Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNE ODNOSE: SAD i Velika Britanija podupiru ratne zločine

STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNE ODNOSE: SAD i Velika Britanija podupiru ratne zločine

stephen-zunesSjedinjene Države, Velika Britanija i njihovi saveznici vrlo su selektivni u području ljudskih prava dok provode svoje političke interese, smatra Stephen Zunes, stručnjak za međunarodne odnose iz Kalifornije

On navodi da London i Washington pokazuju dvostruke standarde u pristupu ratnim zločinima

Saudijska Arabija bombardira Jemen od 2015. Rat je već odnio 10.000 žrtava, a više od milijun djece je pothranjeno, prema podacima UN. Velika Britanija je jedan od glavnih dobavljača oružja usluga za Saudijce.

Ona je odobrila više od tri milijarde funti u prodaji oružja kako bi vratila bivšeg predsjednika Jemena Abda Rabuha Mansura Hadija, saudijskog saveznika.

Ali američki senator Chris Murphy navodi da “američki otisak postoji na svakom ubijenom civilu u Jemenu”, navodi CNN.

Pod administracijom predsjednika Barack Obame SAD su prodale više oružja Saudijskoj Arabiji nego bilo koja druga administracija.

Amerika je, također, koaliciji predvođenoj Saudijcima u Jemenu pomogla u obavještavanju i punjenju zrakoplova gorivom tijekom bombardiranja.

“Ako razgovarate sa Jemencima, oni će vam reći da okupaciju ne smatraju saudijskom. Oni na bombardiranje gledaju kao na američko“, rekao je Murphy.

Europska unija je pokušala pokrenuti neovisnu međunarodnu istragu agresije Saudijske Arabije u Jemenu i dobila potporu za svoj prijedlog.

Međutim, protivljenje Velike Britanije potkopava te napore i primorava Savjet za ljudska prava UN (UNHRC) zamijeniti prijedlog mnogo slabijim – “da prate i izvještavaju o situaciji”.

SAD imaju isti pristup prema izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima. Ona je glavni dobavljač oružja za Izrael. Prošle godine na 29. redovitoj sjednici UNHRC, Amerika je bila jedina zemlja u svijetu koja se suprotstavila rezoluciji kojom se Izrael poziva na odgovornost za ratne zločine.

“Ovo je, nažalost, tipično za veliki broj zapadnih zemalja kada je u pitanju istraga o ratnim zločinima”, rekao je Zunes u intervjuu za “Press TV”. “Unatoč pompeznim riječima o ljudskim pravima ovih velikih sila, ovo je za njih više političko pitanje”, dodao je on.

“Oni će istaknuti, a ponekad čak i preuveličati zločine protiv čovječnosti i druga kršenja ljudskih prava zemalja koje smatraju neprijateljima, ali će negirati, minimizirati i zataškati takve zločine onih vlada koje smatraju saveznicima”, objasnio je Zunes.

“Važno je da imamo istu mjeru za međunarodno humanitarno pravo. Sama priroda zakona je da treba vrijediti jednako za sve, bez obzira na ideologije vlade ili vanjske odnosa”, zaključio je Murphy.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,