Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » The National Interest: Amerika ima najmoćniju vojnu mašinu u povijesti, ali ne može dobiti rat

The National Interest: Amerika ima najmoćniju vojnu mašinu u povijesti, ali ne može dobiti rat

amerika-rat“ČAK SE I USPJEŠNE AMERIČKE OPERACIJE – POPUT ONE U LIBIJI – PRETVARAJU U KATASTROFU”

Sjedinjene Države nisu u stanju dobiti ni jedan rat iako su najmoćnija vojna mašinerija u cijeloj povijesti čovječanstva – ocijenio je britanski komentator Fredi Gray.

Učinio je to u tekstu “Vene superiornost Europe, Velike Britanije i Amerike” koji je objavljen u američkom listu The National Interest .

Gray u istom tekstu dodaje: “Čak i operacije u drugim zemljama, koje su nesumnjivo uspješne za same SAD, kao što je bilo u Libiji 2011-te, na kraju se pretvore u katastrofu”.

Gray iz ovoga izvlači zaključak da se “vijek dominacije Sjedinjenih Država na svjetskoj areni – bar u dosadašnjem vidu – primiče svom kraju. Monopolarni moment, koji je nastupio po okončanju Hladnog rata, zamijenio je post-polarni svjetski poredak u kojem ništa nije onako kako izgleda.”

Po njegovoj procjeni, SAD su sebi prisvojile ulogu svjetskog žandarma, ali iz toga ništa dobro nije izašlo:

“Kada Amerika objavi da joj je cilj da širi slobodu, bogatstvo i sigurnost – to se završava smanjivanjem razine sloboda, prosperiteta i sigurnosti”.

Autor teksta “Vene superiornost Europe, Velike Britanije i Amerike” ukazuje da je Kina gigant, koji povećava svoju moć, ali džin čije su međunarodne ambicije “zagonetne i zakukuljene”.

Gray navodi da Rusiju često proglašavaju za “državu u slabljenju”, pa naglašava: “Unatoč svemu, ona svoje strateške ciljeve dostiže, čak i tamo gdje druge svjetske sile doživljavaju krah”.

Britanac je uvjeren da “meka sila” Kremlja danas ima potencijal kakav nije imala tijekom posljednjih 30 godina.

On još jednom “očitom konstantom” aktualne međunarodne situacije smatra “zalazak Europe”:

“Europska unija je paralizirana dugovima i preživljava ozbiljnu političku krizu. Njen izraz je odluka Londona da se odvoji od EU. Iako je druga najveća ekonomska sila u svijetu, EU se i dalje gotovo potpuno oslanja na dobru volju i vojnu moć SAD”.

Gray – slično Donald Trumpu – smatra da bi EU trebao biti zahvalnija SAD što su na sebe preuzele lavovski dio financijskih obveza prema NATO.

Prema njegovim riječima, Sjedinjenim Državama ne bi previše smetali “nezahvalni saveznici” u NATO-u da njihova vodeća uloga u svijetu nije dovedena u pitanje.
 

 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,