Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Europska unija će se raspasti za 3-4 godine po modelu Sovjetskog Saveza, nakon toga slijedi Amerika

Europska unija će se raspasti za 3-4 godine po modelu Sovjetskog Saveza, nakon toga slijedi Amerika

EU-raspad“Brexit” … Recesija … Migranti, ideološka, ​​sigurnosna i politička kriza … Konflikt s Rusijom … Teroristički napadi … Brojni su problemi s kojima se danas suočava Europa, i koji bi lako mogli bi dovesti do kraha Europske unije, a nakon toga slijedi Amerika, smatraju ruski analitičari

Europski blok se trenutno suočava s nizom povezanih kriza – neke su institucionalne, dok su druge su uzrokovane objektivnim faktorima. I jedne i druge pokazuju nespremnost Bruxellesa da se izbori s novim prijetnjama, a treća vrsta kriza tiče se upravljanja.

U njima važnu ulogu igraju SAD, kao glavni partner Europske unije u vojnoj, političkoj i ekonomskoj suradnji, koje ujedno pokušavaju iz cijele priče izvući vlastitu korist.

Osim unutarnjeg političkog raskola, glavni problem EU je i nestabilna ekonomska situacija, kaže za Sputnjik ruski analitičar iz financijske tvrtke “IT invest” Vasilij Olejnik, i dodaje da je “projekt eurozone, kao i Europska unija, unaprijed osuđen na propast”.

“To je jasno svakom ekonomisti – zemlje s različitim strukturama gospodarstava ne mogu slijediti jedinstvenu monetarnu politiku.

Zbog toga se svojevremeno raspao i Sovjetski Savez. Model eurozone podrazumijeva život na kredit, a na taj način žive i Sjedinjene Države – njihov javni dug, kao i dug Europske unije iznosi oko 19 bilijuna dolara.

Međutim, Amerika može svoj dug servisirati zahvaljujući niskim kamatnim stopama i širokim ovlastima Saveznih rezervi SAD. Za činjenicu da euro još uvijek postoji zaslužna je Europska središnja banka, koja na sve moguće načine pokušava stabilizirati situaciju na tržištu dužničkih instrumenata.

Međutim, dug raste iz godine u godinu. Trenutno njegovo servisiranje košta manje nego 2010/2011. godine, ali je samo pitanje trenutka kad će se stvari promijeniti, jer niske kamatne stope negativno utječu na financijski sektor.

Zato sva regulatorna tijela teže ka normalizaciji kamatnih stopa. Europa to još uvijek ne radi, ali mislim da će do toga doći za pola godine ili godinu dana, i da će tada, da se tako izrazim – “biti veselo”.

Vasilij Olejnik u razgovoru za Sputnjik podsjeća da je 2011. godine Grčkoj otpisano čak 50 posto duga, ali da je svjetski financijski sustav jedva preživio taj potez – iako na tu zemlju otpada svega dva posto BDP-a eurozone.

“Hajde sada da zamislimo Italiju ili Španjolsku, koje duguju više od 2,5 bilijuna eura. Otpisivanje samo trećine tih dugova imalo bi katastrofalne posljedice po svjetski financijski sustav – da i ne spominjemo domino efekt. Međutim, španjolski i talijanski državni vrh nikad neće pristati na takve žestoke mjere štednje, jer bi to izazvalo nezadovoljstvo stanovništva. Zato će njihov dug i dalje samo rasti.”

Olejnik dodaje da Europska unija “puca po šavovima”, prije svega zbog migrantske krize, ali podsjeća i da su referendum u Velikoj Britaniji mnogi eksperti doživjeli kao početak kraja europskog bloka.

“Ne isključujem mogućnost da sljedeće godine referendum sličan britanskom raspiše, primjerice, Španjolska … Jer pravila Unije, koja nameće Njemačka, nikome nisu po volji, uključujući i same Nijemce. Oni ne žele plaćati danak Bruxellesu, ne žele biti ti koji moraju prihvatiti najveći broj izbjeglica u Europi!

Postoji mogućnost da će poslije Merkelove i Hollandea na vlast doći lideri koji će imati drugačiji stav, a sve to bi moglo značiti da će se Europska unija raspasti za 3-4 godine“, kaže Vasilij Olejnik.

On u razgovoru za Sputnjik potvrđuje i da je Njemačka “lokomotiva” zone eura i čitave EU, ali napominje da ona od toga ujedno najviše i profitira. “Zahvaljujući jeftinom euru, Njemačka bilježi nagli rast izvoza. Da je izašla iz eurozone i vratila marku kao svoju valutu, marka bi bila jaka kao švicarski franak – ali bi to negativno utjecalo na konkurentnost njemačkih proizvoda na svjetskom tržištu.

Zato Berlin ‘skida kajmak’ eurozoni, ali istovremeno i plaća najveću članarinu, i prima najveći broj imigranata. Doduše, postaje sve teže objasniti njemački poreznim obveznicima zašto baš oni moraju hraniti sve te migrante. Vasilij Olejnik je za Sputnjik govorio i o politici zaduživanja. Na pitanje zašto je ona opasna, i tko bi mogao iskoristiti prezaduženost zemalja EU za ispunjavanje svojih interesa, Olejnik kaže:

“Europa trenutno ‘duguje’ 19 bilijuna dolara, a većinski vlasnik tog duga su međunarodne banke – i to uglavnom američke.

Zemlje koje imaju veliki dug su ‘na kratkom povodcu’. Merkelova diktira Europi što treba raditi, ali i Merkelovoj diktiraju iz Washingtona. Mislim da je problem njemačkog koncerna ‘Volkswagen’, to jest katastrofalan pad njihovih dionica, zapravo reakcija Amerike na neke ‘nepromišljene’ izjave njemačkih političara – primjerice, o ukidanju sankcija Rusiji – a ne skandal sa softverom koji, navodno, umanjuje realne pokazatelje količine ispušnih plinova.

Također, Amerika nameće Europi TTIP sporazum – Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo – a Europljani se bune, jer ne žele jeftina američka GMO roba istisne domaće proizvode s njihovih tržišta. I, gle čuda – američko Ministarstvo pravde odjednom traži od ‘Deutsche banke’ 14 milijardi dolara zbog navodnih nepravilnosti u poslovanju uoči svjetske ekonomske krize 2008. godine!

To je, prije svega, mnogo više nego što traži od bilo koje druge banke. Ne želite prihvatiti TTIP ?! Primorat ćemo vas! I što u toj situaciji može učiniti Europa? Postoji mogućnost da američke banke sutra izađu na tržište i prodaju španjolske, talijanske ili francuske obveznice u iznosu od 300-400 milijardi dolara.

To bi praktično označilo kraj eurozone, jer bi europsko regulatorno tijelo u takvoj situaciji bilo potpuno nemoćno. Ono ne može za jedan dan da otkupi tolike dugove! “

Zbog svega navedenog, kaže Vasilij Olejnik, jedini zaključak do kojeg možemo doći je da čitav financijski sustav Europske unije trenutno doslovnu postoji – “na časnu riječ”.

No nakon raspada Europske unije, Amerika više neće biti stabilna, i više neće moći tlačiti narode EU, te bi se i ona mogla početi raspadati, jer i tamo savezne države prijete referendumima za odcijepljenje. No vrijeme će pokazati svoje.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,