Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » OVO ĆE ZABOLJETI NATO I EU: Rusija postavlja balističke rakete u srce Europe!

OVO ĆE ZABOLJETI NATO I EU: Rusija postavlja balističke rakete u srce Europe!

iskander-raketa-rusijaRusija planira postaviti u srce Europe napredne balističke rakete koje mogu “nositi” nuklearne bojeve glave – tako će veći dio Europe biti u dometu balističkih raketa

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će se rakete “Iskander” postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru. Kalinjingrad se nalazi između Poljske i Litve.

Druga vojna baza u kojoj će se postaviti rakete “Iskander” navodno će biti na Krimu koji je Rusija pripojila 2014. godine. Rusija je gotovo svakoga tjedna optužena za agresivno ponašanje u istočnoj Europi i na Baltiku zbog vojnih vježbi te opasnih manevara vojnih mlažnjaka.

Ovaj je potez vjerojatno odgovor na postavljanje raketnog štita protuzračne obrane u Rumunjskoj prošlog mjeseca, dok se drugi štit planira za izgradnju 2018. godine u Poljskoj.

S dometom većim od 300 kilometara, raketa “Iskander” može pogoditi istočnu Njemačku, baltičku regiju, Poljsku te dijelove Švedske. Međutim, stručnjaci upozoravaju da navedene mete Rusi mogu gađati i sa svojim balističkim raketama dugog dometa.

Odnos između Rusije i Zapada nikada nije bio lošiji te je na najnižim razinama još od hladnoga rata. Obje su strane pojačale te povećale svoje proračune za obranu, usavršavaju raketne programe te grade raketne štitove dok Europa, po svemu sudeći, ulazi u novi hladni rat.

Međutim, ruski stručnjaci te njihove kolege na Zapadu izjavljuju da je postavljanjem raketnog štita protuzračne obrane u Rumunjskoj, Putin dobio i politički razlog da postavi nuklearne bojeve glave u srednju Europu – nešto što se planira godinama.

Steven Pifer, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, izjavio je da već dugo vremena političke kulture u Moskvi tvrde da je ono što rade zapravo odgovor na ono što Zapad radi – iako je to sve planirano. Vjeruje se da će Moskva čekati dok se pokrene i drugi raketni štit protuzračne obrane u Poljskoj te će tada odgovor biti još snažniji.

Mikhail Barabanov, istraživač u Središtu za stratešku analizu i tehnike u Moskvi koji savjetuje rusko Ministarstvo obrane, izjavio je da više nema govora da će moskovski Kremlj trajno postaviti rakete “Iskander” u Kalinjingradu do 2019. godine.

“Iskander” je balistička raketa (NATO naziv: SS-26 Stone) koja je zamijenila sovjetsku “SCUD” raketu te može “nositi” nuklearne ili konvencionalne bojeve glave. Rakete Iskander su već dva puta su postavljene u Kalinjingrad i to za vrijeme vojnih vježbi – ali se vjeruje da su vraćene nazad u kontinentalni dio Rusije nakon završetka vježbi.
 

 
(Vojnapovijest.vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,