Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » UHVAĆENI! MMF priznao da je lagao o navodnim ekonomskim opasnostima u svezi Brexita

UHVAĆENI! MMF priznao da je lagao o navodnim ekonomskim opasnostima u svezi Brexita

brexit-lagardeMeđunarodni monetarni fond (MMF) je priznao da je zaveo javnost, kada su tvrdili da će Brexit uzrokovati uranjanje Britanije u recesiju

MMF sada govori da je britanska ekonomija na putu da i dalje raste po stopi od 1,7 posto u ovoj godini i daljnjih 1,3 posto sljedeće godine.

To je slabije od 1,9 i 2,2 posto po prognozama rasta prije referenduma, ali je Velika Britanija ipak proglašena kao druga najbrže rastuća ekonomija u grupi od sedam industrijskih zemalja ove godine – iza Sjedinjenih Država – i treća najbrža slijedeće godine, iza SAD-a i Kanade.

No, nove britanske prognoze predstavljaju pad za globalne financijske čuvare nakon što su najavili upozorenja da će Brexit imati više štete nego koristi.

Uoči referenduma, direktorica MMF-a Christine Lagarde, saveznik bivši kancelara George Osbornea, rekla je da će Brexit biti “prilično loš, jako, jako loš” za Veliku Britaniju.

No, najnovije prognoze – i priznanje da je recesija sada malo vjerojatna – predlažu da perspektiva nije tako mračna kao što je MMF-ov “pas čuvar” tvrdio.

I opet, ovo nije prvi put da je MMF imao štetne komentare i lagao o britanskom gospodarstvu.

U travnju 2013. godine, fondov glavni ekonomist Olivier Blanchard je izjavio da se Britanija “igra s vatrom” kroz pritisak sa mjerama štednje u vrijeme “vrlo niskog rasta”.

No, MMF je ubrzo bio prisiljen na dramatičan preokret, kada se u Velikoj Britaniji gospodarstvo vratilo u život, prisiljavajući gospođu Lagarde da prizna – ‘Mi u krivu’.

John Longworth, generalni direktor britanske ekonomske komore koji je podržao Brexit, je rekao: ‘Razgovor o Armagedonu, čini se da se povlači.’

“To i ne čudi. Ako Vlada usvoji odgovarajuća pravila, mi ćemo biti u poziciji gdje će sva uketost i tama koja se predviđala – jednostavno nestati.”

Glasnogovornik Riznice je rekao: “Naša zemlja ostaje otvorena za poslovanje. Mi nastavljamo gledati prema van, globalno, kao što smo to uvijek radili.’

Ipak, sigurni smo da je MMF-ova nova prognoza bila glavna vijest u mainstream medijima koji su je zavrtili poput evanđelja, što je bio dovoljan razloga za kupnju dionica ili prodaju, kako se uzme …
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , ,