Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Države s najviše cijepljenja imaju najveću smrtnost novorođenčadi

Države s najviše cijepljenja imaju najveću smrtnost novorođenčadi

novorođenče-cijepljenjeZemlje koje zahtijevaju najviše cjepiva za djecu mlađu od godinu dana također imaju najvišu stopu smrtnosti novorođenčadi, navodi se u novom istraživanju provedenom od strane Think Twice Global Vaccine Institute

Studija, objavljena u časopisu “Human & Experimental Toxicology”, postavlja važno pitanje – da li je smrt novorođenčadi povezana s prekomjernim cijepljenjem?

Raspored cijepljenja u SAD-u se poziva na 26 cjepiva prije dobi od jedne godine, ali zemlja se još uvijek nalazi na 34. mjestu među nacijama po smrtnost dojenčadi.

Worldtruth.tv izvještava:

Istraživači su prikupili stope dojenačke smrti (IMR) za prvih 34 zemalje u svijetu. Četiri od tih zemalja – Andora, Lihtenštajn, Monako i San Marino – su imale tako malu smrtnost dojenčadi (manje od pet), tako da se IMR smatra statistički nepouzdanom, tako da su te zemlje bile isključene iz analize.

U preostalih 30 zemalja, veći broj potrebnih doza cjepiva bilo je povezano sa većim brojem smrtnosti dojenčadi (IMR) – pobijajući argument da veći broj cijepljenja poboljšava ukupno zdravlje dojenčadi.

U stvari, većina cjepiva koja se preporučuje se djeci mlađoj dobi 1. nisu namijenjene za sprečavanje bolesti koje su opasne u toj dobnoj skupini. Umjesto toga, politika cijepljenja naglašava cijepljenje djece u što mladoj dobi što je više moguće, uključujući i za bolesti koje su opasne tek kasnije u životu.

Zemlje su podijeljene u pet različitih skupina, ovisno o tome koliko doza cjepiva zahtijevaju za djecu mlađu od 1 godine: 12-14 doza, 15-17 doza, 18-20 doza, 21-23 doza i 24-26 doza. Istraživači su otkrili da su zemlje u skupini sa 12-14 doza imale znatno bolje (niže) rezultate smrtnosti novorođenčadi nego zemlje u skupinama sa 21-23 ili 24-26 doza cjepiva.

Što uzrokuje ove smrti?

Znanstvenici tvrde da mnogi faktori doprinose IMR, koja se smatra jednim od najvažnijih pokazatelja javnog zdravstva jedne zemlje. Siromašne zemlje imaju tendenciju da imaju visoke IMR zbog odsutnosti ili lošeg rasporeda osnovnih zdravstvenih usluga i infrastrukture, uključujući i sanitaciju.

Zarazne bolesti imaju tendenciju povećanja u tim zemljama, uglavnom zbog tog istog razloga – loše zdravstvene infrastrukture i loše prehrane.

U bogatijim zemljama, međutim, čimbenici koji doprinose IMR mogu biti manje jasni. Na primjer, Sjedinjene Države su zabilježile je porast prerano rođenih beba između 1990. i 2006. godine, ali to povećanje nije dovoljno da objasni neuobičajeno visoku smrtnost novorođenčadi za tako bogatu naciju kao što je Amerika.

“Čini se da je u određenoj fazi pokreta nacije na socio-ekonomskoj ljestvici poslije osnovnih potrepština za opstanak dojenčadi (pravilna prehrana, sanitacija, čista voda i pristup zdravstvenoj skrbi), javlja se odnos između broja cjepiva danih dojenčadi i stope smrtnosti novorođenčadi: nacija s višim stopa smrtnosti male djece daje svojoj djeci, u prosjeku, više doza cjepiva”, napisali su istraživači.

Znanstvenici ističu da je čak i u siromašnim zemljama, visoka razina cijepljenja nije povezana sa velikom stopom smrti novorođenčadi. Na primjer, Gambija traži 22 doza cjepiva prije starosti od 1 godine i ima stopu provođenja cijepljenja od 91-97 posto, ali još uvijek ima IMR od 68,8. Mongolija također zahtijeva 22 doza, sa stopom procjepljenosti od 95-98 posto, ali još uvijek ima IMR od 39,9.

“Ovi primjeri potvrđuju da će stopa smrtnosti novorođenčadi (IMR) ostati visoka i u zemljama koje ne mogu omogućiti čistu vodu, pravilnu prehranu, poboljšane sanitarne uvjete i bolji pristup zdravstvenoj skrbi”, istaknuli su istraživači.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,