Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Kina pokrenula masovne pripreme za ‘iznenadni rat’ s Amerikom

Kina pokrenula masovne pripreme za ‘iznenadni rat’ s Amerikom

kina-juzno-moreKina se priprema za iznenadni i sveopći rat sa SAD-om održavajući velike vojne vježbe u Južnom kineskom moru

Prema kineskojm vojnom službeniku, vojne vježbe predstavljaju spremnost od strane Narodne oslobodilačke vojske da se bori za “okrutni i kratki” rat.

Vježbe uključuju Istočno kinesko more, Sjeverno more i flote Tihog oceana koje prakticiraju napadačke i obrambene sposobnosti kineske pomorske moći.

Vježba je mobilizirala oko 300 brodova, desetke borbenih zrakoplova, te vojnike koji su odgovorni za obalne obrambene radare, komunikaciju i elektroničko ratovanje, izvjestile su dnevne novine China Times.

“Vježba je usmjerena na “brušenje” intenziteta napada, preciznost, stabilnost i brzinu vojnika uslijed teških elektromagnetskih utjecaja”, navodi se u priopćenju mornarice objavljenom u ponedjeljak.

“Informacije nam govore da je rat na moru temeljen na tehnologiji iznenadan, okrutan i kratak, i zahtijeva brzu tranziciju u borbeni status, brzu pripremu i visoku učinkovitost napada.”

Vojnici i plovila koja sudjeluju su podijeljeni u crvene i plave ekipe. Crvena strana je napadno-jurišna grupa koja je usavršila vještine u napadu na plavu stranu, dok je plavi tim morao koristiti rakete i torpeda u protunapadu na neprijatelja.

Vježbe ukupni pokrivaju širok spektar borbenih scenarija, uključujući i izviđanje, rano upozorenje, dalekometne precizne udare, i raketnne zračne obrambene sposobnosti mornarice.

Ministarstvo obrane Kine je nazvalo vojnu vježbu “rutina”, i nije usmjerena protiv bilo koje treće strane. Vježbe, međutim, dolazi u vrijeme pojačanih napetosti u istočnoj Aziji, nakon odluke međunarodnog arbitražnog suda koji je prošlog mjeseca odbacio kineske teritorijalne pretenzije na Južnom kineskom moru.

Peking je odbacio odluku Arbitražnog suda u Haagu koji proziva presudu “otpadnim papirom.”

Unatoč sudskoj presudi, Kina i dalje tvrde vlasništvo nad Južnim kineskim morem, kroz koji više od 5 trilijuna dolara prolazi u godišnjem prometu. Osim toga, Kina je više puta upozorila na američke intervencije u regiji.

“Narodna oslobodilačka vojska je spremna”, kaže jedan izvor s vezama u vojsci za Reuters. “Trebamo ići i dati im krvavi nos kao što je to učinio Deng Xiaoping u Vijetnamu u 1979.”

Prošli tjedan, Peking je također najavio da će održati “rutinsko” pomorske vježbe u Južnom kineskom moru u rujnu s Rusijom. Na žalost tu Amerika ne može napraviti ništa.

“To je rutinska vježba između dviju oružanih snaga, s ciljem jačanja razvoja Kinesko-Rusijog strateškog partnerstva”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Kine Yang Yujun novinarima. “Vježba nije usmjeren prema trećim osobama.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,