Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Djevojčica ostala paralizirana nakon rutinskog cijepljenja protiv gripe

Djevojčica ostala paralizirana nakon rutinskog cijepljenja protiv gripe

djevojcica-cijepljenje9-godišnja djevojčica iz Floride je ostala paralizirana i slijepa samo nekoliko dana nakon što je primila rutinsko cjepivo protiv gripe od svog liječnika

Marysue Grivna je bila zdrava, aktivna djevojka koja se voli igrati vani, pomagati u kuhinji, i mogla je govoriti dva jezika – prema njezinim roditeljima.

Samo šest dana nakon što je otišla na cijepljenje protiv gripe, Marysue je podlegla rijetkom autoimunom poremećaju kojeg je izazvalo cjepivo u kojem tijelo napada samo sebe ciljajući zaštitne ovojnice oko živčanih vlakana. Kad se zaštitna ovojnica uništi, ona ostavlja mozak i leđnu moždinu ranjivim na štetne utjecaje koji ponekad dovode do gubitka vida i paralize.

To je upravo ono što se dogodilo Marysue samo nekoliko dana nakon što je primila cjepivo. Ona je doživjela paraliza jednog jutra i nije mogao govoriti ni ustati iz kreveta, unatoč tome što je u potpunosti bila svjesna sa otvorenim očima.

Njezina majka je rekla tog sudbonosnog jutra:

“Izraz na njezinu licu je bio kao ‘Pomozite mi’, kao da je bila uplašena, ali ona nije mogla govoriti”, prisjetila se mama Carla.

Do trenutka kad je stigla do bolnice St. Joseph Hospital, Marysue je već doživila dva napadaja.

Ona je provela naredna tri mjeseca u bolnici hospitalizirana i podvrgnuta testovima kako bi se utvrdilo što je uzrok njezine bolesti.

Liječnici su poslali uzorke njezine krvi i urina Centru za kontrolu bolesti i infektolozima nakon ispitivanja. Svi koji su uključeni u biti su rekli Marysueinim roditelje da kažu zbogom svom jedinom djetetu.

Nakon tri mjeseca u bolnici, liječnici su konačno otkrili dijagnozu: Marysue je imala rijetku autoimunu bolest se zove akutni diseminirani encefalomijelitis, ili ADEM. Bolest se često aktivira nakon što je osoba imala virusnu infekciju ili primila cjepivo. Simptomi se naglo i obično pokazuju nakon jednog do tri tjedna.

Na pitanje da li su liječnici potvrdili da li je cjepivo protiv gripe krivo za napad tih simptoma, Carla, majka, je rekla:

“Njezin otac Steven i ja smo sigurni, s obzirom na sve naše istraživanje, da je cjepivo bilo ono što je uzrokovalo Marysueino stanje. Liječnici to ne žele potvrditi … ona je bila sretna, zdrava, trčala je i igrala se sa devet godina. Onda se to dogodilo.”

Sada kada ima 12 godina, briga za Marysue je u osnovi kao briga za novorođenče. Njeni roditelji mijenjaju njezine pelene svaki dan, i pomažu joj da pije na dudu. Marysue sada zna oko 10 riječi, koji su bile vrlo teško za nju da ih ponovo nauči.

Iako postoji nada da će jednoga dana Marysue oporaviti, još uvijek su šanse samo 50-75% da bi se mogla vratiti u svoju normalnu osobu uz pomoć terapije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,