Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ZAPAD PONOVO KUHA NA BALKANU? Njemački mediji: Bosna se raspada

ZAPAD PONOVO KUHA NA BALKANU? Njemački mediji: Bosna se raspada

BOSNA-REFERENDUMNjemački tisak piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava s opasnošću od destabilizacije, pa i od raspada

“Ovdje je u pitanju mnogo više od ‘državnog praznika’. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma mogao ponovno gurnuti u ponor “, ocjenjuje “Tageszeitung”.

“Može se vjerovati da je Milorad Dodik, uzdrmani predsjednik Republike Srpske, nakon tog uspjeha spreman za daljnju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U potporu Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristaše nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira ‘Velika Srbija’”, piše taj list.

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je većinsko bošnjačko stanovništvo na referendum reagiralo s negodovanjem.

“Srbi bi mogli, doduše, napustiti BiH – ali bez zemlje”, kažu Bošnjaci nedvosmisleno, što je jednako prijetnji ratom. Naravno, i u Bruxellesu i u Washingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH.

Ipak, stvari još nisu otišle tako daleko.

Unatoč njihovom prkosnom glasovanju na referendumu, većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja, i dalje želi biti dio Europe i ući u EU.

“Ipak, da bi to postigli moraju biti spremni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako”, zaključuje u komentaru za “Tageszeitung” Erich Ratfelder.

“Berliner Zeitung” ocjenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za odcjepljenje. “Zeit online” prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocijenila nelegalnim.

“U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj, Europska komisija je podržala središnju vlast u Sarajevu. Referendum nema ‘pravnu osnovu’”, navela je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Ona je od svih strana zatražila da sukob riješe “unutar postojećih ustavnih okvira i konstruktivnim dijalogom”, piše “Zeit”.

Građani RS su velikom većinom zaokružili “DA”, izvijestila je N-TV u izvještaju o referendumu uz ocjenu da “BiH prijeti raspad”.

“Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9 siječnja bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH Milorad Dodik radi na neovisnosti RS od BiH”, navodi ta televizija.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,