Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EGIPAT PORUČIO AMERICI: Nemojte nama govoriti da ne ubijamo svoje ljude kada vaša policija radi to isto

EGIPAT PORUČIO AMERICI: Nemojte nama govoriti da ne ubijamo svoje ljude kada vaša policija radi to isto

policija-egipatAmerika je jedina zemlja na planeti koja ratuje u desecima zemalja zbog “ljudskih prava”, a sama ih krši na najbrutalniji način kod kuće

Egipat je navodno nacija poznata po brutalnosti nad civilima koja je upravo uzvratila licemjerju SAD-a nakon dvije policijske fatalne pucnjave prošlog tjedna u Minnesoti i Louisiani.

Egipatski zakonodavci su to formulirali na ovakav način – SAD “navodno poštuje ljudska prava.”

Kao što je Margaret Azer, zamjenica predsjednika parlamentarnog odbora za ljudska prava u Egiptu, osudila je ubojstva civila u Americi govoreći, da prema vanjskoj politici, SAD “je uhvaćen na djelu kršenje ljudskih prava i nasilno guši mirne proteste crnih Amerikanaca u gradu Dallasu i drugim američkim gradovima.”

Azer je također izjavila da smrt civila u rukama policije “izlaže krvavo lice SAD-a i njihovi politizirano korištenje policije koje dovodi u pitanje ljudskih prava, zbog kojih Amerika ratuje u drugim zemljama.”

Egipat je zaradio ugled kršitelja ljudskih prava nakon prosvjeda koji su izbili tijekom svrgavanju egipatskog predsjednika Mohamed Mursija. Brutalno slamanje države od strane snaga sigurnosti na čelu s tadašnjim načelniko Abdel Fattah al-Sisijem – koji je kasnije postao predsjednik. Oko 900 demonstranata je tada ubijeno u Egiptu. Onoliko koliko američka policija ubije ljudi u periodu od 2 godine, a niti se vlast nije promijenila.

Policijske i vojne snage su nastavile brutalizirati egipatske građane sve do danas. Kad je talijanski student Giulio Regeni nestao u siječnju nakon čega je pronađen mrtav, sa činjenicama da je bio mučen, zapadni političari sumnjaju da su sto uradile al-Sisijeve snage – iako je egipatska vlada negiraola optužbe.

Nadalje, u veljači, “Foreign Policy” se prisjetio, “stotine civila je na ulicama Kaira prosvjedovalo je zbog brutalnog ubojstva 24-godišnjeg Mohameda Ismaila, taksista koji je nakon svađe s egipatskim policajcem dobio metak u glavu.”

Po svim pokazateljima, policijski službenici u Egiptu čini se da neodgovorno postupaju kada djeluje nasilno protiv civila. Zvuči poznato?

Nedavno je američka policija ubila Alton Sterling i Philando Castilu u odvojenim, ali jednako spornim događajima koji su potjerali aktiviste da se bore protiv policijske brutalnosti na ulicama i gradovima diljem zemlje.

Nadalje pogoršava ovaj problem činjenica da se policija u gradu Baton Rouge, državi Louisiana, pojavila u vojnoj opremi za vojne sukobe – da bi suzbila inače miran prosvjed, prisiljavajući prosvjednike da se sa travnjaka privatne rezidencije premjeste na ulicu, nastavljajući uhićivati prosvjednike zbog ometanja prometa na autocesti.

Policija pomalo u Americi počinje ličiti na vojsku. Ne izgleda li vam to malo čudno?

Oba ubojstva i prekomjerna uporaba sile u Americi razbjesnila su brojne egipatske zastupnika, navodi “Foreign Policy”, uključujući Ilhami Agina, koja je inzistirala da ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry traži objašnjenje od veleposlanika SAD-a Stephen Beecroft nad tim pitanjima, govoreći:

“Obama, koji je došao u Kairo u 2009. nam je održao dugo predavanje o ljudskim pravima, možda su zaboravili da je Amerika ta koja treba radikalne reforme.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,