Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuski general šokirao javnost: ‘Ukinuti NATO i ujediniti se s Rusijom’

Francuski general šokirao javnost: ‘Ukinuti NATO i ujediniti se s Rusijom’

nato-francuska-rusijaPostojanje NATO-a u sadašnjem obliku i širenje Saveza na Istok odgovara, prije svega, Sjedinjenim Američkim Državama, koje žele održati distancu između Rusije i Europe, izjavio je u intervjuu za “Figaro” francuski general, stručnjak za geopolitiku i ekonomsku sigurnost Jean-Bernard Pinatel

Da je Rusija postala saveznik europskih zemalja devedesetih godina, ta superalijansa bi bila ozbiljna konkurencija SAD i osporila bi njihovu globalnu nadmoć koju su dobile nakon raspada Sovjetskog Saveza, uvjeren je on.

Prema mišljenju Pinatela, prijetnja od islamizma ponovno je otvorila raspravu o globalnom liderstvu.

Nedavni tragični događaji u Europi pokazuju Francuzima i drugim saveznicima SAD u NATO-u da ova alijansa nikako ne pomaže Europljanima da se bore protiv terorističke prijetnje.

Europljani, međutim, nasuprot američkoj neubedljivosti i kolebljivosti, vide učinkovito djelovanjo Moskve usmjereno na borbu protiv Daesu-a, što ih navodi da ponovo razmisle o savezu s istočnim susjedom.

“Ovi dokazi, koji su dobiveni uz cijenu od 234 ubijenih i 671 ranjenih od 2012. godine, trebalo je ne samo da protresu NATO nego i dovesti do njegove potpune likvidacije ili totalne europeizacije, pošto sadašnja politika NATO Saveza nipošto ne odgovara interesima Francuske“, rekao je general.

Rusija je odavno predlagala SAD da uskladiti svoja djelovanja u Siriji, ali je američki predsjednik Barack Obama odbio to pod izgovorom da umjerena oporba i dalje ima potencijal.

Na Bliskom istoku formira se nova ravnoteža. “Rusija, koja je povijesni prisutna u toj regiji, ponovno se vraća. Kina, što je novitet, aktivno gura svoj nos u regiji, a samo Francuska, koja je imala privilegiranu ulogu posrednika, sve je izgubila pod pokroviteljstvom SAD“, smatra Pinatel.

General smatra da Rusija i Francuska imaju potpuno iste strateške i gospodarske interese, a u povijesti dviju zemalja postojali su periodi plodonosne suradnje i prijateljstva.

“Želja SAD da vrate Europu u atmosferu hladnog rata realizira se preko NATO-a i služi interesima Amerikanaca, kao i nedelotvornih i korumpiranih europskih lidera”, zaključuje stručnjak.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,