnjaci zaposleni u prehrambenoj mafiji neće iznijeti sve Äinjenice, o Å¡teti koju uzrokuje Å¡ećer ćete se morati informirati sami, o Äemu možete Äitati primjerice u tekstovima: “Å ećer izaziva istu ovisnost kao i opojne droge”, “Studija: Å ećer ne samo da hrani rak, on ga i uzrokuje” ili “Å ećer, a ne sol, uzrokuje visoki krvni tlak”.

Za kraj, o ovom je istraživanju potrebno dobro razmisliti, jer ono upravo na to navodi, da promiÅ¡ljamo o onome Äime hranimo naÅ¡u djecu. Naime, ako se zdravlje može tako brzo popraviti uklanjanjem samo jedne opasne namirnice, zamislite kakvi bi bili rezultati kada bi eliminirali ili bar smanjili nezdravu hranu – junk food, te silne pekarske proizvode prepune glutena i pripazili da jedu organski uzgojene namirnice, ne tretirane bilo kakvim kemikalijama.

Preduvjet za naÅ¡e zdravlje, a posebno za zdravlje naÅ¡e djece je svjesnost o potencijalno Å¡tetnoj hrani. Ne, nikome neće biti niÅ¡ta ako tu i tamo pojede neÅ¡to nezdravo, no ukoliko će takav naÄin prehrane biti primaran, onda svojoj djeci svjesno Äinimo zlo.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , ,