Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Monsanto i Bayer: Monopolističko korporativno čudovište u nastajanju?

Monsanto i Bayer: Monopolističko korporativno čudovište u nastajanju?

monsanto-bayerU svijetu u kojem vladaju nemoralne i isključivo interesne multinacionalne korporacije, nedostaje još samo spajanje najgorih od postojećih, poput kompanija Bayer AG i Monsanto

Imajući u vidu njihovu prošlost i djelovanje, mogućnost stvaranja ujedinjene megakorporacije izaziva izrazitu zabrinutost

Nakon što je u ožujku Monsanto pokazao interes za Bayerovu podružnicu Crop Science, koja je prema međunarodnim mjerilima broj jedan u zaštiti bilja, Bayer je krenuo u protunapad i ponudio Monsantu 62 milijarde dolara s ciljem preuzimanja i spajanja ove dvije kompanije u jednu.

Monsanto je ponudu odbio, ne smatrajući je financijski dovoljnom, ali su spremni i otvoreni za daljnje pregovore.

Izjavljuju i da vide logiku u spajanju kompanija, te smatraju kako bi regulatorna tijela odobrila udruživanje. Bayeru preostaje ili da odustane ili da povisi ponudu, iako neki dioničari smatraju da je ponuda već previsoka.

Naravno, logika razmišljanja je potkrijepljena predviđanjima. Naime, procjenjuje se da će do 2050. godine svjetska populacija narasti do brojke od 10 milijardi, što predstavlja veliki izazov u prehranjivanju stanovništa. Dakle, mora se povećati proizvodnja hrane, a to je moguće samo uz pomoć specijaliziranih tehnoloških kompanija.

Ovaj će argument dakako ohrabriti skeptične ulagače, ali i ušutkati sve protivnike GMO-a. Neka pravednija raspodjela resursa i pametnije iskorištavanje okoliša kao i brojne metode uzgoja i samoodrživosti nikome od državotvornih tijela ne pada na pamet, jer to nikome nije financijski isplativo, niti ne donosi moć.

Možemo sada pričati o milijardama, o dionicama i udjelima i ostalim financijskim činjenicama, no nama običnim smrtnicima ti podaci zapravo ne znače ništa.

Ono što je nama bitno je što donosi mogućnost spajanja megakorporacija, a to će biti više cijene sjemena, više GMO hrane u trgovinama te ovisnost poljoprivrednog sustava o svega nekoliko iznimno moćnih kompanija.

Eventualno spajanje Bayera s Monsantom je najnoviji razvoj događaja u nizu spajanja megakorporacija u poljoprivrednoj industriji.

Dow Chemical se udružio s DuPontom, a ChemChina sa Syngentom, a oba su udruživanja još uvijek na razmatranju regulatornih agencija čiji bi cilj trebao biti suzbijanje loših poslovnih poteza koji su štetni za tržišnu ekonomiju ili predstavljaju štetu za potrošača.

Čak i prije nego su ta spajanja najavljena, biotehnološka industrija je svedena na samo šest tvrtki – Syngentu, Bayer, BASF, Dow, Monsanto i DuPont, koje kontroliraju 60% komercijalnog sjemena i više od 75% agrokemijskog tržišta. Budu li sva spajanja odobrena, broj dominantnih tvrtki će se svesti na četiri, a najviše će se moći koncentrirati u samo tri kompanije.

Monstanto je do sada preuzeo desetke konkuretnih tvrtki kako bi proširio monopol, a ova je agresivna taktika uzrokovala i drastično veće cijene sjemena. Tako GM sjeme košta dva puta više od konvencionalnog sjemena, konkretno, cijena je od 2001. godine porasla za 140%.

Dominaciju su postigli i podlim taktikama, prisiljavajući poljoprivrednike na ovisnost o njihovim proizvodima i to primjerice uz pomoć sterilnog “terminatorskog sjemena” koje ne proizvodi sjeme za iduću sezonu ili pomoću sjemena koje je ovisno o njihovim pesticidima.

Zanimljiva je činjenica da je Ministarstvo pravosuđa tijekom tri godine provodilo antitrust istragu nad Monsantom, no slučaj je potiho zatvoren 2012., a kao razlog se navodi – “tržišni razvoj”, što god to značilo.

U svijetu gdje vlada novac, pojava izuzetno moćne kompanije koja je upletena u sve najvažnije vladajuće strukture na dva kontinenta dovest će do još većeg pritiska na regulatorne institucije, donošenje loših zakona i pojavu interesno financiranih kvaziznanstvenih istraživanja s ciljem uvjeravanja javnosti o sigurnosti njihovih izuma i proizvoda. Pristajući na ovakav razvoj događaja, stavili smo glave na panj, s time da naša smrt neće biti tako brza, već će biti vrlo bolna i spora.
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,