Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD zahtijeva da Rusija prestane bombardirati ISIS! Evo što je briljantni Putin na to odgovorio…

SAD zahtijeva da Rusija prestane bombardirati ISIS! Evo što je briljantni Putin na to odgovorio…

putin-isis-bombarRuski predsjednik Vladimir Putin je obećao nastaviti bombardirati ISIS-ova uporišta u Siriji, unatoč zahtijevu SAD-a da od toga prestane

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u četvrtak da će ruski zračne snage nastaviti svoju podršku sirijskim oružanim snagama u područjima istočnog Aleppa koje drže pobunjenici potpomognuti SAD-om.

On je također pozvao Washington da dostavi nalog za odvajanjem boraca “umjerene sirijske oporbe” od “terorista”.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je SAD “na rubu” obustave pregovora s Rusijom o Siriji.

“To je nerazumno, kakve se vrste bombardiranja odvijaju, mi radimo na tome, pokušavajući uzeti stvari za ozbiljno”, rekao je na konferenciji za novinare u Washingtonu.

“Ne postoji pojam ili pokazatelj ozbiljnosti namjera onoga što se događa upravo sada.”

SAD i Rusija pregovaraju mjesecima u pokušaju da osiguraju prekid neprijateljstava, ali zadnje primirje je prekinuto prošlog tjedna nakon samo nekoliko dana i napadi na istočni Aleppo su se od tada intenzivirali.

Amerika je upozorila u srijedu da će završiti razgovore o vojnoj suradnji, osim ako Moskva ne zaustavi bombardiranje.

Nedavni prekid vatre je trebao dovesti do zajedničkih rusko-američkih zračnih napada na takozvanu Islamsku državu i Jabhat Fateh al-Sham (ranije poznata kao Jabhat al-Nusra).

No Rusija je prigovorila SAD da nije učinila dovoljno da odvoji “umjerene pobunjeničke skupine” koje podupiru skupinu Jabhat Fateh al-Sham. Mnogi od tih skupina formiraju strateški savez s još snažnijom skupinom Jabhat Fateh al-Sham i bore se zajedno s njom.

Unatoč rastu napetosti između dviju zemalja, g. Peskov je rekao da je Rusija i dalje zainteresirana za razgovore sa SAD-om u nastojanju da se završi kriza u Siriji.

Njegovi komentari su u jeku izjavu iz Moskve, koja je insistirala slanje diplomata u Ženevu kako bi razmotrili načine normalizacije situacije sa SAD-om.

Zamjenik američkog državnog tajnika Antony Blinken izjavio je da agencije nacionalne sigurnosti pregledavaju sve mogućnosti u pokušaju okončavanja sirijskog građanskog rata.

Rekao je da ga je predsjednik Barack Obama zatražio da “sve agencije iznesu opcije, neki poznate, neke nove, koje su vrlo aktivno pregledane”.

U međuvremenu, Turska je priopćila kako će raditi s Rusijom u provođenju još jednog prekida vatre nakon što je prethodni dogovor propao.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima je rekao u Ankari: “mi smo više nego spremni”, ali je naglasio da se zemlje moraju više potruditi pronaći političko rješenje kako bi dogovor bio učinkovit.

Aleppo je pod teškim bombardiranjem iz zraka, jer se parcijalno primirje raspalo prije tjedan dana.

SAD je optužio Rusiju za sudjelovanje u zračnim napadima i napadima na civilne ciljeve i eventualno počinjenje ratnih zločina – no Rusija optužbe niječe. Kao da SAD nije nedavno ubio “greškom” preko 60 vojnika sirijske vojske koji nemaju veze sa teroristima.

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,