Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA ! » Ujedinjeni Narodi planiraju provesti POREZ NA MESO sve ‘dok ga nitko više neće jesti’

Ujedinjeni Narodi planiraju provesti POREZ NA MESO sve ‘dok ga nitko više neće jesti’

meso-unUjedinjeni narodi se zalažu za gotovo potpunu zabranu mesnih proizvoda u svijetu nametanjem poreza za kojeg kažu da će “spasiti okoliš” i “spriječiti globalno zagrijavanje”

Međunarodni znanstveni panel UN-a (IRP) je objavio ovog tjedna izvješće pozivajući svjetske čelnike da namjerno naprave mesne proizvode skupljima tako da se obeshrabre potrošači da kupuju meso.

Profesor Maarten Hajer sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj je autor izvješća, izdan od strane Međunarodnog istraživačkog vijeća UN-a (IRP), koje je potpisalo 34 znanstvenika i 30 vlada

“Sve što ima štetni utjecaj na okoliš i na zdravlje u obliku prehrambenih proizvoda, poput mesa, treba poskupiti radikalno”", rekao je Hajer za The Washington Post. “Mislim da to moramo hitno provesti.”

Meso, tvrdi on, treba oporezivati ​​na razini veleprodaje kroz visoku cijenu i time odvratiti od potrošnje. On i ostali članovi IRP-a tvrde da stoka stvara 14,5 posto emisije stakleničkih plinova za koje panel kaže da doprinose klimatskim promjenama.

Porezi su potrebne kako bi se ograničilo povećanje potrošnje mesa u zemljama poput Kine, rekao je on. (a Amerika?)

“Mislimo da je bolje podići cijenu mesa na početku lanca proizvodnje”, rekao Hajer za The Guardian. “Više je seksi da se stavi porez na razini potrošača, ali nije tako učinkovito.”

“Ako ćemo svi provoditi način prehrane poput one u Sjevernoj Americi ili Europi (s mesom), planet će biti u velikoj nevolji”, dodao je Hajer.

Zemlje trebaju odvratiti građane od jedenja mesa, navodi se u izvješću.

“Ovo izvješće pokazuje da se naš trenutni sustav hrane mora promijeniti, jer to nije održivo”, rekao je Hajer.

Potrošnja piletina i mliječnih proizvoda se očekuje da će se povećati za 20 posto u sljedećem desetljeću, a potrošnja govedine i svinjetine će se smanjiti za 14 posto tijekom tog vremenskog razdoblja, navodi se u izvješću.

“Suočavanje sa izborom potrošača je izuzetno osjetljivo pitanje, ali morate se nositi s njim, jer ćete imati posljedice”, rekao je bivši povjerenik EU za okoliš Janez Potočnik za The Guardian.

Rachel Premack, kolumnist u The Washington Postu je za Wongblog rekao da izvješće UN-a zaslužuje ozbiljno razmatranje u SAD-u.

“To može biti ukusno, ali dokazi se gomilaju da meso, posebno crveno meso, je katastrofa za okoliš – i ne tako dobro za ljudska bića, također”, napisala je, tvrdeći da poljoprivreda troši 80 posto vode u SAD – većinu toga u uzgoju mesa.

“… Za kilogram crvenog mesa, potrebno vam je znatno više vode nego za biljne proizvode.”

Premack je dodao: “Porez na meso se može postići tako što će ljudi dobiti više povjerenja u biljnu prehranu koja će biti jeftinija.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,