Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Poljoprivrednici na Balkanu, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

Poljoprivrednici na Balkanu, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

ttip-hranaHrvatski poljoprivrednici koji sad nisu konkurentni ni proizvodima iz ostatka EU, i te kako su u strahu od dogovora EU sa SAD-om

Pregovori sa SAD-om praktički su propali. Ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima, izjava je njemačkog ministra gospodarstva, vicekancelara i predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela za ZDF, koja je jučer potvrdila nagađanja da je nakon 14 krugova pregovora Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja (TTIP) između EU i SAD-a sve dalje od dogovora.

Iako su mišljenja o TTIP-u i dalje podijeljena – navodno je najspornija točka spoticanja bila uvođenje specijalnih arbitražnih sudova u slučaju sporova sa stranim ulagačima – propast pregovora najprije bi pozdravili hrvatski poljoprivrednici.

Oni sada “stenju” i pod europskim dampingom cijena mlijeka i mesa kojima ni najmanje nisu konkurentni, dok bi uvoz hrane iz SAD-a na koljena bacio ne samo hrvatske, nego i druge europske farmere. Mužnja po kravi, primjerice, u SAD-u iznosi 12 do 14 t, a u EU najviše 10 t mlijeka godišnje po kravi.

U SAD-u su i žitarice jeftinije, pogotovo soja koju EU mora uvoziti, pa su i cijene svinjetine, ali i govedine i peradi niže u SAD-u. Europljanima su trn u oku i stimulatori rasta stoke, klorirani pilići i GMO.

Iako se Hrvatska, kao i ostale zemlje na Balkanu već izjasnila kao “GMO free”, uspostavom nadnacionalnih arbitražnih sudova, kakvi se predlažu, lako bi se, naime, moglo dogoditi da multinacionalka poput Monsanta tuži državu zbog zakona koje smatra štetnim za svoje prihode i očekivanu dobit, primjerice od GM proizvoda, na što se već upozoravalo brojnim prosvjedima diljem EU.

Iz AmChama u Hrvatskoj isticali su, međutim, da će SAD izvoziti u EU samo ono o čemu se postigne dogovor te da američki poljoprivrednici imaju i kvalitetne proizvode, a ne samo GM.

Kako bilo, poljoprivreda je, nastave li se pregovori, jedno od najvažnijih područja u pregovorima o TTIP-u za sve države članice. EU je već sada, unatoč američkim carinama većim od 20%, u suficitu s izvozom hrane u SAD, dok se europske carine na uvoz iz SAD-a kreću od 12, pa i više od 40 posto.

Prema studiji koju su za MVEP RH pripremili PwC i Centar za međunarodni razvoj, hrvatski izvoz roba i usluga iz RH u SAD u nekoliko bi scenarija rastao od 1,9 do čak 25,6%.

No iz Gonga su već upozorili da se studija nije takla glavnih problema poput konkurentnosti hrvatskih poduzeća na tržištu EU, nakon što na njega uđu i američka, kao i što će se tada događati na našem tržištu. K tome studiju je radila tvrtka koja je najveći lobist s američke strane u Bruxellesu.
 
(vecernji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,