Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » MERKEL SPUSTILA RAMPU: Za Britaniju više povratka u EU nema!

MERKEL SPUSTILA RAMPU: Za Britaniju više povratka u EU nema!

merkel-brexitČelnici Europske unije, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel rekli su u Bruxellesu da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Europske unije

Britanska vlada najprije mora službeno izvijestiti Europsku uniju o napuštanju članstva da bi se mogao pokrenuti postupak pravnog isključivanja Velike Britanije iz ustrojstva Unije i pregovori o budućim odnosima EU i Britanije kao treće, strane zemlje.

To se navodi u pripremljenom završnom dokumentu zasjedanja 27 šefova država ili vlada EU koji su danas, bez prisustva britanskog premijera David Camerona, temeljito pretresli sve posljedice odluke britanskih građana na referendumu o izlasku iz Unije, održanom 23. lipnja.

Europski parlament je zatražio da London što prije pokrene postupak razdruživanja s Unijom na temelju članka 50. EU Ugovora iz Lisabona, a više čelnika EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel su predočili da rezultat britanskog referenduma ne može se preokrene i da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Unije.

To je bio i odgovor na tvrdnje dijela britanskih političkih snaga i američkog državnog tajnika Johna Kerrya da bi se moglo dogoditi da Velika Britanija ipak ne pokrene član 50. temeljnog akta Unije i da možda novim referendumom izdjeluje ostanak u članstvu EU.

U nacrtu zaključaka dvodnevnog summita EU se podvlači da “ne može biti nikakvih pregovora” EU i Velike Britanije prije nego što vlada u Londonu službeno izvjesti i pokrene postupak izlaska iz članstva EU, a to se očekuje početkom rujna kad je najavljeno da će na vlast doći nova britanska vlada, sastavljena od pristaša Brexita.

Vođe 27 članica Unije naglašavaju da je “poželjno da se to dogodi što prije i izbjegne duže razdoblje neizvjesnosti” i dodaje da će Velika Britanija sve dok ne napusti članstvo EU uživati ​​sva prava i obveze unutar Unije.

U završnom dokumentu summita EU se izražava “duboko nezadovoljstvo” zbog ishoda britanskog referenduma i naglašava “odlučnost da se sučeli sa svim teškoćama koje bi proizašle iz novonastale situacije”.

“Odlučni smo ostati ujedinjeni i radimo unutar EU da bismo se uhvatili u koštac s izazovima 21 stoljeća i nađemo rješenja u skladu s našim nacijama i narodima”, ističu čelnici europske 27-orice.

Oni naglašavaju nužnost da se učini mnogo više i brzo da bi se izašlo u susret očekivanjima građana kad je riječ o “sigurnosti, napretku i izgledima za bolju budućnost … moramo djelovati i u interesu mladih”.

Vođe EU navode da će pristupiti “nužnom preispitivanju politike o budućnosti Unije da bi se dao novi podstrek 27-orici” i to će uslijediti u rujnu u Bratislavi.

Ostaje da se vidi da li će to značiti ne samo gospodarske i investicijske poticaje gospodarskog rasta i zapošljavanja, kao jačanju sigurnosti, slamanju terorizma i ilegalne imigracije, kao najvećih briga građana, već i zbijanje redova najviše oko eurozone za one članice EU koje teže bržoj integraciji.

To su i čelnici više članica predočili kao izvjesnost, naglasivši da oni koji se žele više ujediniti, na to imaju pravo i temeljnim aktom, Ugovorom iz Lisabona.

“Nema EU a la carte”

Čelnici Europske unije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker kažu da su čelnici 27 članica Unije stavili do znanja da Velika Britanija ne može dobiti pravo da bira “à la carte” što bi joj odgovaralo, a što ne kad budu pokrenuti pregovori o novim odnosima EU i britanskog otoka, kao strane treće zemlje.

Poruka Britancima glasi: ako budu htjeli sporazum o pristupu jedinstvenom tržištu Unije, moraju prihvatiti sva temeljna europska pravila, a to znači slobodu protoka robe, usluga, kapitala i građana unutar EU.

Realno gledajući, to znači da bi jedna od nosivih poruka kampanje za izlazak, a to je sprječavanje imigracije, pala u vodu.

 
(B92,vestinet.rs)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,