Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DNK hobotnice nije sa ovoga svijeta, otkrili su znanstvenici.. nećete vjerovati otkuda je došao!!

DNK hobotnice nije sa ovoga svijeta, otkrili su znanstvenici.. nećete vjerovati otkuda je došao!!

hobotnica-dnaVodeni život ima mnogo tajni i morski biolozi su na samom početku malih, ali značajnih otkrića koja mogu, neka od njih, rasvijetliti druge puteve više inteligencije i dubljeg razumijevanja okolne prirode

Iako su oceanografski istraživači oduševljeni sa obiljem flore i faune, grupa znanstvenika je bila inspirirana glavonošcima i pokušala razbiti njihov DNK kod.

Hobotnica, lignja i sipa zajedno čine grupu mekušaca koju karakterizira širok raspon ponašanja i iznenađujuće morfološke osobine, kao što su oči, izuzetno fleksibilno tijelo i najimpresivniji tjelesni aparat kamuflaže.

Sve ove značajke su upakirane u najipresivniji živčani sustav do sada kojeg su pronašli među beskralješnjacima, čineći hobotnicu prvakom vodenog svemira.

Jedan od glavnih razloga zbog čega je tim znanstvenika istraživao molekularne baze mozga cefalopoda je njegova sposobnost da odmah prilagodi svojstva neuronske mreže koja uvelike utječu na sposobnost pamćenja i učenja.

Te mogućnosti mogu ponuditi objašnjenje unutar genoma koje uključuju biološke mehanizme koji omogućuju tkivima da brzo mijenjaju proteine ​​kako bi promijenili svoju funkciju.

Zajedno s razvojem biologije i moderne genetike, oni su identificirali stotine gena koji su specifični za cefalopode, od kojih su neki prikazali naprednu razinu ekspresije u složenim organskim strukturama kao što je koža, kraci i živčani sustav.

Za one koji nisu upoznati s pojmom genoma, možete misliti o tome kao kompletan set genetskih uputa organizma koji obavija sve genetske informacije potrebne za izgradnju, rasti i razvoj određenog organizma.

Međutim, Genetički Projekt Hobotnice je još u ranoj fazi, najvažnije postignuće je otkriće dokaza velike genomske pregradnje, što u prijevodu za laike znači da hobotnica može prepraviti svoju DNK, što rezultira besprijekornom svestranošću u bilo kojem okruženju, koja je presudna i odlučujuća za sposobnost glavonožaca u utrci za opstanak najjačih.

Hobotnica ima impresivnu strukturu genoma, gotovo veliku kao čovjek, ali s mnogo više gena za kodiranje proteina, oko 33000, u odnosu na Naš koji ima 25000 (neki izvori kažu da bismo mogli imati čak i manje od toga, samo 14000).

Dodajte 168 regulirajućih gena za neurološki razvoj (gotovo dvostruko više nego kod bilo kojeg sisavca) i dobijete utjelovljenje inteligencije koja pliva graciozno među manjim stvorenjima koji lutaju oceanima.

Neuronska mreža se sastoji od pola milijarde neurona, od kojih se dvije trećine šire iz glave prema krakovima, bez leđne moždine, kao što smo vidjeli u kralješnjaka.

Jedna od najfascinantnijih aspekata vezanih uz živčani sustav je da ako hobotnica izgubi krak, ona još uvijek može izvršiti kognitivne zadatke, tako da će razviti samo-ovisni živčani sustav u svakom kraku. Ova jedinstvena značajka dala nam je primjer ultimativnog biološkog inženjeringa.

Da razjasnimo tajnu iza njezinog brzog kameleonskog ponašanja, znanstvenici su identificirali šest proteina gena pod nazivom “refleksije”, koji utječu na prolaz svjetlosti koja se reflektira od kože hobotnice, prikazujući različite teksture, uzorke i svjetlinu.

Znanstveno izvješće je zaključilo da hobotnica dijeli vanzemaljske gene kakvih nema na Zemlji, što je izazvalo potpuni preokret među morskim biolozima koji su bili šokirani i zaintrigirani u isto vrijeme, na činjenicu da su to imali pod vlastitim nosom cijelo vrijeme, link na najveću misteriju čovječanstva u području znanosti.

Hobotnice nisu sa ovoga svijeta, ili barem njihova genetska prtljaga. Ove informacije nisu nešto što se viđa svaki dan u svijetu znanosti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,