Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Washington Post: SAD je dužna zaštiti liberalni NOVI svjetski poredak od Rusije i Kine

Washington Post: SAD je dužna zaštiti liberalni NOVI svjetski poredak od Rusije i Kine

NAVODNO SU MNOGE ZEMLJE ZABRINUTE ZBOG “SUŽAVANJA ULOGE AMERIKE U SVIJETU”

amerika-rusija-kina

Sjedinjene Države su dužne zaštitti liberalni novi svjetski poredak od Rusije i Kine – objavio je državni medij Washington Post.

Utjecajni američki dnevni list pritom je ukazao da su “mnoge zemlje” – koje ne žele dijeliti vrijednosti lidera Rusije i Kine – zabrinute zbog “sužavanja uloge Amerike u svjetskim procesima”.

Washington Post je zapravo citirao jedan izvještaj Centra za nove pristupe zaštiti sigurnosti SAD.

Sam list je ocijenio da Washington – da bi sačuvao postojeći liberalni svjetski poredak – mora ojačati “sve elemente svog utjecaja”.

Washington Post upozorava da se gotovo svakodnevno pojavljuju novi dokazi da se liberalni svjetski poredak, koji je postojao tijekom proteklih 70 godina, sve više urušava.

A naročito: da Kina i Rusija pokušavaju prekrojiti svijet “prema svom ograničenom liku i izgledu”. U Europi – suočenoj s migracijskom krizom i sa vlastitim strahom od globalizma – sve više raste popularnost desnih stranaka.

Washington Post posebno naglašava da za to vrijeme u samim Sjedinjenim Državama predsjednički kandidat Donald Trump na svoju stranu prevlači milijune ljudi, a nastupa protiv samih temelja američkog liderstva u svijetu, uključujući i vojne saveze s Južnom Korejom i Japanom.

List je uvjeren da narednog predsjednika SAD čekaju “nevjerojatna iskušenja” i da će mu biti potrebni hrabrost i sposobnost donošenja teških odluka da bi bio sačuvan liberalni svjetski poredak.

Pomenuti Centar podvlači da “liberalni svjetski poredak” zaslužuje biti sačuvan jer su, zahvaljujući njemu, milijarde ljudi prestale žive u bijedi, demokracija se proširila po planetu, a izbjegnuti su ratovi među velikim silama. (opa. ratova nikad više !!!!!!!!!!!)

Centar izravno predlaže da Washington pojačano podrži “liberalni svjetski poredak” i da radi toga osnaži sve elemente utjecaja SAD – diplomaciju, ekonomiju i vojsku.

Washington Post je sebi dozvolio i direktan ispad protiv Trumpa: “Svjetsko liderstvo iziskuje da se Amerika kreće svim tim pravcima i da se odupre površnim populističkim pozivima da se zatvori u sebe”.

List preporučuje da Washington učini sve što može da u Kinu integrira pravila i tradicije libealnog novog svjetskog poretka, a da je spriječi zauzimanje teritorija u Južnom Kineskom moru.

Za Ukrajinu se predlaže još jednostavnija formula: tu zemlju treba pomagati i stabiliziratii i pretvoriti je u štit protiv “podrivačkih djelovanja Moskve”.
 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,