Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Norveška ukida automobile s benzinskim motorom!

Norveška ukida automobile s benzinskim motorom!

norveska-benzinNorveška će zabraniti sve automobile na fosilna goriva u sljedećih 10 godina u nastojanju da postane jedna od najvažnijih ekološki progresivnih nacija na svijetu

Političari u Norveškoj su priopćili kako će iskorijeniti sve benzinske automobile do 2025. godine kako bi se postiglo ambiciozan cilj da svaki se svaki automobil u zemlji pokreće na zelenu energiju.

Prema norveškim novinama Dagens Naeringsliv, “FRP će ukloniti sve benzinske automobile”, naslov na koji upućuje populistička desničarska stranka Framstegspartiet i Napretka stranka.

Ipak, postoje neki demantiji od strane drugih predstavnika desničarskih stranaka da je ovakav potez potvrđen.

Ako ovaj zakon prođe, on će biti posebno značajan, jer se veliki dio norveških sredstava i proračuna oslanja na naftnu industriju.

U izvješću također slijedi najava da će Norveška postati prva zemlja u svijetu koja će zabraniti krčenja šuma.

Govoreći o mogućem zabrani ne-električnih automobila 2025. godine, Elon Musk, izvršni direktor američke tvrtke Tesla Motors koja proizvodi električne automobile, je pohvalio najavu.

“Upravo sam čuo da će Norveška zabraniti prodaju automobila na fosilna goriva od 2025.”, napisao je.

“Kakva nevjerojatna i strašna zemlja. Bravo dečki!!”.

Ipak, dok su Demokratska stranka i Liberalna stranka potvrdili izvješće Dagens Naeringsliva, FRP je rekao je potez još uvijek na razmatranjeu, prema novinama Aftenposten.

Ako mjera u potpunosti bude potvrđena, to će biti ambicioznije od prijedloga Laburističke stranke da zabrane prodaju novih dizelskih i benzinski automobila do 2030. godine.

Četiri stranke, koji vladaju zajedno kroz sustav proporcionalne zastupljenosti, također su se složili da se provede novi klimatski porez na električnu energiju.

Oko 24 posto automobila u toj zemlji već radi na struju, a Norveška je veliki proizvođač obnovljive energije, a više od 99 posto električne energije je pokrivno hidroenergijom.

Norveška ima za cilj utrostručiti kapacitet vjetroelektrana do 2020. godine, s novih 3 milijarde dolara ulaganja u sektor koji je odobren u 2013. godini.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,