Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » 7 razloga zbog kojih Amerika treba zatvoriti sve vojne baze u inozemstvu

7 razloga zbog kojih Amerika treba zatvoriti sve vojne baze u inozemstvu

sa-zastava-vojskaAmeričke vojne baze u inozemstvu ne opravdavaju troškove iu suprotnosti su interesima SAD, piše u članku za “TIME” suradnik Instituta Katona John Glazer

Prije svega, oni nikako ne štite SAD od direktnog napada, kaže Glazer.

Kao prvo … “postavljanje 80 tisuća vojnika na 350 objekata u Europi nema izravne veze s fizičkom sigurnosti Amerikanaca”, navodi primjer analitičar.

Istovremeno, on ističe da su Sjedinjene Države i tako dobro zaštićene s dva oceana i nuklearnim arsenalom.

Drugo, navodni “efekt zastrašivanja” vojnim bazama je precijenjeno. Štoviše, efekt može biti suprotan: na primjer, širenje NATO-a na istok ozbiljno je zabrinulo Moskvu i ubrzo narušilo stabilnost u regiji.

Treće, Glazer smatra da vojne baze ne sprječavaju uvijek širenje nuklearnog oružja. Na taj način, možda bi se mogla spriječiti pojava nuklearnog arsenala u Japanu i Južnoj Koreji. Ali te iste mjere mogle bi i da isprovociraju susjedne zemlje, kao što je Sjeverna Koreja na vlastiti razvoj.

Četvrto, baze bi mogle izazvati nezadovoljstvo lokalnog stanovništva: u lipnju 2016. na Okinawi je protiv američkih trupa prosvjedovalo 65 tisuća ljudi zbog učestalih silovanja i ubojstava od strane američkih vojnika.

Peto, prisustvo baza u nekim zemljama može dovesti do toga da Washington bude primoran da održi svoj “diktatorski režim”. To se dogodilo, na primjer, u slučaju Bahreina, gdje se nalazi glavna baza američke 5. flote, piše ovaj analitičar.

Šesto, SAD bi mogle da stupiti u nepotreban rat zbog svojih vojnih objekata. Primjerice, u slučaju sukoba u Južnom kineskom moru, Washington će morati intervenirati kako bi ispunio sigurnosno jamstvo Tajvanu, Japanu i Filipinima.

I na kraju, sedmo, američke vojne baze već su tehnički zastarjele. Sada, zahvaljujući novim tehnologijama trupe se mogu brzo raspoređivati na velike udaljenosti, tako da se mogu razmjestiti i samim Sjedinjenim Američkim Državama, smatra autor. “Ne bi trebalo pribjegavati vojnoj intervenciji diljem svijeta ukoliko nema neposredna opasnost za sigurnost SAD”, ističe Glazer.

Pentagon posjeduje ili iznajmljuje više od 700 baza u 130 zemalja, a to ne uključuje 6.000 posjeda kod kuće.

Vojska izvan SAD-a zapošljava 253.288 uniformiranog osobolja, plus jednak broj civilnih dužnosnika Ministarstva obrane, te dodatnih 44.446 lokalnih građana. Pentagon tvrdi da se unutar tih baza nalazi 44.870 baraka, hangara, vojarni, bolnica i drugih građevina koje su pod njihovim vlasništvom, dok unajmljuju dodatnih 4.844 građevina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,