Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » OVA DREVNA BABILONSKA KARTA JUPITERA JE UPRAVO PROMIJENILA POVIJEST

OVA DREVNA BABILONSKA KARTA JUPITERA JE UPRAVO PROMIJENILA POVIJEST

jupiter-artefaktPovjesničari su nedavno dekodirali tajanstveni trapezoid drevne babilonske astronomske ploče

Nakon analize ploča, zaključeno je da su babilonski astronomi izračunali kretanje Jupitera koristeći drevni oblik geometrijskog računa.

Imajte na umu da je to oko 1500 godina prije nego što smo mislili da su ovu vrstu matematike izumili Europljani.

Ploča je prevedena od strane astroareheologa Matthieu Ossendrijvera sa Sveučilišta Humbolt u Berlinu.

“To znači da su ti drevni mezopotamski astronomi ne samo shvatili kako predvidjeti putanju Jupitera više od 1000 godina prije nego što je postojao prvi teleskop, već su su koristili matematičke tehnike koje će formirati temelje modernih kalkulacija kakve danas poznajemo.”

To je veliko otkriće, a ploča je jedna od stotinu koje su iskopane tijekom 19. stoljeća. Antropolozi i arheolozi su radili više od sto godina pokušavajući ih dekodirati. Njihovo porijeklo je 100 ili 200 godina prije Krista.

Ploče pokazuju da su drevni astronomi koristili vrijeme da izračunaju brzinu i udaljenost nebeskog objekta.

Ispostavilo se da su Babilonci pratili putanju Jupitera u određenom vremenskom razdoblju. To su učinili mjerenjem brzine svaki dan, a pomoću vrlo naprednog geometrijskog ‘prečaca’ koji im je omogućilo mjerenje brzine planeta na prvom i 60. danu ciklusa mjerenja, koji im je dao udaljenost koju je proputovao.

“Ovo će otvoriti nove načine računanja gibanja koji bi se mogli primijeniti i na druge planete, i na ostale dijelove Jupiterove putanje za koje nemamo informacije. Imamo samo ove četiri ploče i sve one opisuju Jupiter – i sve one se bave istim segmentom od 60 dana. To je prilično čudno.”

Izračunavanjem površine unutar trapeza, drevni astronomi su mogli saznati gdje će planet će biti na nebu. To je ista veza između brzine i pomaka koja se uči na uvodnim satovima matematke.

jupiter-kalkkulacija--plocaPopularni časopis New Scientist ističe da su znanstvenici na oxfordskom Merton Collegeu te u Parizu u 14. stoljeću “obično pripisivali isti uvid brzini i putanji. Oni su čak povezivali sa oblikom trapeza. Ove ideje su razvili preci matematike Newton i Leibniz  – ali Babilonci su imali to znanje mnogo ranije”.

Nevjerojatno je koliko malo zapravo znamo o drevnim civilizacijama koje su nekad lutale našim planetom.

Iz onoga što znamo do sada, bili su izuzetno napredni, možda čak i napredniji od modernih ljudi.

Što je još zanimljivije je da mnoge od tih starih kultura govore o ‘bogovima’ koji su došli iz svemira i dijelili tu vrstu informacija. Postoje čak i dokazi o visoko sofisticiranoj tehnologiji, no to je neka druga tema.

Uvijek je zanimljivo kada razmišljate o znanjima drevnih civilizacija, i otkrićima poput ovog koje uvijek odbacuje naše prijašnje pretpostavke o povijesti.

Jer, većina prapovijesti je nabacana gomila izmišljenih činjenica, koje se nikada neće moći dokazati.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,