Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » HOLLYWOOD PREPORUČIO: Ukrajinski vojni vrh pravio ‘režirane’ scene rata pa ih poturao kao realne fotografije sa linije fronta

HOLLYWOOD PREPORUČIO: Ukrajinski vojni vrh pravio ‘režirane’ scene rata pa ih poturao kao realne fotografije sa linije fronta

ukrajina-rezirane-fotoMINISTAR OBRANE STEPAN POLTORAK ZBOG SKANDALA MORAO JE OTPUSTITI SAVJETNIKA KOJI JE SVE “ODRAĐIVAO”

Ministar obrane Ukrajine – Stepan Poltorak – lišio je fotoreportera Dmitrija Muravskog statusa svog savjetnika.

Nije to učinio zato što se s njim razišao već – što je morao. Jer, šut-karta je uslijedila nakon što su ostali ukrajinski fotoreporteri, a i neki pripadnici ukrajinskevojske, upozorili da su neke njegove “slike rata u Donbasu”, koje su obilato koristili zapadni mediji, zapravo – namještene i inscenirane.

Drugim riječima: da nisu stvarne scene rata na istoku Ukrajine.

Poltorakov kabinet je pokušao opravdati i Muravskog i ministra, objavivši:

“Ministarstvo obrane Ukrajine je od njega dobivalo kvalitetne i umjetnički urađene fotografije koje nikada nisu predstavljale kao dokumentarne ili kao fotografije realnih ratnih djelovanja”.

Kap koja je prelila čašu bio je fotoalbum “Bol rata” koji je Murawski postavio na Facebook. Zahvaljujući tome, “fotografije” su u prilici bili vidjeti i oni koj su mogli posvjedoče da su neke od njih – namještaljka.

Murawski je prvo tvrdio da su njegove “slike” – fotografije realnih događaja. To je rekao i za snimak koji je napravio 4. lipnja u naselju Širokino pored Mariupolja.

Da svojim tvrdnjama osigurao uvjerljivost, objavio je i video snimak sa iskazima vojnika koji se vide na slici s eksplozijom iza svojih leđa. Upravo to je Murawskom “došlo glave”.

Jedan od tih vojnika ukrajinske vojske – Viktor Moroz – oglasio se i ispričao:

“Slika Muravskog s eksplozijom u Širokinu je inscenacija. Mjesto jeste realno, to je isturena linija fronte. Nama su naredili što i kako raditi – da bi on to snimio.

Ali, nikakvih ranjavanja tamo nije bilo. Nikakve artiljerijske vatre nije bilo. Iza naših leđa je bila aktivirana eksplozivna naprava, na koju su bili postavljeni vreće cementa ili neka građevinska smjesa. Ni kolica dječjih nije bilo. Postavljena su pred samo snimanje”.

Moroz je posvjedočio i da su iskazi na koje se Murawski pozvao (da je sve bilo onako kako je na “fotografiji” i da je ona autentična) također dane po naredbi …
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,