Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ODGOVOR NA PRIJETNJE AMERIKE: Moskva upozorila Amerikance da će, bude li potrebno, zatvoriti nebo nad Sirijom

ODGOVOR NA PRIJETNJE AMERIKE: Moskva upozorila Amerikance da će, bude li potrebno, zatvoriti nebo nad Sirijom

sirija-s-400OPOMENA STIGLA SA NISKE RAZINE – IZ USTA ČLANA SENATSKOG ODBORA ZA VANJSKU POLITIKU

Rusija je upozorila Washingtona i Pentagon da ona – zajednom s PVO vladinih snaga Damaska ​​može zatvoriti nebo nad Sirijom.

Doduše, nije to učinila s najviše razine. Nema sumnje: iz taktičkih razloga.

Članak komiteta Vijeća Federacije za vanjsku politiku – Igor Morozov – ukazao je da se u Siriji ne nalaze samo ruski raketni sustavi S-400 i S-300. Naglasio je da u toj bliskoistočnoj zemlji “djeluju i drugi sustavi protuzračne obrane koji će ohladiti usijane glave”.

Odmah je dodao da nad Sirijom – bude li potrebno – može biti stvorena zona zabranjena za letove:

“U okvirima vojno-tehničke suradnje dvije zemlje, Damasku smo isporučili niz sustava među kojima su “Buk-M1″ i “Ose” i neki drugi. To znači da Sjedinjene Države ne mogu u Siriji ponoviti ono što su uradile u Iraku. Sirijska PZO je spremna za odbijanje napada svih mogućih letjelica”.

Morozov je istodobno upozorio: “Povrh svega, Amerikanci – ako pokušaju s udarima – mogu povrijediti naše savjetnike i instruktore, a to bi povuklo za sobom uzvratne mjere Moskve. A te mjere bi mogle uključivati ​​i stvaranje bespilotne zone nad Sirijom”.

Riječi senatora Morozova su reakcija na pisanje lista The Washington Post da se u Washingtonu razmatra mogućnost američkih avio-udara po sirijskoj armiji, prije svega u Aleppu i oko njega.

Vrh SAD ovo nije demantirao, ali je glasnogovornik Bijele kuće, Josh Ernest, izjavio da bi takvi udari sa sobom nosili rizik da dođe do konfrontacije s Rusijom.

Ekspert ruske Asocijacije vojnih politologa – Oleg Glazunov – ocijenio je da Amerikanci zaista mogu početi tući objekte i položaje sirijske vojske:

“Takva vjerojatnost postoji. Nije Rusija tek tako prebacila u Siriju raketne zenitni sustave S-300. Moskva ih je spremna primjeniti. To neće dovesti do novog svjetskog rata. Uostalom, mi smo već obarali američke avione i u Koreji i u Vijetnamu.

Ali, Putin je već stavio do znanja da sa strane Rusije nikakvih više ustupaka neće biti jer se sada u Siriji rješava pitanje – je li Rusija igrač koji je spreman zaštiti interese svojih saveznika. Igrač s kojim se može računati. Ili će Rusija početi ponovno uzmicati – kao tijekom proteklh 25 godina.”
 
raketa-domet
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,