Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVA RUSKA BAZA U SRBIJI !? Hrvatska će biti prva linija obrane NATO saveza?

NOVA RUSKA BAZA U SRBIJI !? Hrvatska će biti prva linija obrane NATO saveza?

vojna-baza-srbijaUkoliko Rusija počne otvarati vojne baze u Srbiji, Hrvatska bi se mogla naći na prvoj linij fronte obrane NATO-saveza

Kao opcija za novu rusku bazu u Srbiji pominje se zapuštena zračna luka Ečka kod Zrenjanina, koji bi mogao postati trenažni centar za ruski humanitarni centar u Nišu.

Naime, ideja je da se na ovoj lokaciji za potrebe srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša izgraditi trenažni centar, odnosno poligon za obuku ljudi za djelovanje u izvanrednim situacijama i Moskva je spremna za te namjene izdvojiti značajna financijska sredstva.

Ova tema trebala bi biti dio službenih razgovora Beograda i Moskve prilikom posjeta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji će, po našim saznanjima, prije toga tražiti da se verificira Sporazum o posebnim diplomatskim privilegijama srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koji je na čekanju još od 2014. godine.

Ipak, vlast u Beogradu s dosta opreza pristupaju ovoj temi, s obzirom na to da je već i postojanje baze u Nišu trn u oku za Bruxelles i Washington. Izvor iz Vlade tvrdi da se traži način kako da se iz svega ovoga izađe kako se ne bi ugrozile europske integracije, ali ni narušili odnosi s Rusijom.

EU i Amerika svakako neće blagonaklono gledati na moguću drugu rusku bazu u Srbiji, jer im ni ova u Nišu nije po volji – kaže sugovornik.

Srbija odluku o statusu humanitarnog centra u Nišu i njegovom proširenju treba donijeti sama, a ne da joj to diktiraju Bruxelles i Washington. Za njih je problem svaki potez Srbije prema Moskvi i u svemu vide zavjeru. Mislim da je proširenje u interesu građana Srbije što se vidjelo za vrijeme poplava.

Kao rezervna opcija, navodi se mogućnost da vojska Srbije ustupi jednu od vojarni u Beogradu ili Pančevu.

Ostaje da se vidi da li će nova Vlada Srbije pristati na ovakav aranžman s Moskvom, koji će bez sumnje biti trn u oku EU i SAD.
 
(blic.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,