Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA UPOZORAVA: Američki napadi na Assada će voditi ka ratu! Obarat ćemo vaše avione

RUSIJA UPOZORAVA: Američki napadi na Assada će voditi ka ratu! Obarat ćemo vaše avione

putin-raketaSamo nekoliko dana nakon što su se bilateralni razgovori o Siriji pokvarili između Rusije i SAD-a, Rusi upozoravaju Obaminu administracija da razmisli dvaput o napadu na Bashara al-Assada i sirijske vojnike, od kojih se mnogi bore zajedno s ruskim vojnicima

Moskva je otkrila da je poslala raketne zenitni sustave S-300 u Siriju ne samo radi zaštite svoje pomorske baze (Tartus) u toj zemlji.

Moskva je poslala najočitiji upozorenje protiv zapadne intervencije u ratu, a ruski glavni vojni glasnogovornik rekao je da bilo kakvi zračni napadi na teritorij kojeg drži vlada u Siriji će se smatrati “jasnom prijetnjom” ruskim vojnicima.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije priopćilo je da je taj potez povučen da bi bili osujećeni udari američkih krstarećih raketa po sirijskim aerodromima.

Naravno, ovo je i vojni i politički potez kakav ruski državno vojni vrh – kad su SAD u pitanju – nije povukao ni povodom Jugoslavije, ni povodom Iraka, ni povodom Afganistana i Libije.

Glasnogovornica ruske diplomacije, Marija Zaharova, povodom svega je izjavila:

“Kao prvo, u Siriji se već poodavno nalaze raketni sustavi S-400 i nitko nije govorio da je to šou. A S-300 su stigli u Siriju nakon “curenja” informacija od eksperata bliskih establišmentu SAD da će uslijediti udari krstarećim raketama po sirijskim aerodromima.

Pretpostavljamo da ti eksperti nisu govorili napamet. A imajući u vidu da se tamo nalazi i naša vojna tehnika i da operacije u Siriji izvode naše zračno-kozmičke snage – uzeli smo u obzir da nitko ne može unaprijed znati kuda će koja raketa poletjeti. Zato smo razmjestili sustave S-300″.

Moskovski mediji već su potražili odgovor na pitanje: koliko realno će S-400 i S-300 biti djelotvorni u Siriji ako ne budu morali odbijati napad grupe krstarećih raketa već pravi raketno-bombarderski udar velike vojno-zračne formacije?

Zamjenik zapovjednika ruske ratne avijacije – general Ajteč Bižev – naglasio je da bi mnogo šta zavisilo od broja raketa koje bi ti sustavi mogli ispaliti, odnosno od broja raketa kojima raspolažu:

“Obično S-300 i S-400 imaju po tri bojeva kompleta raketa. To je vrlo mnogo, ako se ima u vidu visoka vjerojatnost uništavanja meta već prvom ispaljenom raketom. Iz dosadašnjih ratova jasno je da avijacija koja u prvom naletu izgubi 20 posto letjelica obustavlja borbena djelovanja. A ja ne mislim da naš pretpostavljeni protivnik raspolaže eskadrilama kamikaza.”

Bižev dodatno ukazuje da uništiti ruski sustav PZO u Siriji ne bi bilo nimalo lako jer mu se ni jedna letjelica ne može približiti neprimjećena:

“Naši radari vide svaki objekt na udaljenosti 600-700 kilometara od aerodroma Hmejmim. Čim bi nešto ušlo u taj prostor, u pripravnost broj 1 ne bi bil stavljeni samo S-300 i S-400, nego i raketno-topovski sustavi “Pancir” koji ih štite. Sve što bi letjelo prema Hmejmimu bilo bi uništeno čim bi se našlo u dometu. Za svaku metu su predviđene dvije rakete, ali je obično dovoljna i jedna “.

Bižev je još istaknuo: “Naši raketni sustavi su u stanju su uništiti svaki zračni cilj, ma kojom brzinom letio i unatoč ometanjima. Zona rušenja iznosi oko 400 kilometara.”

Prema njegovom ukazivanju, sustavi S-300 VM2, koji su stigli u Siriju, namijenjeni su prvenstveno uništavanju krstarećih raketa:

“Protivnička avijacija – ne ulazeći u zonu djelovanja PZO – po pravilu lansira veliki broj krstarećih raketa radi pravljenja koridora u PZO kroz koje potom može letjeti. S-300 VM2 će upravo to onemogućiti. Povrh svega, već na prvi znak uzbune, naši avioni će uzletjeti s Hmejmima i rasporediti se za odbijanje napada.”

General Bižev je otkrio i da su ruski stručnjaci pomogli Siriji da postavi svoju PZO i samo kratko dodao: “Ne zavidim onima koji pokušju gurnuti nos u zonu njenog djelovanja”.

Ekspert moskovskog Centra za analizu strategija i tehnologija Maksim Šapovalenko povodom PZO-zapleta u Siriji rekao je i ovo:

“Jedna baterija S-400 može izaći na kraj sa avio-eskadrilom. Međutim, teško je išta prognozirati jer ne možemo znati o kakvom bi se napadu moglo raditi. U Mediteranu još nema ni jednog nosača aviona. Ako se pojavi – tada će biti potrebno na to računati … Ali, ni tada nitko neće javno reći: kakvim naši sustavi raketama tamo raspolažu – onima velikog dometa ili supervelikog dometa. A S-400 može koristiti rakete tri tipa”.

Po njegovoj procjeni, situacija je bliska onoj iz 1983.:

“Ako Amerikanci odluče riskirati da ponove Vijetnam – tada će dobiti Vijetnam. Tamo su korišteni primitivni PZO-sustavi, ali su oni imali vrlo ozbiljne gubitke”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,