Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Chomsky: Obama oznaÄio poÄetak nove ere meÄ‘unarodnog terorizma

Chomsky: Obama oznaÄio poÄetak nove ere meÄ‘unarodnog terorizma

chomsky-intervjuAmeriÄki lingvist i filozof Noam Chomsky smatra da Obama na Bliskom istoku ostavlja globaliziranom rat dronovima koji je oznaÄio poÄetak nove ere meÄ‘unarodnog terorizma

AmeriÄki lingvista i filozof Noam Chomsky smatra da su pojedine zapadne zemlje svojom politikom izazvale izbjegliÄki val u regiji, a meÄ‘u njima su Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge europske zemlje, prenosi “Deutsche Welle”

Chomsky je u intervjuu za “kantara”, portal “Deutsche Wellea” koji se bavi dijalogom s islamskim svijetom, podsjetio da migranti pretežno potjeÄu s Bliskog istoka, ali i iz Afrike, gdje Europa ima svoju dugu priÄu.

“Posljednja stoljeća su bila obilježena iskoriÅ¡tavanjem i pljaÄkanjem afriÄkog kontinenta. Posljedice se osjećaju sve do danas i spadaju u uzroke bijega mnogih Afrikanaca u Europu”, navodi on.

Na Bliskom istoku su, dodaje, brojni razlozi doveli do izbjegliÄkog vala koji traje, a jedan od važnijih je ameriÄka i britanska invazija na Irak, koja je, kaže, potpuno razorila državu.

“IraÄani i dalje bježe iz svoje zemlje pred sektaÅ¡kim sukobom koji prije invazije na taj naÄin nije postojao. Kada se sve to bolje promotri, onda se vidi da postoje odreÄ‘ene države koje su svojom politikom izazvale izbjegliÄki val u regiji – a meÄ‘u tim državama su SAD, Velika Britanija i druge europske zemlje”, objaÅ¡njava ameriÄki lingvist.

Na pitanje Å¡to na Bliskom istoku ostaje iza ameriÄkog predsjednika Baracka Obame, kome se uskoro zavrÅ¡ava mandat, Chomsky odgovara da je pozitivno u njegovoj vladavini to Å¡to nije upotrebljavao ekstremno nasilje i agresiju, kao Å¡to je njegov prethodnik uÄinio zlonamjernom invazijom Iraka, “najvećim zloÄinom ovog stoljeća”.

“S druge strane, dogovor koji je sklopljen s Iranom mora se pozitivno ocijeniti. To se moglo mnogo ranije desiti. Ipak mislim da je bolje imati sporazum nego nemati ga nikako”, ukazuje Chomsky.

On, meÄ‘utim, kaže i da Obama na Bliskom istoku ostavlja globalizirani rat dronovima koji je oznaÄio poÄetak nove ere meÄ‘unarodnog terorizma.

“Mislim da će se to raÅ¡iriti. Neće se raÅ¡iriti samo tehnologija dronova već će se pokazati da je ona upotrebljiva za akcije raznih teroristiÄkih grupacija”, upozorava poznati lingvist i filozof.

Chomsky, takoÄ‘er, primjećuje da je u sluÄaju “arapskog proljeća” Obama, isto kao i njegovi saveznici, najprije podržavao postojeće diktature dokle god je mogao, a da je poslije tih prevrata napravljeno sve da se ponovno uspostavi stari sustav.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,