Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AKCIJA PROTIV TERORISTA? AMERIKANCI PONOVO BOMBARDIRAJU LIBIJU: U tijeku zračni udari na Islamsku državu i uništavanje Nacionalne vlade spasa

AKCIJA PROTIV TERORISTA? AMERIKANCI PONOVO BOMBARDIRAJU LIBIJU: U tijeku zračni udari na Islamsku državu i uništavanje Nacionalne vlade spasa

libija-zracni-napadU ponedjeljak je Pentagon objavio da je počeo zračne napade na Islamsku državu oko libijskog grada Sirte

Napade je osobno ovlastio Obama nakon konzultacije s tajnikom obrane Ash Carterom i visokim vojnim zapovjednicima.

“Mi nemamo završnu točku u ovom trenutku”, rekao je Pentagonov tajnik za medije Peter Cook, “ali se nadamo da nam to neće uzeti značajan period vremena.”

Znamo svi dobro koliko su Amerikanci brzi u iskorjenjivanju terorista. Vidjeli smo to svi u Siriji, dok nisu došli Rusi i odradili posao kako treba.

Pentagon je objasnio da će njihove zračna kampanja podržati libijsku Vladu nacionalnoih trupa (GNA) koja navodno pokušava izbaciti ISIS iz grada koji se nalazi na pola puta između Tripolija i Benghazija. Postavlja se pitanje, zašto ovih vijesti prije nije bilo u medijima?

Prema Pentagonovom glasnogovorniku Michelle Baldanzi, napadi su “u skladu s našim pristupom borbi protiv ISIS-a radeći sa sposobnim i motiviranim domaćim snagama.”

Ranije ove godine, državni tajnik John Kerry je pozvao Ujedinjene narode da se maknu iz ove sjevernoafričke zemlje.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

UN i SAD podržavaju vojsku GNA za kontrolu Libije

Nakon napada SAD-a i NATO-a u 2011. i krvavog ubojstva Muamera Gadafija, privremena vlada je formirana u ratom opustošenoj zemlji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

GNA je organizirana pod uvjetima iz libijskog političkog sporazuma potpisanog 17. prosinca 2015. godine, nakon godina sukoba između militanata Misratan i Zintani.

Vojna podrška prema vladi GNA je usmjerena ne samo na oslobađanje Sirte od ISIS-a, već i uklanjanje ostatka Nacionalne vlade spasa u zapadnoj Libiji. Napadi će vjerojatno biti usmjereni na islamistički poduprtu vladu u Tripoliju i druge islamske militante.

U travnju je Nacionalna vlada spasa priopćila kako će “prestati vršiti dužnosti”, kao izvršna vlasti.

Ujedinjeni narodi su prepoznali GNA kao legitimnu vladu Libije i podupiru njihovo nastojanje da dobije kontrolu nad nacionalnom Nacionalnom Naftnom Kompanijom (Oil Corporation).

Naftna kompanija čini oko 70% proizvodnje nafte u zemlji. I Sjedinjene Države i UN su nametnule sankcije ovoj kompaniji za vrijeme vladavine Gadafija.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,